21 april 2007

Favoriter, ja, men kan dom sjunga?

Efter förhandsstittarna på de olika ländernas olika bidrag har vi bildat oss en uppfattning om låtarna och artisterna. Men vad säger klippen egentligen? För Rysslands superstajlade video till studiomusik säger ju nada om hur Serebro ska lyckas gjuta liv i popdängan "Song #1" den 12 maj. Så jag letade fram liveklipp från olika sammanhang för att se hur några av favoriterna sköter sig (jag hittade tyvärr inget med DJ Bobo (Schweiz) eller Evridiki (Cypern)...
Kolla och se om ni ändrar uppfattning om era favoriter....

Grekland
Sarbel "Yassou Maria"

Omdöme: Dansen är det ju inget fel på, och med tanke på hur han skakar rumpa så borde det väl påverka sången? Nej, Mr Tsatski sköter sig bra och vi behöver inte vara oroliga för ett genomskrikigt och ansträngt framträdande likt Sakis 2004.

Ryssland
Serebro "Song#1"

Omdöme: Det här var det enda klipp jag kunde hitta, och här låter det ju okej. En av tjejerna verkar bättre både på uttal och sång, så hon kör väl lead. Och ingen av de andra två låter ju katastrofal...

Vitryssland
Dima Koldun "Work your magic"

Omdöme: Han verkar ju i alla fall inte förstå vad han sjunger och engelskauttalet skiljer sig betydligt från videoversionen. Men visst klarar han väl av att hålla tonerna hyfsat?

Malta
Olivia Levis "Vertigo"

Omdöme: Ursäktar ni inspelningskvalitén så är det ingen tvekan om vem som besitter en av tävlingens bästa röster. Olivia Lewis kommer inte att göra nån besviken med den här röstkrävande låten.

Danmark
DQ "Dramaqueen"

Omdöme: Den här drugan kommer definitivt att kunna leverera i semin den 10 maj. Röstmässigt är det här bland det bästa man sett från en dragqueen som sjunger live. Smart drag att inte röra sig för mycket...

Spanien
D´Nash "I love you mi vida"

Omdöme: Lite anfått och lite gapigt emellanåt, men på det stora hela funkar väl killgruppen rätt bra röstmässigt?

Ryssland 2007

Ryska Serebro har hottat upp och snyggat till sin officiella video, och så här blev resultatet!

Sverige 2007

Klart vi måte ha nya The Ark-videon här också!

Österrike 2007

Minns ni att vi pratade om Österrike runt den första april? Om den där jätteboan och allt det där? Well... Nu kan man se en hur det blev (det här är en video från vad jag helt kallt chansar på är ett Österrikiskt TV-program) och säga vad man vill - i mina ögon är det en klar förbättring (även om det kanske inte säger så värst mycket). Bara klicka på bilden!

20 april 2007

Schlagerkortisar

De flesta av er har säkert redan koll...men bara så vi alla hamnar på samma nivå så bör ni inför helgen ha koll på att...

Brittiska Scooch har nu blivig signade till Warner Bros och kommer släppa sitt ESC-bidrag Flying the Flag (for You) som fysisk singel (den har bara funnits som download hittills) den 7e maj. Singeln kommer innehålla flera remixar och en karaokeversion...och dessutom i en spansk, en fransk, en tysk, en bulgarisk(!) och en dansk(!?!) version. Videon till låten beröäknas släppas efter finalen i Helsingfors, närmare bestämt den 23/5. De jobbar just nu med koreografen Paul Demain inför sitt framträdande i Finland.

Sarah Dawn Finer ska åka med Christer Sjögren (och Thomas DiLeva) på julturné i vinter.

Filmerna som ska medverka på Cannesfestivalen har avslöjats i veckan, och där återfinns bland annat nya filmer från Wong Kar-Wai, Gus van Sant, Quentin Tarantino och David Fincher. Vad har detta med Melodifestivalen att göra då? Well, dels så startar den ju samma dag som Eurovisionfinalen går av stapeln i Helsingfors...men framförallt kommer melodifestivalveteranen Magnus Bäcklund – mannen som likt Sanna Nielsen alltid tagit sig till final i MF – finnas på plats i södra Frankrike, eftersom han "stal" första priset (en resa med lyxhotellvistelse i Cannes under festivalen) framför näsan på era favoritbloggare R1&R2 under galapremiären av Mr Beans Semester...

Kristian Luuk leder hellre Melodifestivalen med drya 4 miljoner i lön, än en egen talkshow på TV4 med dryga 9 miljoner i kuvertet.

Magnus Carlssons Live Forever är på god väg att sälja platina, och Magnus avslöjar nu att på kommande skivan finns en låt som beskrivs som "melodifestivalbidragets storebror" som heter Another Rainbow. På bögbåten Patricia i söndags var det dock låten Waves of Love som spelades – en låt som i så fall borde beskrivas som Live Forevers "discobögkusin från en dansbandstät landsbygd". Barbados möter Alcazar möter falsetten från Live Forever helt enkelt. En inte alls oäven radiohit när man åker bil till stranden i sommar (även om undertecknad liite saknar Magnus tryck-i-rösten när det blir så här mycket falsett) som växer.

Makedonien vill ändra sig och låta Karolina sjunga halva sin låt Mojot Svet på engelska, men EBU säger nej. Makedonien har därför överklagat.

Nu är ett datum satt för Måns Zelmerlöws debutskiva – den 23 maj kommer den. Så här skriver Måns (något editerat) på sin hemsida:
"Yipeeee! 23 Maj. Då blir det kul..lite nervös för att ni inte ska gilla det dock..fast det är bra musik. Tror ni kommer bli glada av den! I morse hade jag först ett möte där vi bestämde hur omslaget på skivan skulle se ut. Det blir illustarationer och allt möjligt kul. Lite lila, lite gult, lite orange. Blir grymt! Kram. Månsippan ute i backarna står " Så nu vet ni det!

BWO kan tänka sig att tävla i Eurovision – för Polen!

Jessica Andersson ska spela den kvinnliga huvudrollen i en nyuppsättning av musikalen "Little Shop of Horrors"(rollen är Audrey...Audrey II är musikalens egentliga huvudperson...den köttätande blodtörstiga blomman), som skrevs av amerikanerna Ashman och Menken (som senare blev världsberömda för musiken till Disneyfilmerna Skönheten och Odjuret och Aladdin). Rollen som den mesige Seymour har tilldelats Thomas Pettersson, men inga tips hittills om vem som ska spela Audrey/Jessicas pojkvän – den sadistiske tandläkaren (och musikalens roligaste roll).

Ni har förmodligen redan sett The Arks nya video till The Worrying Kind.

Laakso väntar bara på att Christer Björkman ska ringa meddelar Stockholm Citys nöjesbilaga idag. Bandets frontfigur Markus Krunegård berättar att de släppt sin indie-band image helt nu i och med citat "bögdiscoremixen" av succésingeln Italy vs Helsinki gjord av SoundFactory. Han beskänner också att låten ursprungligen skrevs till Melodifestivalen, men att han fick kalla fötter när han insåg att den kanske skulle kunna komma med och placera sig högt, och han just då hade svårt att se sig själv i de sammanhanget. Nu har de alltså ändrat sig, och säger att de älskar schlager ("Inte sådan där Nanne Grönwall-skit, utan mer 50-talsschlager") och att de är på om Christer Björkman skulle ringa. Här är förresten den underbara Pierre et Gilles-inspirerade videon till Italy vs Helsinki om ni missat den! Mr Jöback har väl aldrig varit bögsötare i hela sitt liv...



Trevlig Helg!

19 april 2007

Hur kan Sonja ha guld när Måns inte har det?

Nu har jag lekt journalist igen och rett ut ett evigt frågetecken. För det är väl inte bara jag som undrat hur Sonjas För att du finns kan ha sålt guld medan Måns Cara Mia (som hela tiden haft högre placeringar än fröken Aldén) inte har en guldskivesymbol intill sig på singellistan?
Nu har jag svaret! Det är nämligen så att skivbolagen måste ansöka om guld och platinacertifiering för att skivorna ska få det. Och i det här fallet kan det enligt IFPI vara så att folket på Sonjas bolag (Lionheart) är snabba på att ansöka om en certifiering medan folket på Måns bolag (Warner) är lite segare. Och det kan vara så att Warner väntar till Måns skivbolagskompis Marie Lindberg också har sålt guld och därmed ansöker om båda låtarnas guldplattor samtidigt för att spara pappersarbete....
Så antagligen kommer Måns Zelmerlöw (och Marie Lindberg) att få guldskivesymbolen inom en snar framtid.
Så nu vet ni det.

Sonjas och Måns placeringar under de veckor de legat på Hitlistan:
Måns 9-3-2-2-1-1-1
Sonja 18-4-5-8-3-5-11
(Marie 22-6-4-7-4-7-8)

18 april 2007

Luuk Leder Melodifestivalen 2008!

SVT meddelar nu på förmiddagen att de vunnit s(ch)laget med TV4 om Kristian Luuk - och att han där med är säkrad för Melodifestivalen 2008. Så här skriver SVT:

"Kristian Luuk inleder ett långsiktigt samarbete med SVT.
De närmaste åren ska han både medverka i och utveckla helt nya program inom olika genrer.

Kristian Luuk ska dessutom leda Melodifestivalen i SVT även 2008.

-Kristian Luuk är en bra företrädare för mycket av det som SVT står för, kärleken till det breda förenat med en folkbildarambition, säger Annie Wegelius, ny programdirektör för allmän-tv på SVT.

Under februari och mars gjorde Kristian Luuk stor succé som programledare för Melodifestivalen i SVT. Tre miljoner tittare följde varje lördag deltävlingarna och Andra chansen och finalen i Globen den 10 mars sågs av nära fyra miljoner tittare. Aldrig tidigare har en så stor publik följt tävlingen. Nu är det klart att Kristian Luuk ska vara programledare för Melodifestivalen även 2008.

Men avtalet med SVT innebär också att Kristian Luuk - med start efter sommaren - kommer att arbeta med nya programkoncept inom en rad olika genrer, för sändning i SVT redan under 2008.
-Det är viktigt för SVT att initiera och utveckla nya kreativa samarbeten med personer som Kristian. Jag är ett stort fan av Kristian och det är verkligen kul att han valt att fortsätta jobba med SVT, säger Annie Wegelius, programdirektör för allmän-tv på SVT.

-Jag är glad och hedrad. Jag har trivts väldigt bra på SVT och jobbar gärna vidare med public service. Melodifestivalen var bland det roligaste jag gjort någonsin och det känns som jag bara börjat på SVT och har mycket kvar att uträtta, säger Kristian Luuk.
Just nu gör Kristian Luuk programmet "Luuk i P1" på måndagarna i SR. Den 10 och 12 maj ska han dessutom kommentera sändningen i SVT från semifinalen och finalen i Eurovision Song Contest från Helsingfors.

Kristian Luuk är 40 år och utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Han inledde sin etermediekarriär i hyllade P3-programmet Hassan och fortsatte sedan till Knesset i ZTV. I nio år var han programledare för prisbelönade Sen kväll med Luuk i TV4. Genom åren intervjuade han allt från världsartister som Madonna och Bruce Springsteen till statsminister Göran Persson och kronprinsessan Victoria."


Själv tycker jag det är ett utmärkt val - jag älskade Kristian som Melloprogramledare - men jag undrar vad SVT ska hitta på för ny presskonferenspunkt i höst nu när de inte kan köra "idag-presenterar-vi-programledaren-så-ni-inte-glömmer-bort-Melodifestivalen-fast-det-är-en-bra-bit-kvar" senare i år? Vad tror ni?

16 april 2007

Dagens Citat

"Toppen. Men sedan är det svårt att säga vad Europa röstar. Sverige har ju de senaste 25 åren alltid varit favorittippade. Jag tror på åtminstone topp fem."

- Charlotte Perrelli om The Arks chanser i Expressen (som frågat en massa svenska Melodifestivalvinnare och fått fram den HELT objektiva åsikten - från en massa människor som inte hört en enda av låtarna i tävlingen...och ibland inte ens The Worrying Kind - att The Ark förmodligen kommer vinna i Helsingfors).

Avdelningen "När jag säger "de senaste 25 åren" så menar jag i Sverige och i just sådana här meningslösa kvällstidningsundersökningar...