03 mars 2007

Tacka Velvet för "Andra Chansen"!

Om ni tycker att "Andra Chansen" är en kul idé så har vi en alldeles speciell stjärna att tacka för det och hon heter Velvet. Jenny "Velvet" Pettersson deltog med Mi Amore förra året och slutade i just "Andra Chansen". Hon var en smula missnöjd med sin prestation under deltävlingen i Karlstad eftersom rösten sprack tydligt på ett ställe i låten. Hon skulle gärna ha velat att "Andra Chansen"-röstarna fick se ett nytt/annat uppträdande än det enda klipp som tv-tittarna hade sett. Ledningen bakom Melodifestivalen kunde ju inte hjälpa henne med eftersom reglerna och programmen redan var spikade, men just Velvets röstmissöde födde en idé inom produktionen och snart var årets upplaga av "Andra Chansen" född. Alltså verkligen en "Andra Chans" för treorna och fyrorna att fila på sina nummer och byta kläder, ändra lite i koreografin och framför allt ta igen eventuella missar...
Så tack Velvet, för årets bästa schlager-rysare!

02 mars 2007

R2s Rapport från Schlagersoffan v5 (två)

a.k.a Minns du havet? Minns du sången? Minns du hur det gick i Andra Chansen förra gången?

Jo jag vet...
Så här dags i schlagersoffan borde det dykt upp en hel del betyg på morgondagens låtar, men jag kände helt enkelt att det fick räcka och gick på bio istället!
R1 har däremot berättat vad han tycker på QX.se som vanligt, samt gjort den obligatoriska publikundersökningen i Nyköping, medan mina åsikter i stora drag om Andra Chansen står sig från inlägget tidigare i veckan.

Tänkte istället bara påminna er om vilka låtar som gått vidare genom Andra Chansen tidigare Melodifestivaler, så kan ni kanske ha det lite som en riktlinje när ni röstar i morgon. På vilket sätt får ni avgöra själva…

Här är de i alla fall…alla de tio som halkade in på ett bananskal och därefter fick mer eller mindre stor plats i schlagerhimlen.

2002


Barbados & Jan Johansen

2003


Alcazar & Bubbles

2004


Shirley & Andrés

2005


Alcazar & Linda

2006


Rednex & Magnus Bäcklund

Glöm Inte "Melodifestivalen - Dagen Efter" 11/3!

Det kom lite pressmaterial inför Globenveckan och kanske är det bara jag som missat det, men dagen efter Globenfinalen sänder i allafall SVT ett timslångt program kallat Melodifestivalen - Dagen Efter i SVT1 mellan 20-21.

"Hur mår vinnaren av Melodifestivalen idag? Och vad var det egentligen som hände där i Globen under lördagskvällen? Vad snackades det om bakom kulisserna och på efterfesten? I Melodifestivalen: Dagen efter (SVT1 kl 20.00) finns kommentarerna, bilderna och höjdpunkterna från Melodifestivalen 2007. "

Så nu vet ni det!
Pressmaterialts stora "hur ska man hinna" var annars det här torsdagsschemat:
Kl 19.50 Repetition låt 9
Kl 20.30 Repetition låt 10
Kl 20.00 Välkomst- och kommunfest – Stadshuset


Finns knappast någon chans att Mr Nilsson får favoritstartnumret 10 så vi kan gå å parta istället, va?

R2s Rapport från Schlagersoffan v5 (ett)

Vad vet vi så här långt om Andra Chansen?

Att det är nytt upplägg, ett ljummet startfält - men förmodad riktigt jäkla bra TV. Typ. Med tanke på vad vi här hemma blivit bortskämda med tidigare veckor så känns nämligen uppladdningen och rapporteringen inför Andra Chansen helt klart mera ljummen än het från de som är där...

- Alla, typ Anders Nunstedt, Gylleneskor etc, berättar att det är jämnt (tufft, svårtippat, strid-på-kniven etc).

- De lägger dessutom gärna till den obligastoriska upprepningen om att Nanne vs Uggla är den tuffaste gruppen och att det är en chock att de är där.
R2: Är det verkligen det? Jag tror Uggla är kokt mot Nanne, men blir inte klok på Jimmy vs Sanna...

- Citys schlagerbögar tippar Jimmy och Sonja i final nästa lördag, för "Om det nu går som vi har tippat kommer det inte att finnas en enda riktigt dålig låt i finalen."
R2: Va? Är Tommy Nilsson diskad??

- Aftonbladets Marcus Larsson har pratat med sin storebror på telefon.

- TT Spectra, Edward af Sillén, Aftonbladets Blogg-Tobbe och vår egen R1 berättar alla att festen igår var tråkig - och de tre sistnämnda rapporterar dessutom från samma sällskapsspelsparti och att det under detta kom upp en fråga om Jessicas kläder (som ropades till Jessica).
R2: Var det ett sådant du fick i födelsedag R1? Jag ska knäcka dig i det där en vacker dag för att få revanch sedan fiaskot på Gossip i Göteborg.

- Expressens scoop(?) från igår om att Uggla sjunger "skum polack" (vilket retat ungefär tre polcker) vevas idag i alla tidningar ett varv till som schlagerhelgens enda stora nyhet...

- ....bortsett då från Elin Lantos klädchock (hon har bytt från svart till Clockwork Orange-inspirerat vitt med svarta detaljer).
R2: Jessica får alltså se upp för ultravåld på vägen till The Korova milkbar?

Tja, det var väl ungefär det.
Själv har jag till min egen fnissiga glädje hittat min gode vän och medbloggares absoluta motsats i GPs Johan Lindquist. Jag tror att varenda mening i hans krönika om förra veckans delfinal är precis så rakt motsatt som man kan komma från hur R1 tycker.

Nattaktiviteter

Igår bjöds det på kommunfest i Nyköping och jag och min gode vän E hamnade ironiskt nog (efter våra sura ord om stan...) mitt emot kommunfullmäktige och informationschefen för kommunen. Infochefen var en kul 50-plus dam som jobbat som rockmusikkorrespondent i New York och tillsammans avnjöt vi en usel trollerikonstnär och en smaskig buffé. Men mycket till fest blev det inte, så vi åkte med Aftonbladets Tobbe Ek, Fotograf-Fille och Thomas G:son till schlagerhotellet. Den Smirnoff Ice-smugglande G:son har ju två låtar i ESC redan och har även varit med och producerat Maltas Vertigo...
Under natten kollade E & jag sen in klassiska American Idol-ögonblick hos Martin Redhe Nord, som dansar och körar med Lanto och Jimmy Jansson. Sköna Martin är också stort fan av Americas Next Top Model, vilket vi ägnade en stor del av kvällen till att diskutera.
Aftonbladets gäng spelade Schlagerspelet med Expressens Sven Lindwall, och Therese Hansson glänste med sin schlagerkunskap. Markus Larsson däremot fick onda ögat av mig när han misslyckades ned att svara på "den duo som floppade i MF 2004 i sina sailorkostymer. Markus kom dessutom sist... Jessica Andersson fick också veta att hon var omnämnd i spelet då Aftonbladets Susannne Nylén ropade över frågan "Vem uppträdde i MF 2006 iklädd lila kroppsdräkt och orsakade en porrchock" till Jessicas bord.
Velvet var också på plats i foajen, och njöt över bara vara med och ta det lugnt. Hon berättade att hon gärna ställer upp igen, vilket jag ivrigt hejar på.
...och avslutningsvis kan jag berätta att Rickard Engfors nu upptäckt vår blogg....

01 mars 2007

NEJ...köping.

Visst är jag på plats nere i Nyköping också, men det här är ingen höjdare. Inte nog med att jag inte "brinner" för någon av låtarna, stan är dessutom tristare än Jag tror på människan. Allt är grått, litet och arenan ligger tjugo mil utanför stan. Hate it!
Repetitionerna har gått bra och det är inte mycket nyheter, förutom:
- Elin Lanto ska ha vit overall med svarta detaljer på sig...
- Uggla spexar loss lite mer och busar mer på scenen.
- Uno & Irma har även dom bytt kläder. Rött, grått och en touch av sjuttiotal.
- Jimmy Jansson har lagt till ett pyro i sin Amanda.

Snacket bland journalisterna handlar främst om hur svårtippat det är. Alla utom Uno & Irma lär ha chans att ta de två biljetterna till Globen verkar det som. Jag själv gissar att Jessica tar Elin på ren rutin, och att Jimmy fäller Sanna på sin förmåga att locka barnröster. Så om man räknar bort U & I faller det sig så att Sonja kommer att ställas mot Uggla eller Nanne, och vem av schlageruvarna det blir är nästintill omöjligt att sia om. Det blir i alla fall oerhört spännande på lördag...

Annat skvaller:
- Jessica Andersson har en liten förkylning, men det lär enligt Rickard Engfors inte att vara någon som helst fara för framträdandet. Så vad ni än läser i kvällspressen är det ingen fara.
- På väggen här i pressrummet sitter en stor intervju med Jessica Andersson gjord i en tidning som heter Frotté. Intervjuare? Ankie Bagger! Har dock inte sett Lili & Susies körsångerska i pressrummet än så länge...
- Andreas Johnson lär ha håvat in MASSOR av röster förra helgen. Snälla, säg att han inte gör samma sak i Globen.

Schlagerbloggen Rangordnar Melodifestivallåtarna 2007!

Här kommer den då äntligen – Schlagerbloggens slutgiltiga rangordning över årets låtar. R1 och R2 har oberoende och var för sig rangordnat alla låtarna från 1-32 (och vägt in allt från artist, låt & framträdande till eget tycke och magkänsla), placeringarna har sedan lagts samman och därefter har den gemensamma lista satts ihop som presenteras nedan.

På detta sätt är alltså bättre ju lägre poäng du har: Bäst är 2p och sämst är maximala 64p. Skojigt nog förekom båda då vi hade samma etta och samma 32:a…men däremellan var vi långt ifrån helt överrens.

För att göra det lite lättare att jämföra vad vi tycker och vad svenska folket tycker så figurerar det lite prickar i listan. Grön prick efter låtnamnet betyder att den är i final. Lila prick i Andra Chansen. Efter listan kan ni se våra respektive topp- och botten-fem med motiveringar. Då kör vi!

1. Måns Zelmerlöv - Cara Mia 2p (1+1)
2. Marie Lindberg - Trying to Recall 7p (3+4)
3. After Dark - (Åh) När Ni Tar Saken i Egna Händer 8p (2+6)
4. Regina Lund - Rainbow Star 9p (6+3)
5. The Ark - The Worrying Kind 10p (8+2)
6. Verona - La Musica 14p (5+9)
7. Magnus Carlsson - Live Forever 15p (10+5)
8. Andreas Lundstedt – Move 16 (9+7)
9. Cosmo4 - What’s Your Name 17p (7+10)
10. Sonja Aldén - För att Du Finns 22p (4+18)
-------------------------------------------------------------------------------
11. Sanna Nielsen - Vågar Du, Vågar Jag 24p (11+13)
12. The Attic feat. Therese - The Arrival 25p (17+8)
13. Elin Lanto – Money 28p (12+16)
13. Magnus Uggla - För Kung och Fosterland 28p (16+12)
15. Jessica Andersson – Kom 30p (15+15)
16. Andreas Johnson - A Little Bit of Love 33p (22+11)
17. Sebastian - When the Night Comes Falling 35p (18+17)
18. Andersson & Gibson - Anything But You 38p (14+24)
19. Anna Book - Samba Sambero 40p (20+20)
20. Jimmy Jansson – Amanda 41p (27+14)
21. Sofia – Hypnotized 43p (13+30)
22. Lustans Lakejer - Allt Vi En Gång Trodde På 44p (23+21)
23. Emilé Azar - Vi Hade Nåt 46p (19+27)
24. Caroline af Ugglas - Tror på Dig 47p (21+26)
24. Sarah Dawn Finer - I Remember Love 47p (25+22)
26. Nanne Grönvall - Jag Måste Kyssa Dig 48p (29+19)
27. Uno & Irma – Godmorgon 53p (30+23)
28. Addis Black Widow – Clubbin 54p (26+28)
29. Sheida - I Mina Drömmar 55p (24+31)
30. Svante Thuresson & Anne-Lie Rydé - Första Gången 56p (31+25)
31. MissMatch - Drop Dead 57p (28+29)
32. Tommy Nilsson - Jag Tror på Människan 64p (32+32)
-------------------------------------------------------------------------------
R1s Topp5:
1. Måns Zelmerlöv - Cara Mia
Han kom, han sjöng och han sexade. Har någon schlagerartist någonsin
skapat ett sånt buzz i tv-soffan? Med en perfekt schlagersmocka och snygg koreografi fick han Sveriges alla kvinnor och bögar på fall med sin Cara Mia. Och han kunde ju sjunga! Ingen låt får mig att vilja dansa lika mycket och ingen annan av årets låtar känns lika farlig i Globen. Måns! Måns! Måns!
2. After Dark - (Åh) När Ni Tar Saken i Egna Händer
Årets bästa refräng och årets text stod den här drugan för. Jag är fortfarande sur över att folk röstar så jävla hetero och inte fattade att det här är låten vi behöver i Globen. Framträdandet var svinsnyggt med tv-kändisarna på tv-skärmar, men främst
har låten allt en schlager har att önska.
3. Marie Lindberg - Trying to Recall
Årets största rysning fick jag när jag såg Marie uppträda i Scandinavium. Jag blir fortfarande sur på de idioter som tror att Marie gick vidare pga hennes historia. Pyttsan, säger jag. Hon har en LÅT som berör bortom det obeskrivliga och det är den absolut största anledningen till att vi får njuta av henne i Globen. Tidernas bästa ballad i MF.
4. Sonja Aldén - För att Du Finns
Den näst bästa balladen detta år är inte i Globen. Än. För jag ska rösta mig blå för underbara Sonja och hennes klassiska svenska schlagerballad. Jag älskar allt med den här låten och jag älskar Sonja. Måtte hon bli årets Shirley Clamp.
5. Verona - La Musica
Årets överraskning! Underbara Verona charmade brallorna av mig i Gävle och det rycker i benen när jag hör hennes italienska discorökare. Vad som kunde ha blivit dussindisco blev charmig dunderdisco i Veronas söta framförande. Dessutom utövar körtjejerna Anna och Caroline en redan klassiskt dans i bakgrunden...

R2s Topp5
1. Måns Zelmerlöv - Cara Mia
Årets Lena Ph-ögonblick. När Måns äntrade scenen i Örnsköldsvik så tappade hela gänget jag såg delfinalen med andan framför TV-apparaten. Han kom, han sjöng, han dansade och vi ringde. En okej vers glömdes snabbt bort på grund av en rallarsving till refräng och av en sängkammarblick som gjorde Sveriges bögmaffiga svettiga över hela kroppen. Blir livsfarlig i Globen.
2. The Ark - The Worrying Kind
Med hela festivalens mest spektakulära och intensiva scenframträdande (och med en låt som stör många schlagernördar då den inte är uppbyggd enligt formulär 1A) måste nog the Ark hållas som mina favoriter till segern i Globen just nu. Jag älskar låten, jag älskar gruppen…och alla efterfester borde ha en egen Ola Salo. Dessutom låter introt som Waterloo…
3. Regina Lund - Rainbow Star
Jag blev sååå imponerad av Regina under Göteborgsrepen och har fortfarande inte riktigt kommit över att hon tappade all röst och lät så förfärlig på TV. Koreografin är en klassiker, texten så härligt bögsöt – och det är den låt jag lyssnat på absolut mest av årets bidrag. Jag tröttnar aldrig!
4. Marie Lindberg - Trying to Recall
Inget gör mig argare än när folk avfärdar Trying to Recalls framgångar genom att skylla på kvällstidningarnas saga om Marie. Visst, klart det spelade in – men hon hade inte kommit någonstans utan den vackraste balladen i melodifestivalen någonsin. Svensktoppsvarianten av Anna Ternheim kan dessutom sjunga hur bra om helst, trots att hon lät darrig i direktsändning. Bara så ni vet. Scandinavium 2007 är ett schlagerögonblick jag aldrig kommer att glömma.
5. Magnus Carlsson - Live Forever
Man trodde ju att kompisen Jessica Andersson kollat på Magnus succé förra året och försökt gå direkt till Globen i år – men istället så valde Magnus att gå "Jessicas Mellokurs 2006poäng" och döda festivalens bästa låt med konstiga kläder och ett osäkert framträdande… Jag väljer ändå att förtränga allt detta, för det här är en av mina självklara favoriter…ända sedan i november.
-------------------------------------------------------------------------------

R1s Botten5
1. Tommy Nilsson - Jag Tror på Människan
Den sämsta låt som nånsin skickats till Globen. Tommy Nilssons ballad har inget i Globen att göra överhuvudtaget och till och med Addis falsskång hade känts roligare i Stockholm. Med en genompretentiös text och överrist framförande måste denna låt för alltid hållas på minst tio meters räckvidd från mig. Och den är ett hånskratt rakt i ansiktet på underbara ballader som aldrig nådde Globen (läs: Faller du, så faller jag, He is always on my mind och eventuellt För att du finns). Jag hatar Jag tror på människan!
2. Svante Thuresson & Anne-Lie Rydé - Första Gången
Fiiiiiiiiiiiin vuxenmusik med två urtrista artister. Boooooring.
3. Uno & Irma – Godmorgon
Inte dålig på nåt sätt men så förbannat intetsägande och förglömlig. Uno måste vara Sveriges tristaste artist.
4. Nanne Grönvall - Jag Måste Kyssa Dig
Texten är genomlökig och jag hatar att Nanne bara slappat och gjort en sju resor sämre Håll om mig. Visst, Jag måste kyssa dig hade ett snygg framträdande med en duktig sångerska så jag är glad att folk såg igenom den här platta låten. En av årets största besvikelser.
5. MissMatch - Drop Dead
Det är svårt att välja dåliga låtar märker jag eftersom jag faktiskt gillade den här lite. Men Miss Match får symbolisera mitt hat för en urvalsjury som tycker att det här platsar bättre än en låt som Cara Mia eftersom "dom redan har för många inom schlagerkvoten". Ska såna här låtar fortsätta att kvoteras in måste juryn bytas ut omgående.

R2s Botten5
1. Tommy Nilsson - Jag Tror på Människan
Jag har faktiskt inte orkat lyssna på låten en enda gång sedan den gick vidare... Jag klarar inte av texten, jag klarar inte av melodin och jag klarar absolut inte av Tommy "mannen som gör en hemsk ballad ännu hemskare" Nilsson. Att Tommy är i Globen – men inte MagnusC, Regina, After Dark, Andreas L, The Attic (fortsätt gärna lista alla andra låtar som inte gått dit) – kan vara Melodifestivalens största skandal någonsin.
2. Sheida - I Mina Drömmar
Jag hade kanske klarat av den här låten om den bara framförts konsekvent på ett språk som jag inte förstod...men när den svenska texten dyker upp som någon form av jojkande så börjar jag nästan kallsvettas. Skämskuddevarning.
3. Sofia – Hypnotized
Jag är så makalöst trött på den här musikgenren att jag helt enkelt inte klarar av ännu en anonym Elenakopia som visar trosorna till Bouzouki-komp. Usch och fy och bort, bort, bort.
4. MissMatch - Drop Dead
Detta försök att uppdatera Should I Stay and Should I Go till ett par Tatu-wannabees är kanske inte så sjukt kass i sig…men den är bara så otroligt meningslös. Dessutom: ingen människa kunde väl någonsin tro att den här låten skulle kunna komma någonstans (och allra minst till Globen) och varför, varför, varför plockar man med den då?
5. Addis Black Widow – Clubbin'
Låten må vara bättre än sitt rykte (och definitivt bättre än sitt fruktansvärda framförande) men jag får ändå fortfarande knottror på armarna när jag tänker på Pigeon eller hör nanananana-delen.

28 februari 2007

Schlagerbloggen Gissar Andra Chansen!



















R1 gissar:

Elin
------------- Jessica
Jessica
---------------------------------- Sanna
Jimmy
------------- Sanna
Sanna

Uno&Irma
-------------- Sonja
Sonja
----------------------------------- Sonja
Nanne
------------- Nanne
Uggla


R2 gissar:

Elin
------------- Jessica
Jessica
--------------------------------- Sanna
Jimmy
------------- Sanna
Sanna

Uno&Irma
-------------- Sonja
Sonja
---------------------------------- Nanne
Nanne
------------- Nanne
Uggla

R1 både gissar och hoppas samma, medan R2 hellre vill se Uggla vidare mot Nanne och gärna även mot Sonja efter det. Vi kan båda leva med Jessica istället för Sanna vidare som finalist 1, medan bådas mardrömsresultat är Jimmy & Nanne i Globen.
Ett reultat som väl inte verkar helt orimligt - men inte heller jättetroligt - om man kollar på hur ungefär 20.000 personer röstat på Aftonbladet.


They're Making Their Minds Up!

Nu har det avslöjats vilka som tävlar i den brittiska ESC-uttagningen, kallad "Making Your Mind Up" (efter Bucks Fizz gamla dänga såklart).
Som vanligt dryper det av megakändisar, eller vad sägs om denna uppställning av brittisk pop-créme-de-la-créme:

Big Brovaz, Cyndi, Brian Harvey, Hawkins & Brown (Justin Hawkins and Beverlei Brown), Liz McClarnon och Scooch. All information plockad rakt ifrån favoritbloggen Popjustice.

Tillägg: Jag var kanske lite snabb i min drypande ironi innan. Som signaturen Johan så helträtt påpekade i ett svarsinlägg nedan så är ju faktiskt Justin Hawkins Darkness gamle sångare (som väl för övrigt polar med Ola Salo & gänget...kunde ju bli en snygg bild och lite röstfiske i UK)...och Brian Harvey är en av snubbarna i en av schlagerbloggarnas favoritgrupper (everybody in the house of love!) East 17. Nästa gång ska jag tänka lite på Tommy Nilsson och Anna Book innan jag raljerar över andra länders nationella finaler... Tack Johan!

Här kan ni lyssna på bidragen.

Bara lite om och med Måns Zelmerlöw...

I morgon kommer nya QX och jag hade förmånen att träffa vår coverboy ett par dagar efter vinsten i Örnsköldsvik. Allt kom inte med i tidningen, så jag bjuppar såklart på det här:
Var det sant att du började sjunga på Magnus Carlssons låt när du vunnit?
- Nej (skrattar). Expressens reportrar missuppfattade det när jag sa att jag började TÄNKA på Magnus låt, men jag fann mig i precis rätt ögonblick och förhoppningsvis märktes inget av det i rutran.
Du hade likt Magnus enorma halsproblem under hela veckan?
- Ja, men jag ville inte ha sympatiröster och hellre överraska positivt när det väl gällde. Då fick folk tycka att jag kraxade under repen. Kvällstidningskrönikörerna kom faktiskt fram sen och var imponerade eftersom de inte trodde att jag sjöng så bra...
Berätta om Cara Mia-dressen?
- Från början var tanken väst och kortärmad skjorta men det ändrades eftersom Rickard Engfors ville ha något mer uppklätt som lyfte fram mig lite mer. Så kören fick köra väst och kortärmat. Skjortan klippte vi av kragen på och sydde om den till en farfarströje-stil, som ska vara helt rätt nu i vår.
Börjar man tänka på konkurrensen inför Globen?
- Ja, absolut. Även om det är en liten chans att man får åka till Helsingfors så finns den ju där. Jag är så otroligt tacksam för allt som hänt de senaste året och det ska bli hur kul som helst att sjunga i Globen.
…Och det här med att du delade taxi hem med Linda Bengtzing från Gaygalan. Ni delade ingenting annat?
Haha, vilken koll du har! Hon ville åka hem så vi gjorde sällskap och hon släppte mig på vägen och nu är jag skyldig Linda 74 kronor...Det är allt, jag lovar!

The Attic Recycles

a.k.a "återanVINDning"

Ni vet den där lilla låten som sedan ifjol blivit Melodifestivalens ledmotiv?
Den där som Schlagerprinsessan undrade om det inte fanns risk för en jävsituation kring, då The Attic & Therese uppträdde i Örnsköldsvik?

Well, det har visat sig att det där var ännu lite konstigare än vad man först trodde!

Lyssnar man nämligen på hela låten Human Rights (vilket jag hittade att man kan göra här...köp den om ni gillar den!) som ledmotivet är lånat ifrån...då upptäcker man att den har i stort sett identiskt samma text i verserna som just..tada: The Arrival!
Alltså låten som The Attic & Therese sjöng i Örnsköldsvik!

Konspirationsteorierna bubblar genast fram...
Var egentligen Human Rights en demo till The Arrival? Eller tänkte de bara att Human Rights var kokt då den figurerat så mycket i festivalen, att de ville återanvända sina textrader till något de kunde sälja...eller tävla med? Eller var det deras krav för att ge bort låten från första början: Vi ska ha med texten i festivalen nästa år!?

Vem vet? En sak vet jagiallafall, och det är att "den nya låten med den gamla texten" har fått en jättesnygg video som man kan se här:

27 februari 2007

Så Går Andra Chansen Till!

a.k.a "Lika som Bär?"

Schlagerbloggarnas favorit-Edward (af Sillén) avslöjar idag i sin krönika på MF-siten GylleneSkor hur upplägget i Andra Chansen ska gå till.

Hoppa genast dit och inse att det blir åka av på lördag!

Och nej – det är INTE Edward som spelar den snygge McDonaldskillen i filmen Darling (även om Mr Silén såg ut att drabbas av någon av de klassiska filmsyndromen "jag ser mig själv för att jag har gjort en tidsresa" eller "Oh my god, I’ve got an identical evil twin!" under delfinalen i Göteborg när en bit av filmen Darling spelades upp i pressrummet) utan istället en kille som vi TROR heter Marko Ivkovic.

Avgör själva. Men visst är det lite scary?
.












Edward? Marko? Marko? Edward?

R2s Rapport från Schlagersoffan v4 (sju)

Äntligen fick jag tummen ur och kunde få ned förra helgens sista rapport från schlagersoffan på pränt. veckorna går ju så fort numera att de flesta redan glömt bort att vi var i Gävle i lördags och redan har siktet helt instället på Nyköping. Men själv är jag inte riktigt där ännu...

Christer Björkman var i år nominerad som Årets Homo på QX Gaygala på grund av sina insatser i Melodifestivalen. Vänj dig lite vid den tanken medan jag reflekterar lite över helgens tävling, så lovar jag återkomma med en poäng kring det i slutet!

Detta var alltså den deltävling som Aftonbladet utnämnt till den stora "Plagiatfestivalen" och nedan kan ni jämföra helgens låt med Aftonbladets original listade HÄR. Kate Ryan någon? Det var väl hon som gjorde Bailando? Hahahaha.

Men, men...vad ska man nu säga om helgen? På ett sätt var väl kvällens stora skräll inte SÅ chockerande som kvällstidningarna ville att det ska låta som efteråt (vi visste ju vilka fem som skulle vidare...och två av dem hade ju låtar som var sämre än sina tidigare hits/bidrag...och den tredje var en transa som sjöng en Nina&Kim-bögighet om att slå apan...så här i skrift och med litet perspektiv är det ju inte direkt Marie Lindberg-klass på det avancemanget) men samtidigt videhåller jag att vi pratar 98% artist, 1% kameraarbete och 1% låt i Sarah Dawn Finers fall. Låten börjar gudomligt...absolut...men sedan försvinner den bara ut i ingenting. Nada. Samtidigt skulle Sarah förmodligen gått vidare med MissMatch låt från förra veckan om hon fått stå still med en enda kamera och bara sjuuuuunga till den också. I min värld är det absolut inte Tommy Nilsson-klass på detta avancemang...men jag kan inte låta bli att reflektera lite över att det i Sveriges största musiktävling fortfarande går att vinna en delfinal för att man kan sjunga... Är det verkligen så illa ställt?



Andreas Johnson kan jag inte säga så mycket om. Jag har gått ifrån att tycka låten var en besvikelse, till att gilla dess Springsteen/Glory Days-kvalitéer...och sedan vidare till att tröttna på den igen. Nåväl. Genomgående sedan i november har jag åtminstone fattat att den skulle bli livsfarlig, och om jag inte missat något helt så bör det stå mellan Mr Johnson, Mr Zelmerlöw och Mr Salo om två veckor. Men det får vi snacka om senare. Att Andreas skulle gå vidare i lördags var det iallafall aldrig någon tvekan om...


Bette Midler eller Andreas Johnson?

...även om jag personligen tycker det var sorgligt att det skedde på bekostnad av After Darks onanischlager. Lasse Holm-fiaskot Ciao Ciao Italias kärleksbarn med Village Peoples Go West hade för min del gott kunnat få lätta upp ett balladtungt finalfält, trots att jag samtidigt självklart inte sett den som slutsegrare. Men det måste få finnas plats för lite snygga shownummer också, och jag är övertygad om att inte pressen hade kört runkspåret så stenhårt så hade folk fnissat lite lät och skickat den till Andra Chansen. Nu uppfattades den genialt skrivna med-blinken-i-ögat-texten bara som plump...och förresten....ser inte fru Lindarw numera ut mer som en skämtversion av Siw Malmqvist än en snygg kvinna?


Village People eller After Dark?

Jag har länge misstänkt att Magnus Uggla inte är så stor längre som alla tror... Man fnissar åt hans texter när de går på P4, men man tänker samtidigt att han bara gör samma sak om-och-om-och-om igen...och i lördags gjorde han det igen! Jag får erkänna att jag tycker låten växer lite efter att man har haft den som ett häftplåster i skallen en hel helg, att numret är roligt och att jag faktiskt gillar refrängen, den nästan klyschiga höjningen och slutet på alltihopa. Men (och det kan vara säsongens största MEN): Oh-ohh-ohh-biten tar död på allt det där, och Andra Chansen var helt rättvist i min värd.


Nina & Kim eller Uggla?

Å så Sanna. Sanna, Sanna. Bromöllas stolthet är nästan adopterad av oss Blekingar då samhället ligger på gränsen mellan Skåne och Blekinge och jag vill så gärna tycka om den här låten. Sanningen är att jag först var besviken...sedan var helt på 100% under programmmet, tyckte Sanna var grym (och låten också) och röstade en hel del – och så nu efteråt orkar jag knappt höra den i iPoden igen. Hm. Jag behöver se Sanna göra låten live för att förstå varför hon ska få mina Andra Chansenpengar tror jag...


Carola eller Sanna Nielsen?

Caroline af Ugglas och Emilé Azar fick tillsammans med (mitt schlagergängs absoluta favorit) Verona vara helgens utbud av "vi vet att ni hamnar under strecket och bryr oss knappt om hur", och Ugglas gick segrande ur den striden och vann en sjätteplats (förmodligen mycket på grund av sitt eviga flängande under hösten och vintern i Så Ska Det Låta, På Spåret, Sing-a-Long och alla radioprogram som sänds den här säsongen i alla kanaler) - trots en repetitiv låt, en förkylningsskadad röst och ett kroppsspråk som hämtat från en bajsnödig mim-elev. Emilé Azar har jag redan förträngt – mycket på grund av det otroligt pinsamma abortskämtet han kläckte ur sig hos Björkman. Pinsamt! Emilé Azar utnämns härmed till MFs största skämskuddeögonblick sedan svenska folket röstade Martin Stenmarck till Eurovision.


Westlife eller Emilé Azar?

Verona utnämner jag däremot till Årets Günther – och det mina vänner det är något positivt när man pratar Melodifestival i min bok. Jag älskade Like Fire Tonight (låten som tydligen dödade karaktären Günther helt, eller vart tog han vägen?) och precis som den så känns La Musica som en kommande sommarhit som borde släppas igen i slutet på maj (och som definitivt kommer dyka upp på min årliga Midsommarskiva med kul musik från innevarande år). Stort plus för Veronas ambition att satsa på att vara mera gullig än Slitz-sexig också!


Kate Ryan eller Verona?

Det var det – och då har vi hört alla 32 låtarna också. Så fort jag och min bloggkollega får tid ska vi väl försöka få till en gemensam rangordning på årets alla låtar också, samt fundera lite över Andra Chansen (där R1 såklart finns på plats).

...å så tillbaka till Chrille Björkman då. Mannen som i år nominerades till Årets Homo för sina insatser för Melodifestivalen – insatser som jag verkligen inte tror går att överskatta. Jag är övertygad om att C.B är nyckeln till framgången bakom vad som nu är ett av Sveriges absolut största varumärken inom musik, och SVTs absoluta flaggskepp, och självklart skall den mannen hyllas... MEN (kan man skriva så numera utan att känna sig som snubben i Let’s Dance?) samtidigt har han i stort sett lyckats avhomofiera hela tillställningen om man ser till de låtar som man fördomsfullt – men ofta sanningsenligt – skulle anta går bäst hem hos bögarna (det räcker bara att kolla vilka låtar som varje vecka röstas fram som delfinalensfavoriter på Qruiser).

Låtar som (Åh) När Ni Tar Saken i Egna Händer, Rainbow Star, Live Forever, Move och The Arrival är alla utslagna och Sannas praktschlager och Jessicas disco trängs i Andra Chansen (vilket nästan är ett ännu sämre bögfacit än förra året när Sonja/Sandra/Jessica kom på sina klassiska femteplatser) och på väg mot seger är mera gitarrbaserad heteromusik (ja, ja...har jag redan styrt in på stereotyper så kan jag väl lika gärna fortsätta...broaden your minds when I’m narrowing mine) med Sebastian, The Ark och Andreas Johnson eller 80talsnostalgi (Anna Book och Tommy Nilsson). Ensam kvar står Måns som får fylla kvoten som både bögarnas favoritlåt och favoritkille...

Vad vill jag säga med detta då? Tja. Inte mycket. Själv älskar jag både The Ark och Måns och skulle kunna leva med att Andreas vann...och jag är helt klart medveten om att festivalen tvingades byta inriktning runt 2000 för att överleva...
...men jag är däremot tveksam till om det inte är en utnämning som Årets Hetero som allas vår Christer Björkman skall nomineras till nästa år?