09 februari 2007

En Idé Bara

Om Carin da Silva åkt ut ut Let's Dance ikväll...
Kan hon då inte dyka upp här i Scandinavium och förstärka sin gamla grupp Cosmo4 imorgon?
Inte för att inte tjejerna klarar sig själva, men snacket surrar kanske inte i första hand kring "What's Your Name" om man säger så...

Schyssta odds?!

I förmiddags fick schlagerbloggarna varsin födelsedagspresent av E.
Hundra kronor på combon Ark/Marie Lindberg till Globen.
Då gav det 3000 kr tillbaka.

Efter genrepet nyss ger samma satsade hundralapp 500 kronor tillbaka.

Jag är Livrädd...

* Jag är livrädd för att folk röstar vidare Svante & Anne-Lie ikväll, när det finns så mycket annat jag tycker är roligare.
* Jag är livrädd att Marie Lindbergs låt bara ska försvinna helt, eller att folk inte förstår hur vacker den är.
* Jag är livrädd att Ola eller Jimmy ramlar i trappan och voltar hela vägen ned till Cosmo4s fläkt.
* Jag är livrädd att jag har blivit beroende av det här schlagerlivet och kommer behöva stark avvänjning nästa vecka när jag ska sitta på ett kontor hela dagen istället för vid scenkanten...


Glöm nu inte läsa våra betyg på alla låtarna på QX.se efter publikrepetitionerna senare ikväll!

Dagens...

Dagens Tävling
Vem gör kvällens bästa Carolarusning nedför trappan?
Jimmy Jansson eller Ola Salo?

Dagens After Work-tema på Avenyn
Rikard Hertzberg sjunger schlager. Who?

Dagens Heders-Göteborgare
R1 som efter ett knappt dygn i Götet kläckte skämtet "Varför har de inte ett gigantiskt får på scenen under Cosmo4s nummer".

Dagens Scenfundering
Jag älskar att de använder hela scenen mycket mera denna helgen, och Jimmy Jansson charmar mig så otroligt mycket (egentligen lite mot min vilja) med sin extrema energi och sitt skojiga nummer där han åker hiss med sin kvinnliga gitarrist och hämtar sina smågodis till körkillar på balkongen ser apbra ut i TV.

Dagens Upprepning
What's your name baby...what's your name baby...what's your name baby..etcetera

Dagens Bekräftelse
Det är bättre den här veckan. Det är inte bara jag som har charmas av Scandinavium och chansen att vara här och därför rapar superlativ. Det ÄR bättre. Men förvänta er inte storverk.

Hänt Sedan Igår

R1 och R2 har begått sin TV-debut i morse, då Schlagerbloggen blev ett TV-program på Kanal Lokal i Göteborg. Uppflugna i de gigantiska ”Kurt Olsson-sofforna” i Mölndal snackade vi om deltävlingen i Göteborg…vilket kan kännas ganska mycket yesterdays news på onsdag när programmet sänds…men det är väl en risk man får ta. Vi får väl helt enkelt käka upp våra favorittippningar om Lustans Lakejer och Anne-Lie&Svante gått till Globen.

Sonja har landat. Alltså inte bara i Göteborg, utan även emotionellt. Tror vi. Hon nämnde nämligen att hon landat ungefär sex gånger under ett två minuter långt samtal.

Vi hoppas för övrigt att det går bra för Anne-Lie Rydé imorgon. Ryktet från tidigare år säger nämligen att hon är en sällsynt dålig förlorare.

Marie Lindberg är verkligen lika genuint trevlig och vanlig som hon ser ut. Hon är minst lika lycklig, nyfiken och ledsen-att-det-snart-är-slut som undertecknad (R2).

På Göteborgsstads traditionella skaldjursbuffé var det separata bord för artister och journalister. Jimmy Jansson tog dock R1 och R2 under sina vingar, och vi fick dinera i sällskap med Melodifestivalens största energiknippe och hans posse (bland annat bestående av legendaren Tomas G:son och Jimmys dansare).

Nu kör vi igång med dagens repetitioner…

08 februari 2007

Ola Salos nakenchockar.


The worrying kind sitter som en smäck. Sista rundan bjuppade bandet dessutom på maffigt pyro och en glittrande nakenchock...

Har De Det Som i en Liten Ark?

Jag älskar det här.
Jag är helt opartisk.
Nästan.
Men det ÄR verkligen det här vi ska skicka till ESC i år.
Det är bara så.
Det är pure glamrock. Det är kvällens bästa röst. Det är solo på glittrande gitarrer. Det är Ola överallt på scenen. På knä. I hissen. Längst fram rockandes med grabbarna. Slutet är grymt – och till och med lite koreograferat.

Men okej. Den är kanske inte perfekt vid en första lyssning. Den saknar ju Melodifestivalens givna struktur med vers-brygga-refräng och nej…och det här är viktigt att veta: Det här är inte ett ”Evighet”-ögonblick när allting redan är avgjort och ingen Globenfinal behövs. Långt ifrån. De kan säkert hamna tvåa/trea efter Nannes och Andreas Johnssons (och Ugglas?) låtar i mars.
Därmed inte sagt att det inte borde vara ett sådant ögonblick. För i min värld så är det det här vi ska skicka till Finland.
Snälla, kan inte alla andra förstå det också??

Snart Vet Vi...

Ark repar 17.00 och hela presskåren håller andan.
Flipp eller Flopp?

Många hade svårt för Olas "nu tar jag över det här" attityd vid fotograferingen...men nu får vi snart veta om vi har vinnaren i Göteborg i år igen.

Minns Du Ditt 60-tal?

Sonja ditt lilla geni!” utbrister E.
Och okej. Nu har jag ingen låt som jag inte gillar. Det kan nog vara dags för mig att sluta andas schlager en stund snart och komma upp till ytan, för jag tror att jag blivit alldeles för skadad för att blogga objektivt nu.

Men Anne-Lie och Svante är så grymt sköna och softa live…och de 60talsinspirerande dansarna på upphöjda cirklar i bakgrunden ser fantastiska ut. Slutet på låten är läckert med Anne-Lies röst i två olika höjningar…och scenkläderna ser skitsnygga ut i ljuset.
Det är sommar, sol, minnen, mys.
Men är det Globen? Nä. Snälla. Inte i den här konkurrensen, väl?

Rainbow Star...Rainbow...Regnbåge

Det tog mig ungefär ett halvår (eller när det nu var man fick veta titeln) att komma på att det fanns en gaykoppling. Inte ens när jag såg Vougedansen kopplade jag. E fick berätta det för mig. Jag är inte Sveriges brightaste civilingenjör uppenbarligen.

BECK - Kameramannen

Okej, det kanske inte syns så bra på min paparazzibild...men jag tror det är Peter Haber som sköter en av kamerorna här vid scenen.

The Return of the Discokula

Minns ni Alcazars discokula som de kom in igenom i Göteborg 2005? Den var cool, absolut, men den såg ut att vara gjord av papper. Det gör inte Jessicas discokula däremot. Den är på riktigt. Skitsnygg. Och förmodligen har Richard Engfors satt dit varenda liten kristall med tungan…eller också inte.
Han basar i alla fall över Jessicas nummer, och det är gult, snyggt och lyfter låten…men inte tillräckligt. Inte för mig.
Jag tycker fortfarande att detta är dussindisco a la Anna Sahlene 2006 som man glömmer så fort sista tonen klingat ut. Tyvärr. För Jessica är SÅ mycket bättre än det här…och i år är hon självsäkerheten själv. Den forna Miss Semla i Skövde (om man ska tro producenten) är grym på scenen. Grym! Så räkna absolut inte bort henne. Hon kan mycket väl hamna direkt i Globen. Dessutom...efter fyra gånger på raken så sitter jag och sjunger med jag också...och sittdansar.
Fan vad det här är svårtippat.

Har någon Lust för Lakejerna?

Lustans Lakejer plus två dansande damer (varav en är tjejen som har huvudrollen i mellanaktsmusikalen) som åmar sig kring Johan Kinde.
Kinde i sin tur ser ut som han verkligen VILL slå…eller i alla fall äta upp…The Ark i vad som känns som ”Årets Evan-fast-med-doft-av-Orup” i min bok. Med BWO-driv. Eller nä, nu sa E det: En hetero-Evan med mörkare röst.

Fast egentligen är det nog bara 100% Lustans Lakejer.
Det är bra. Det växer. Det har handklappningar. De kastar av sig kläderna i höjningen. Det är bra på riktigt. Men räcker det? Det är ju inte schlager någonstans…men vad är det nuförtiden? Grymt svårtippat. Kanske sitter det massa gamla Lustans-fans därute som bara längtar efter det här? Eller så blir det som vanligt när mina polare A&A gillar något: Näst sist.
För mina polare kommer älska det här…det är jag säker på! Uppdaterad 80talssynth på svenska med rejäl bas…that’s my buddies. Men telefonröstarna? Svårt.

Bonus: När pyrotekniken smäller av i slutet hoppar presskåren 10 meter upp från stolen och E’s lock för örat han haft i en vecka släpper…

Lunch? Nänä.

De kallar det presskonferens och lunch...men det är egentligen bara en ursäkt att få lämna ishallen och få tillbaka känsel i fötterna.
Här är sjukt kallt! Är verkligen isen kvar under pappret på golvet som det ryktas?

Some Cosmo4 You

Tänk Excellence…fast de här kan sjunga…och dansa...samtidigt! Fast minus en tjej då. Tjejpopen is back in command! Jag är ju jäkligt svag för tjejband, så jag gillar ju absolut det här en smula. (R1 – vad var det där för rykten om att det här skulle vara tråkigt...sååå illa är det väl inte?) Det är möjligen sjukt tjatigt i längden...men samtidigt ganska snyggt och fartigt - och samtidigt tyvärr också förmodligen helt chanslöst på lördag. Men ändå. Klart godkänt i min bok. Bättre än Bubbles någonsin var – och de var i Globen.
Coolt med helikopterkamera (alltså en kamera som leker att den är en helikopter) i inledningen och Carolafläkten brummar och blåser för första gången den här dagen.


Men allvarligt. Det KAN inte bara vara för att jag sitter här på plats som jag tycker att allting (möjligen undantaget för Lundstedts "Move") var mycket, mycket tråkigare förra veckan och Göteborg är så mycket roligare, har snyggare nummer, är sjukt svårtippat – och har definitivt bättre låtar!?

Vad får man om en Duracellkanin ligger med Per Gessle?

Å vad jag skulle vilja vara cool och säga att jag hatar det här…fast jag gör ju inte det riktigt. Det kommer dessutom som en adrenalinchock efter Marie Lindberg när Jimmy flyger ned för trappan och körgrabbarna klappar igång publiken. My god. JAG blir andfådd när Jimmy använder HELA scenen…tappan…hissen…övervåningen. Försöker han stressa igenom sina tre minuter så snabbt som möjligt för att Sandra ligger och föder bakom scenen? I alla fall. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva mera om A-a-manda. Ni har hört det förut och många av er har gillat det. Med Gessle. Med Jimmy. Med Jumper. Med Joakim Hilson (hette han så). Fast närmast ligger den kanske Martins "Du är så Yeah Yeah Wow Wow". Japp. Precis så är den. (Eller en snabbare variant av BackstreetBoys "If I Let You Go" upplyser schlageroraklet E mig om precis...okej. Precis så då.)
Å så sjunger vi allihopa… A-a-manda! A-a-manda! Å ja önskar att det bara vore viiiiiiii.

Årets Genombrott?

Marie Lindberg är så långt ifrån Regina Lund som man kan komma på alla plan jag kan komma på tror jag: Låtmässigt, rutinen, scenframträdandet, tempot, kändisskapet…ja allt. Samtidigt är den här låten bara sååå vacker.
Den är låten i slutet på din favoritfilm. En sådan du sitter kvar genom hela eftertexterna för att få höra klart. Det enda den saknar är kanske ett ordentligt slut…
Om den här balladen inte lyckas ta sig till Globen – och mycket talar väl trots allt för att det borde bli tufft bland alla kända namn – nu när ”herr Nilsson” gjorde det förra veckan, så är det en av årets största skandaler.
Okej. Det kanske samtidigt inte är en låt att skicka till ESC (fast fan vet…en sådan här ballad hade gått långt där) och Marie darrar kanske lite, lite, lite på rösten (kanske tagen av stundens allvar och den gigantiska lokalen) – men det är definitivt upplagt för årets genombrott.
Så strunt samma om jag får äta upp det senare: Jag utnämner härmed Trying to Recall – efter fyra genomlyssningar – till den vackraste balladen i Melodifestivalen någonsin.
Sådärja. Då var det gjort.

Sabina...förlåt Regina...Lund

Sabina…förlåt Regina…intar scenen från hissen med tre dansare och spelar perfekt rollen som charmig bögdiscoschlagersångerska. Pratar olika språk, gör mystiska Vouge-poser med armarna, dansar över hela scenen…och ser på repet inte ett dugg ut som den där ”konstiga” Regina Lund som alla ute i stugorna har så svårt för.
Sedan visar de scenkläderna och hmmmm…Christer Fuglesang möter ”Hallå, hallå det här är X22”. Kan kanske bli avgörande. Kanske spelar Sabina…förlåt Regina…rollen lite för bra.
Men tillbaka till låt och framträdande så tror jag snarare att hon ökar värdet på sitt varumärke med 100% hos svenskarna på lördag. Bara en sådan sak att hon verkligen sjunger uuuuut (och inte bara väser) är ju positivt.
Men okej. Inte så att det blir en enkel resa till Globen – vi vet ju till exempel vart bögfavoriterna alltid hamnar (runt plats 5-7) – men ändå.
Jag nynnar på den efter två lyssningar…den är ju ändå liksom kärnan av ett schalgernummer…tänk ”en lite tamare Alcazar” och på slutet flamberar de dessutom nästan Sabina…förlåt Regina…i hissen.
Det är nästan som om någon ombetts skriva ett schlagernummer till en film.

Första Lyssningen

1. Regina Lund - Rainbow Star
Upphovsmän: Fredrik Kempe, Bobby Ljunggren, Regina Lund
Regina mumlar att du är perfekt på en massa språk och sedan blir det JamesBond-vibbar och klassisk dramaschlager som brukar sjungas av stora balkan-divor i Eurovision. Vi får väl se hur det här blir live…men det är redan bättre än i Jönköping.

2. Trying To Recall – Marie Lindberg
Upphovsmän: Marie Lindberg
Det här är P3 möter P4 i något som alla borde kunna älska. Finstämd singer-songwriterlåt som är oerhört vacker. Kanske lite för bra för Melodifestivalen?

3. Amanda - Jimmy Jansson
Upphovsmän: Thomas G:son, Jimmy Jansson
Fame Factorys egen Duracellkanin är på gång igen…och det låter precis som det brukar. Men dagisversionen av Per Gessle är faktiskt lite bättre den här gången. Texten är mera 100% Gessle istället för Jumper, typ. Inte min påse, men jag tror många kommer gilla det här.

4. What’s Your Name - Cosmo4
Upphovsmän: Niklas Edberger, Kent Olsson, Henrik Wikström
Helikopterljud och visslingar och tjejbandspopen är tillbaka. Kanske mera Girls Aloud än Spice Girls.. Lite anonymt, men det är i alla fall party. Kommer just på att jag tycker allting är godkänt hittills.

5. Allt vi en gång trodde på - Lustans Lakejer
Upphovsmän: Johan Kinde
Låter mera som Kindes solokarriär (typ synthig Orup…som hans Stockholm!) än som jag minns Lustans Lakejer…men det är helt klart schysst. Otroligt driv.

6. Kom - Jessica Andersson
Upphovsmän: Lina Eriksson, Mårten Eriksson, Rasmus ”Raz” Lindwall, Robert ”Rob” Wåtz
Jag har lite svårt för sådan här blek dussindisco…men kanske kan Jessica lyfta den live? I min värld är detta mycket tristare än ifjol, även om det säkert fungerar att dansa till…men man glömmer ju bort det direkt efteråt. Går det här till Globen är det mera folkets kärlek till Jessica än till låten.

7. Första gången - Svante Thuresson & Anne-Lie Rydé
Upphovsmän: Sonja Aldén, Bobby Ljunggren, Dan Sundqvist
Flöjtinledning och bossanova. PRECIS som man trodde det skulle låta. Så här lät alla Melodifestivaler på 60-talet… ”Nu vandrar månen runt i ensamhet”. Nä. Det här är INTE min grej…detta känns mera som ett skämt – och kan säkert bli livsfarligt bara för det. Men fick jag bestämma så är det här utanför alla placeringar.

8. The Worrying Kind - The Ark
Upphovsmän: Ola Salo
Wow! Tänk glamrock i sin renaste form. London på 70talet…Life on Mars-vibbar. T-rex. Inte en klockren Melodifestivalvinnare alls….men hela pressrummet gungar. Inte ens så direkt som Absolutely No Decorum. Men va fan…jag älskar ju The Ark…så jag går ju på det här. Ska bli spännande att se hur det fungerar live.

Sammanfattningsvis – sjukt mycket bättre än Jönköping. Nästan barnsligt mycket bättre. Och jag gillade ändå Jönköping bättre än vad de flesta gjorde...men nu ska vi se om jag kommer ändra mig under dagen.

07 februari 2007

Funderingar på Tåget mot Göteborg

Är man helt schlagerskadad om man läser dagens Expressenlöpsedel som "ARJAS nya superkropp!"?

Kanske är det ytterligare en paranoid schlagerskada...men en (minus intro och outro) nästan exakt tre minuter lång popdiscolåt med Magnus Carlsson-höjning släppt av en oplacerad Idolstjärna samma vecka som Melodifestivalen drar igång - luktar inte det "den-kom-inte-med-bland-de-32" lång väg?

Ju mer jag hör Tommy Nilssons bidrag som skickades direkt till Globen i lördags, så känns det som en spottloska rakt i ansiktet på de här två balladerna som ratades de åren de försökte...



Skärpning på lördag! Låt inte bara mormor rösta!! Vi ses Scandinavium.
/Oswald alias R2

Mormor styr röstningen!

Vi kan inte låta bli att vara siffernördiga, så vi ger er nu tittarsiffrorna åldersgruppsmässigt från helgens deltävling:

3-14 år.....387.688
15-24 år....202.584
25-39 år....666.105
40-59 år....835.548
60-?.........898.372

Totalt: 2.990.267 tittare

Som ni ser så är dom överlägset största tittarna över 40 år och den allra största skaran MF-tittare är pensionärerna! Det här gör Tommy Nilssons vinst solklar, och vi fattar också varför trallvänligt lugna Irma & Uno och Andersson & Gibson slog ut moderna poplåtar som Move och Hypnotized. Så, vad innebär detta för kommande deltävlingar? Svante T & Anne-Lie Rydé och deras jazzigt lugna trall kan väl rita en stor Glob i almanackan den 10 mars... Och alla andra med ballader och svensktextade schlagers ligger helt plötsligt väldigt bra till.

Kristallklart i Ö-vik

Just nu, as we speak, är 3600 svarta Swarovskikristaller på väg till Sverige från London för att förgylla en deltagares scenkläder inför deltävling tre. Jag kan inte säga vems, men det är antingen:
a. Måns Zelmerlövs
b. Magnus Carlssons
c. Therese Grankvists

Den kristallbärande deltagaren kommer även att dyka upp i Göteborg för att stötta en tävlande där...

06 februari 2007

Lustans Lakejer är Tillbaka!

Det kom ett mess från en kompis på plats på Göteborgs centralstation där Lustans Lakejer inlett schlagerveckan med en gratiskonsert:


"Faktiskt mer folk än väntat och de verkar jäkligt taggade inför helgen så det kan nog bli bra...om bara låten är bra!"

Spännande! Bakom The Ark (som väl fortfarande får ses som storfavoriter trots att gamlingarna verkar röstat i lördags) känns det som om vad som helst kan hända på lördag...och imorgon bär det av mot Göteborg!

Dagens Melodifestivalcitering från Kvällspressen


När Marie Lindberg började på lärarhögskolan i Växjö hade Regina Lund rituellt sex med svenska flaggan i föreställningen "Moder Svea".
När Marie Lindberg buggade loss på dansgolvet onanerade Regina Lund åt Johan Gry i teateruppsättningen av "Censorn".

Ur Dagens Expressen

Programvärdar i Helsingfors

Nu har YLE bestämt sig.
Men det blev inte Arja och det blev inte Tomas Lundin.

Jaana Pelkonen och Mikko Leppilampi är däremot programvärdar för Eurovision Song Contest 2007.

Läs mera i pressmeddelandet HÄR!

Dandy Andy & His Funky Nuns

Okej.
Så Mr Lundstedt tänker verkligen lansera sig under namnet Dandy Andy & His Funky Nuns.
Lite skoj.
Han verkar inte riktigt vara killen som vill vara solo iallafall...
Första "soloprojektet" blev Alcazar och nu blev det det här.

Redan den tredje mest spelade låten i år i min iPod.
Bara Bengtzing/Markoolio och The Ark före.

Den ultimata tittartabellen för Melodifestivalen 2002-2007

  1. 2006 Final.....4.240 000 (Carola vann)
  2. 2004 Final.....4.105 000 (Lena vann)
  3. 2005 Final.....4.055 000 (Martin Stenmarck vann)
  4. 2003 Final.....3.815 000 (Fame vann)
  5. 2002 Final.....3.720 000 (AfroDite vann)
  6. 2006 4:4.........3.645 000 (Carola & Björn Kjellman vidare)
  7. 2004 2:4.........3.305 000 (Fame & E-type vidare)
  8. 2004 1:4.........3.295 000 (Sara Löfgren & Petra Nielsen vidare)
  9. 2004 4:4.........3.275 000 (Lena & After Dark vidare)
  10. 2003 2:4........3.180 000 (Fame & Sanna Nielsen vidare)
  11. 2005 1:4.........3.170 000 (Shirley Clamp & Nordman vidare)
  12. 2005 2:4........3.150 000 (Sanna/Kempe & Sanne Salomonsen vidare)
  13. 2004 3:4........3.140 000 (S.Dahlberg & Hanson/Carson/Malmkvist vidare)
  14. 2006 3:4........3.110 000 (The Poodles & BWO vidare)
  15. 2005 4:4........3.100 000 (Nanne & Caroline Wennergren vidare)
  16. 2003 4:4........3.045 000 ( AfroDite & Östen me Resten vidare)
  17. 2006 1:4........3.045 000 (Linda Bengtzing & Andreas Johnson vidare)
  18. 2007 1:4........2.990 000 (Anna Book & Tommy Nilsson vidare)
  19. 2003 1:4........2.975 000 (Jill Johnson & Pernilla/Jan Johansen vidare)
  20. 2002 4:4........2.970 000 (Kikki/Bettan/Lotta & Friends vidare)
  21. 2005 3:4........2.940 000 (Martin Stenmarck & Jimmy Jansson vidare)
  22. 2003 3:4........2.915 000 (Sarek & Barbados vidare)
  23. 2002 1:4.........2.655 000 (Brandsta City Släckers & Mendez vidare)
  24. 2006 2:4........2.320 000 (Magnus Carlsson & Kikki vidare)
  25. 2002 2:4........2.320 000 (Javiera & AfroDite vidare)
  26. AC 2004.........2.295 000 (Andra Chansen, Shirley & Andres Esteche vidare)
  27. AC 2003.........2.280 000 (Söndagsöppet. Alcazar & Bubbles vidare)
  28. 2002 3:4.........2.190 000 (Östen me Resten & Hanna/Lina vidare)
  29. AC 2006.........2.140 000 (Andra Chansen, Rednex & M.Bäcklund vidare)
  30. VV 2002........2.035 000 (Vinnarnas val, Barbados & Jan Johansen vidare)
  31. AC 2005.........1.495 000 (Andra Chansen, L.Bengtzing & Alcazar vidare)
Kände mig manad med tanke på att Aftonbladet skriver att helgens delfinal innebar ett tittarras. Det har ju varit värre...

05 februari 2007

Välkomna till Göteborg!

Som 38%ig Göteborgare tänkte jag vinka av Jönköping för gott och istället hälsa veckans artister välkomna till Lisebergskaninens, barkisens och de dåliga vitsarnas stad. Göteborg är Sveriges största småstad och brukar ändå lyckas piska upp en rätt bra schlagerstämning i stan när det väl gäller.

Välkommen Regina Lund (Rainbow Star)!
Självklart hoppas vi på att din 'Rainbow Star' är minst lika bra som 'Kärleksikonen' som du sjöng som Sabina i Livet i en Schlager. Lite sådana diva-fasoner vore bara skojigt när du nu beträder klassisk schlagermark. Det var här Lill Lindfors tappade kjolen 1985. Det var här i stan telefonomröstningen infördes och som Lena Philipsson sjöng 'Dansa i Neon' samma kväll som Arja sjöng 'Högt över Havet'. Och det är här tre av de topp fem bästa delfinalerna hållits hittills om man får tro QX undersökning. Götet ÄR schlager.

Välkommen Marie Lindberg (Trying To Recall)!
Du känner självklart till Göteborg och kan ta dig kollektivt till Scandinavium. Bara hoppa på bussen i Munkedal och åk till Uddevalla. Sedan tåget till Göteborg (akta dig för ras) och så spårvagn två, sex eller åtta till Scandinavium. En sak du främst ska 'försöka att minnas' (ahhh...see what I did there? snyggt va?) är att Scandinavium inte är orange längre som det var förut – det är grått! Ljusgrått med blå neon runt taket och förmodligen skimrandes i alla schlagerns färger den kommande veckan.

Välkommen Jimmy Jansson (Amanda)!
Vill du dansa till schlager med killar-som-gillar-killar (du vill väl inte göra Sandra sotis?) i din egen ålder så är Göteborgs ständiga bögklubb Gretas schlagergolv öppet torsdag, fredag och lördag i schlagerveckan. Vill du däremot dansa och titta på samma typ av grabbar fast något äldre (och dessutom en å annan tuff flata) så styr du såklart stegen till förra årets QX-galavinnare Cattis & Co på Castro. På fredagen kan du dessutom få se DJ Catenacci tvingas spela Linda Bentzing upprepade gånger mot sin vilja när R1 & R2 firar sin gemensamma födelsedag på detta hak efter genrepet.

Välkommen Cosmo4 (What's Your Name)!
Fyra cosmos i närheten av Scandinavium? Lätt fixat i Göteborgs bästa skybar Heaven 23! Med en grandios utsikt över Göteborg i allmänhet och Liseberg i synnerhet kan man förutom en massa goda drinkar också få i sig stans (Sveriges?) största och godaste räkmacka här. Priset må vara högre än huset du sitter i, men det är det värt för detta berg av nyskalade räkor. Innan finalen på lördag lär här dessutom vara packat med glada förfestare och kön till Götets snabbaste hiss lär ringla lång.

Välkommen Lustans Lakejer (Allt vi en gång trodde på)!
Trevligt med en comeback - även om en gratiskonsert på centralen på tisdag förhoppningsvis inte är karaktäristiskt för vilka arenor ni siktar på den här vändan... I närliggande Nordstan landar annars Aftonbladets Schlagerturné mellan den 8-10 februari. Talangjakt, signeringar av lördagens artister och Ville Viskanen är bland annat det som bjuds i Sveriges största (och mest klaustrofobiska) galleria. Inget för folkskygga. Här köper du också schlagerchampagnen på stans mest välsorterade Systembolag.

Välkommen Jessica Andersson (Kom)!
Efter stol&ingen kjol-fiaskot ifjol (har någonsin en så bra låt supits bort så effektivt som när du förskrämt försökte bestiga en pinnstol?) är vi lite rädda för vad du ska ha på dig i år. Vi rekommenderar därför ett besök på Victoria Arena på Kungsgatan, Design Only på Fredagatan, Fever på Vasagatan, Bobby Dazzler på Kaserntorget, nån av affärerna på Södra Larmgatan eller (herrkläder kan ju kanske funka – det kan ju inte bli värre än de där shortsen) varför inte ett besök på Ted Bernardz på Järntorget eller nya Filippa K Man?

Välkommen Svante Thuresson & Anne-Lie Rydé (Första gången)!
'Första gången' i Göteborg? Jag antar att du vill glömma fiaskot med 'Säg att du har ångrat dig' i så fall Anne-Lie? Well, well. Februari är kanske inte stans vassaste månad (Liseberg är stängt, Paddan är kall och Göteborg ligger fortfarande inte vid havet så skärgården är en bit bort och inte alls lika buskischarmig som i Saltön när det blåser full storm) men Universeum och ett och annat museum på Götaplatsen finns ju alltid. Dessutom går det ju att äta stans bästa amerikanska brunch på Egg&Milk på Övre Husargatan (om det finns plats) eller varför inte ta en paus från repetitionerna och slinka in på Sveriges modernaste biograf – Filmstaden Bergakungen – nästan vägg i vägg med Scandinavium och se The Queen eller Darling eller något annat bra.

Välkommen The Ark (The Worrying Kind)!
Bra titel. Den som oroar sig mest är kanske nämligen undertecknad... Så ser ni en stackars förvirrad Oswald med sitt första pressleg i handen irrandes utan mål och mening så får ni vara snälla (åtminstone tills Schlager-Ronny anländer senare på torsdagen) mot mig. Jag oroar mig dessutom lite för att lyckas vara sådär Stockholmskt jag-bryr-mig-inte-ett-skvatt-om-vilka-ni-är när man träffar alla artister. Jag skulle nog inte ha problem med Jimmy och Jessica...eller ens Regina. Men Ola Salo? The Ark är ju för fasiken mina idoler på riktigt...och mina förväntningar på den här låten är redan så höga att jag dessutom oroar mig för att jag bara kan bli besviken. Men okej...det är jag. Det ni andra ska oroa er för är nog mest bara att det kommer regna konstant när ni ska ta er mellan Scandinavium och Scandic Opalen. Det är trots allt Göteborg i februari - regn snett nerifrån rakt upp i näsan är obligatoriskt.

Välkomna!

04 februari 2007

Ny schlagerplatta!


För ett par år sen släpptes samlingsplattan Absolute Schlager Classics med det bästa från Melodifestivalen och Eurovision. Nu kommer uppdateringen Absolute Schlager. Borta är ESC-låtarna och ett par gamla schlagerörhängen från förr, och istället har ett par nya låtar lagts till, allt från svenska Melodifestivalen. Och, det är med sorg i rösten vi konstaterar att Nattens drottning med Haakon Pedersen & Elisabeth Berg inte längre får vara med och leka. Eva Records har dessutom strukit tillägget Classics i titeln och satt på en ny framsida. Om man inte har så mycket schlager hemma så känns detta egentligen som den enda skivan man behöver för en lyckad schlagerkväll. Det mesta är med, eller vad sägs om den här uppställningen?

Låtlista CD1
01: Lena Philipsson - Det Gör Ont
02: Carola - Evighet
03: Charlotte Nilsson - Tusen Och En Natt
04: Martin Stenmarck - Las Vegas
05: Friends - Lyssna Till Ditt Hjärta
06: Fame - Give Me Your Love
07: Afro-Dite - Never Let It Go
08: Nanne - Håll Om Mig
09: Andreas Johnson - Sing For Me
10: Jill Johnson - Crazy In Love
11: Linda Bengtzing - Alla Flickor
12: Shirley Clamp - Min Kärlek
13: BWO - Temple Of Love
14: Alcazar - Not A Sinner Nor A Saint
15: E-Type - Paradise
16: Carola - Fångad Av En Stormvind
17: Arvingarna - Eloise
18: Roger Pontare - När Vindarna Viskar Mitt Namn
19: Nanne - Avundsjuk
20: One More Time - Den Vilda
21: Edin-Ådahl - Som En Vind
22: Christer Björkman - Imorgon Är En Annan Dag
23: Jill Johnson - Kärleken Är
24: Cecilia Vennersten - Det Vackraste
25: Jan Johansen - Se På Mig
Låtlista CD2
01: Abba - Waterloo
02: Carola - Främling
03: Herreys - Diggi-Loo Diggi-Ley
04: Lena Philipsson - Kärleken Är Evig
05: Björn Skifs - Michelangelo
06: Ted Gärdestad - Satellit
07: Tomas Ledin - Just Nu
08: Magnus Uggla - Johnny The Rocker
09: Kikki Danielsson - Bra Vibrationer
10: Pernilla Wahlgren - Piccadilly Circus
11: Lotta Engberg - Fyra Bugg Och En Coca-Cola
12: Style - Dover Calais
13: Orup & Glenmark - Upp Över Mina Öron
14: Tommy Nilsson - En Dag
15: Anna Book - ABC
16: Arja Saijonmaa - Högt Över Havet
17: Chips - Dag Efter Dag
18: Lasse Holm & Monica Törnell - É Dé Det Här Du Kallar Kärlek
19: Claes-Göran Hederström - Det Börjar Verka Kärlek Banne Mej
20: Svenne & Lotta - Bang, En Boomerang
21: Björn, Benny, Agnetha & Anni-Frid - Ring Ring (Bara Du Slog En Signal)
22: Malta - Sommar'n Som Aldrig Säger Nej
23: Lasse Berghagen - Jennie Jennie
24: Björn Skifs - Det Blir Alltid Värre Framåt Natten
25: Tommy Körberg - Stad I Ljus

Urvalet är väl hyfsat bra, och skiva två är ju klockren. Men borde man inte bytt ut Imorgon är en annan dag, Som en vind och Paradise? Vinnare eller favoriter verkar ju inte vara så viktigt eftersom Blond och Pontare/Bergman skippats. Och ingen av ovanstående låtar är väl egentligen låtar man gärna sätter på under en schlagerfest? För After Darks La Dolce Vita var väl än mycket större hit än E-Types Paradise 2004? Och borde inte tjejtrion Drömhus Stjärna på himlen, Hannas Anropar försvunnen, och inte minst förra årets stora hit Jag ljuger så bra med Linda Bengtzing varit med? Hoppas förresten att bookleten är matig. Vi ÄLSKAR nördiga fakta om svunna schlagerfestivaler.

Plattan kommer ut i butik den 14 februari.

/R1 alias Ronny

The Ark åkte hem med Irma, Luuk och...mig

Tåget hem från Jönköping hade avgångstid 10.10 på söndagen och det var inte bara jag som hade sovit tre-fyra timmar under natten, kunde jag konstatera när jag blickade ut över en kändisstinn perrong. Artister, tv-folk, journalister, dansare och make-upfolk trängdes med nyvakna smålänningar denna morgon efter schlagerfest nummer ett.
Jag hade till min stora glädje bokat en förstaklass-biljett och blickade ut över småländska skogar med en handfull av artisterna och dansarna ni såg igår. När vi klev på satt The Ark i förstaklass-vagnen och det blev kramkalas mellan Irma och Ola Salo och de andra grabbarna i bandet (som vi ska se segla vidare på lördag). Lustigt nog satt även Staffan Hellstrand där. God Morgon-medkompositören var ju representerad av ett mjukdjur igår eftersom han hade spelning på annan ort...
Mina stora öron fångade under resan upp att:
- Uno Svenningsson kommer att utföra sin Aftonbladet-chatt hemifrån imorgon. Jag trodde att dom kom till tidningens redaktion för sånt...
- Staffan Hellstrand och Irma fattade inte riktigt hur "Andra chansen" går till, så dom fick förklaringar av en skivbolagsrepresentant som menade att artisterna som går vidare genom alla moment ska framföra sin låt på nytt efter varje momentseger.
Men det låter väl inte så troligt? Ska vi verkligen få höra de låtar som går vidare tre gånger i sin helhet?
- Staffan Hellstrand vet vem Idol-Sebastian är, men känner inte till Idol-Måns...
- Ola Salo tycker att deras The Worrying Kind har allt, och dessutom är väldigt schlagermaffig.
- Carina Berg älskar Melodifestivalen. Kul då att hon är ihop med årets Mr Melodifestival, Kristian Luuk.

Efterfest!

Ja, ni vet ju hur det gick, och ni vet ju att vi är en smula besvikna över att Lundstedts läckra danssmocka Move inte tog sig vidare. Resten var väl rätt väntat och let´s face it, rätt trist. Tommy Nilssons låt kan faktiskt vara det ofräschaste som någonsin tagit sig till en Globenfinal sedan deltävlingarna föddes.
Jag skrev i alla fall klart allt mitt till qx.se rätt tidigt så jag och kompisen E drog till efterfesten och åt buffé och drack vin. Det var faktiskt en av de bättre schlagerefterfesterna jag varit på med bra mat, kul musik med massor av schlager och kul människor som minglade runt. Alla artisterna stannade länge, Addis Black Widdow-tjejerna satt vid samma bord hela kvällen men drog till dansgolvet när deras låt drog igång, och Aleena stod och pratde med sin låtskrivarkompis Bobby Ljunggren (de skrev ju bland annat "Not a sinner..." ihop).
Tommy Nilsson som gick rätt tidigt (med dottern Linn i släptåg) plåtades flitigt av de äldre festdeltagarna som hyllade honom. Så om ni vill veta vilka som röstade fram Tommy igår kan jag säga att det var "55+ damerna" som fingrade fram röstningsrummet...
Anna Book shakade loss till ABC och andra schlagers, men dansade på bordet gjorde hon inte. Kvällspressen tvingade upp henne för en plåtning, men hon stod helt stilla. Bara så att ni vet.

Irma var en jävel på att dansa till schlagers och dansade både till Linda Bengtzing och Carola-hits, och Sofia Berntson skakade rumpa både till den svenska och den (ännu bättre) grekiska versionen av Hypnotized. Jag själv försökte flörta fram både Så nära och En gång för alla av Dj:n. men han hade varken eller. Så nästa vecka tar jag med mig schlagerboxen till efterfesten...

Sen fortsatte festen för en del av artisterna på Andreas Lundstedts hotellrum...