17 mars 2007

Grundkoll: Tracks och Melodifestivalen (och rösta nu!)

Denna vecka har ett stort antal schlagerbidrag chansen att slå sig in på Tracklistan. Verona bubblar strax utanför listan, och Måns, Sarah Dawn Finer och vinnarna i The Ark utmanar. På listan ligger redan Andreas Johnson (3), Sebastian (5), Magnus Carlsson (6) och The Attic feat. Therese (20).
Trackslistan får väl ses som en av Sveriges största termometrar på vad som är populärt i musikväg och därför är det extra kul att se att MF-bidragen funkar där också. R1 & R2 är båda trogna röstare sedan många år och vi hoppas att ni också ser till rösta in favoriterna från festivalen. Så rösta här!

Vi har såklart grävt lite och kollat upp hur Melodifestivalbidrag fungerat sedan delfinalstarten på Trackslistan...

2006 års Tracksframgångar för bidragen i festivalen var i varierande styrka. Sing for me låg etta i fem veckor och Temple of love innehade andraplatsen i lika många veckor. Men vinnaren Evighet nådde som bäst plats 15 och åkte ut efter tre veckor. De andra bidragen som lyckades kvala in var Night of passion (som bäst på plats 3), Faller du så faller jag (14) och Mama take me home (17).
Totalt: 6 Trackshits (framgångsrikaste bidraget: 1:a)

2005 låg Alcastar (4), Las Vegas (5), Ödet var min väg (12), Gone (16), Vi kan gunga (18) och Refrain refrain (19) på Tracks. Men allra bäst gick det för Nanne och Håll om mig som nådde silverplatsen som bäst. Hon hade antagligen gått upp i topp i början av april 2005 om det inte hade varit för att Robyn släppte sin comebacksingel Be mine och avlöste Kents hit Max 500 på förstaplatsen.
Totalt: 7 Trackshits (framgångsrikaste bidraget: 2:a)

2004 hette Trackshitsen Min kärlek (som bäst plats 2, och låg där i fem veckor!), Paradise (3), Trendy discoteque (7), Som stormen (11), Love turns water into wine (13), Finallly (14), och Efcharisto (18). Men den 27 mars 2004 gick Lena Philipsson in på förstaplatsen med Det gör ont och stannade där i hela nio(1) veckor. Detta gjorde den Orup-skrivna låten till "Årets Trackshit 2004", och det är första gången det händer att en låt som varit med i Melodifestivalen får den äran.
Totalt: 8 Trackshits (framgångsrikaste bidraget: 1:a och Årets Trackshit!)

2003 slog sig följande MF-låtar in på Tracks: Genom eld och vatten (4), Just like a boomerang (14), Bye bye (18), TKO (19) och Television (20). Bäst gick det dock för Not a sinner nor a saint som efter att ha gått direkt in på andraplatsen veckan efter avancerade till plats ett och stannade där i hela fem veckor. Vinnaren Give me your love fick nöja sig med att bli fyra som bäst.
Totalt: 7 Trackshits (framgångsrikaste bidraget: 1:a)

Första året för deltävlingskonceptet gav också lite Tracks-hits: Never let it go (3), Världen utanför (4), What difference does it make (5), Adreanline (12) och Aldrig igen (svenska versionen av The one that I need) (19).
Totalt: 5 Trackshits (framgångsrikaste bidraget: 3:a)

Och alla andra år:
(siffran inom parentes är såklart högst nådda placering)

2001 Listen to your heartbeat (6) och Power of love (engelsk version av Allt som jag ser) (9)

2000 Anropar försvunnen (8), Bara du och jag (15) och Se mig (17)

1999 Stjärna på himlen (2), Du är så yeah yeah wow wow (4), Det gäller dig och mig (10) och Det svär jag på (20)

1998 Kärleken är (4) och Avundsjuk (7)

1997 Bara hon älskar mig (5), Jag saknar dig, jag saknar dig (6) och Du gör mig hel igen (14)

1996 Driver dagg, faller regn (1) och Den vilda (5)

1995 Se på mig (1) och Det vackraste (10)

1994 -

1993 Eloise (4)

1992 I morgon är en annan dag (3)

1991 Kommer du ihåg mig (4) och Fångade av en stormvind (10)

1990 Som en vind (4) och Mitt i ett äventyr (4)

1989 En dag (2), Upp över mina öron (4) och Okey, okey (16)

1988 Om igen (6) och Bara du och jag (15)

1987 Alexandra (7), Dansa i neon (15) och Hand i hand (16)

1986 Dover-Calais (1) och Eldorado (3)

1985 Piccadilly Circus (5) och Ta min hand (8)

Kommentar: 1994 är ett svart år i MF och Tracks långa äktenskap, med INGA schlagerlåtar på listan. Grejen är att väldigt få låtar tidigare testades för Trackslistan och endast dom som kändes "pop" fick chansen att ta sig in och många MF-vinnare har därför aldrig ens testats till Trackslistan. Hur urvalet går till idag när 32 låtar mer eller mindre skulle kunna ha en chans på Tracks vet jag inte men jag lovar att ta reda på det...

/Kram från Han-som-fortfarande-är-sur-över-att-varken-Alla-flickor-eller-
Jag-ljuger-så-bra-testades-för-Tracks

16 mars 2007

Vilken bLUNDer! Regina släpper ingen skiva!

Trots rapporter om det motsatta ska Rainbow Star-sångerskan inte släppa en popplatta den 21 mars. Jag pratade precis med Reginas skivbolag och det finns i dagsläget inga planer på att släppa ännu en skiva efter diktplattan som kom i mellandagarna.
Så jag är ledsen i fall jag grusade era drömmar, Regina-lovers, men det var tvunget att sägas....

Dagens Topplista

a.k.a Mer eller Mindre Seriösa Förslag på Vem som Ska Ta Över ESC-kommentatorsjobbet efter Pekka Heino

Mark Levengood
Tvåfaldig Melodifestivalprogramledare, finsk och med ett lugn som förmodligen skulle hålla i sig hur konstiga bidrag som än kvalificerar sig till final eller går och vinner. Ingen risk att hela Sveriges mumintroll skulle gå "all Janne Jingryd" i kommentatorsbåset – och skulle det hända skulle ändå alla bara älska honom för han pratar finlandssvenska.

Björn Kjellman
Mannen som personifierade Melodifestivalen under hela det mörka nittiotalet med alla sina Eurovisionskunskaper går säkert att damma av igen. Tänk att få höra samtliga Danmarks bidrag innan den något stelopererade transan kommer in och vräker av årets bidrag! Tyvärr är ju Björn bokad som konferencier på Edwards Silja Line Goes Eurovisionkryssning och kan få det lite tajt om tid för delfinal och final, men "älskar man livet så lev det" eller hur det nu var…

Ulf Elving & Arja Saijonmaa
Uffe har ju fått en revival genom Luuk i årets Melodifestival – och har dessutom den perfekta radiorösten. Risken är dock att han kan kännas lite "been there done that" så varför inte addera lite kvinnlig fägring med anknytning till värdlandet? Stoppa Arja framför en mikrofon med en flaska Champagne och ni kommer förmodligen aldrig vilja höra någon annan kommentera mer.

Kristian Luuk & Carina Berg
Ingen skulle väl tveka över att Kristian Luuk, som visade när han hoppade in för Lantz i höstas att han faktiskt är ännu bättre i radio än i TV, skulle klara av även det här jobbet efter årets festival. SVT kanske också borde passa på att norpa hans flickvän från TV4 när de ändå är i farten och låta henne vara sidekick, så kanske hon återigen kan få bli precis så lysande som hon en gång var i början av sin radiokarriär långt före konstiga komediprogram och hysteriska Förkväll.

Jörn Donner
"Jag har hört att svenska ungdomar har problem med Finnar. Använd ACO Acnelösning. Det hjälper inte mot alla finnar men det är bra!"
Klassiskt reklamcitat från åttitalet som bara det är skäl nog att ge denne kedjerökande författare/politiker/filmproducent/etcetera chansen till en karriär även inom musiken – helst då med sina gamla programledarkollegor från 1987s Oförutsett Bert Karlsson (för schlagerkunskapen) och Kristina Lugn (för en akademisk analys på texterna i ett tempo som även de äldsta klarar av) vid sin sida.

Partiledare & Melodifestivalvinnare

När Mona Sahlin imorgon väljs till Socialdemokraternas partiledare, innebär det inte bara att sossarna får sin första kvinna i partitoppen utan också att Sverige för första gången får en melodifestivalvinnare i ledningen för ett svenskt riksdagsparti!

Mona körade ju bakom Jan Malmsjö (Hej Clown!) när han kom på delad förstaplats med Tommy Körberg (Judy, Min Vän) 1969, men fick inte åka till Francos Spanien (och en scen designad av ingen mindre än Salvador Dahli) eftersom Mr Körberg vann i en skiljeomrösting.

Det närmaste vi torde ha kommit det här scenariot tidigare var väl när Carl Bildt sjöng in sin ofta visade version av Lotta Engbergs Fyra Bugg och En Coca-Cola...

15 mars 2007

Nordiska Rådet 2007

Melodifestivalklubben.se meddelar nu vilka som kommer vara med i det såkallade Nodiska Rådet i år – det vill säga de som skall tycka till om alla årets bidrag tillsammans med Christer Björkman i ett gäng TV-program innan finalen.

Två är veteraner (Finland & Island), en är en veteran som kommer tillbaka (Sverige – tacka gud för det...personligen tycker jag Charlotte framstod som en guru av schlagerkunskap och vettiga åsikter i jämförelse med flamsiga Nanne) och två är nykomlingar (Danmark & Norge). Här är de:

Charlotte Perelli (Sverige), Per Sundnes (Norge), Adam Duvå Hall (Danmark), Thomas Lundin (Finland) och killen som faktiskt själv tävlar för sitt land i år: Eirkiur Hauksson (Island).

Blir Det Någon Vinnarvideo?

Det är ju snarare en regel utan undantag att en video till den svenska vinnarlåten spottas fram typ två dagar efter Eurovisionsfinalen (eller där omkring), men i år när vi dels sett videos till både Måns och Andreas låtar innan finalen och dels har en så stor grupp som The Ark som vinnare så trodde man ju kanske det skulle bli någon skillnad.

Någon som vet om det är något på gång till The Worrying Kind? Eller är den kanske redan klar och ute och jag får sätta på mig skämsstruten?

I vilketfall så bjuder vi så länge på deras två senaste alster som båda är nyinspelningar till singlar som tidigare lanserats med en annan video i Sverige: One of Us is Gonna Die Young och Calleth You, Commeth I!

Som vanligt är det bara att dubbelklicka för större storlek...och nope. Don't kill the messenger. Det är inte vi som lagt ut dem på YouTube.


Svenska Singellistan v11

1. (5) The Ark: "The worrying kind"
2.
(10) Sebastian: "When the night comes falling"
3. (9) Måns Zelmerlöw: "Cara mia"
4.
(18) Sonja Aldén: "För att du finns"
5. (17) Andreas Johnson: "A little bit of love"
6.
(22) Marie Lindberg: "Trying to recall"
7. (25) Sarah Dawn Finer: "I remember love"
8. (4) Markoolio & Linda Bengtzing: "Värsta schlagern"
9. (3) Magnus Carlsson: "Live forever"
10. (28) Sanna Nielsen: "Vågar du, vågar jag"
11. (11) Magnus Uggla: "För kung och fosterland"
12. (20) Jimmy Jansson: "Amanda"
13. (2) Danny: "Tokyo"
14. (36) Nanne: "Jag måste kyssa dej"
15. (58) Anna Book: "Samba sambero"
16. (15) After Dark: "(Åh) När ni tar saken i egna händer"
17. (8) Erik Segerstedt: "I can't say I'm sorry"
18. (38) Uno & Irma: "God morgon"
19.
(Ny) Ciara: "Like a boy"
20. (6) Encore: "L'amour toujours"

Det fanns en tid då det var helt otänkbart att mer än möjligen vinnarlåten skulle ta sig in på svenska försäljningslistan för singlar. Snacka om att tiderna förändras...

Alla Skivsläpp från Årets Artister

Bara en liten länk till dagens Aftonbladet, där de sammanställt ungefär alla skivsläpp från årets Melodifestivalartister.

Personliga favoriter?
The Ark såklart.
Maries skiva nästa vecka ska också bli spännande, samt att se hur väl Måns lyckas med att göra en hel partyplatta.
Om Magnus Carlsson lyckas fylla en hel platta med Live Forever-låtar är jag självklart ombord, medan jag är skeptisk om jag vill höra en hel Kom-inspirerad skiva från Jessica Andersson nu när hon äntligen verkar ska få släppa en solo-platta.
Någon som vet om The Attic ska släppa nytt igen, eller bara re-releasea sin förra skiva med The Arrival på?
Å så Regina då. Bara Kempe-disco a' la' Rainbow Star? I så fall skulle jag längta något otroligt!

Lena Philipsson Tycker Till Om Årets Festival

Lena Philipssons hemsida skriver hon lite blogg/dagbok/öppna brev till fansen ibland, och just nu kan man hitta följande om hennes intryck ifrån årets Melodifestival där:

"Vad tyckte vi om melodifestivalen då?
Omtumlande.
Luuk skitbra. Rolig, smart, knäpp, samlad. Succe´!
The Ark var mina favoriter förstås, så jag är nöjd med resultatet. Dom har en hög credfaktor och en knäpp utflippad stil, som just därför passar väldigt bra i melodifestivalen. Det är ju inte alla credband som skulle kunna ställa sig på melodifestivalscenen med hedern i behåll och faktiskt vinna. Men så får man ju inte bara en shuffle, utan också fjädrar, glitter, kajal och naket.
Dom får se upp bara så dom inte går på Lordi-kontot. Vi vet ju vilka the Ark är, det vet dom ju inte riktigt överallt annars i Europa. Man har ju sett en del utklätt och knasigt på dom här tävlingarna som man skrattar åt och snabbt avfärdar.Jag har nåt vagt minne av några tyskar i platå och kläder med lampor i. Hemska falsksjungande robotar, några andra.. Men jag har svårt att se att det skulle hända. Ola Salo sjunger helt enkelt för bra. Det andas lite för mycket Bowie. Och faktiskt lite ABBA med dom glansiga tygerna...
Men den där Pettson.hatten kanske han skulle lämna hemma.. Och Uggla åkte ur...Konstigt. Vad betyder det? Vilka röstar? Sen gillade jag Magnus Carlssons låt, Vad hände? Han borde ut och ösa. Energi!
Och Nanne försvann..hmm. Jag tyckte visserligen att det var lite för mycket ställningar och koreografi, man hör och ser inte för alla steg, och låten var lite för mycket en upprepning av förra festivallåten..men ändå.. Det är inte utan att man hickar till och tänker att det var en jäkla tur att det gick vägen den där gångeni alla fall. Så lätt är det inte, tydligen...
Och sen ballader, ballader.....gäsp, inte riktigt för mig, även om dom sjunger skitbra. Ha ha...vad det är härligt att bara ligga på sofflocket och tycka en massa saker utan att behöva lyfta ett finger själv.. Skönt!!
Jag antar att Luuk är ett utsketet äpplamos nu så här efteråt. Men det kan han vara med den äran.."

14 mars 2007

GPs Scoop och Lite Recensioner

Västsveriges egen tidningsdrake Göteborgs Posten slår idag stort upp att Telia tjänar mera på Melodifestivalen än vad Radiohjälpen gör i den här artikeln.

I pappersversionen av tidningen frågar man dessutom några förskräckta människor på stan som chokerat säger saker som "Det visste jag inte, men det låter inte alls bra. Så får det absolut inte vara. De sa ju att det skulle gå till Radiohjälpen" och "Jag tycker det är helt fel. Det trodde jag inte eftersom de pratar om Radiohjälpen hela tiden. Bedrövligt!"

Så då ska man väl fråga sig hur har denna blodsugarkupp från Sveriges största telebolag kunnat genomföras mitt framför näsan på ett lördagsgroggande svenska folket? Knappast.

För den som överhuvudtaget bemöda sig att kolla vad det är för nummer man ringer när man röstar har det ju hela tiden stått klart att det dyra telefonnumret låter 8.50 (av 9.90 dvs 85%) gå till Radiohjälpen, medan det billiga numret...well...där har ingenting alls sagts, men vart brukar pengarna gå när man ringer ett mobilnummer som tillhör Telia i vanliga fall?

Frågan jag tycker man ska ställa sig är istället hur blåögda människor får vara...eller hur i hela friden någon på GP tyckte detta var värt ett helt uppslag i deras "kulturdel".

Mera Melodifestival i GP:
På sidan efter dagens stora schlagerscoop hittar vi en gemensam recension på fyra av de nysläppta schlagerplattorna av R1s musikaliska motsats Johan Lindqvist. Sebastian får en fyra och mest lovord och Andreas samlingsplatta belönas med lika många fyrar (GPs lilla symbol), medan Sanna och Jimmy Janson däremot får varsin tvåa för sina nya alster.

Minst positiva recension idag är nog annars Marcus Larssons Anna Book-recension i Aftonbladet. Lite elak (men eftersom det på något sätt känns som om att duracell-Anna aldrig kan bli ledsen, sur eller nedslagen så vågar jag även tillägga) men jäkligt rolig. Exakt samma sak kan man förresten säga om samme Marcus Jimmy Jansson-recension. I Aftonbladet får för övrigt Sebbe en trea och Andreas Johnson en tvåa...

...medan SvD ger Sebastian en tvåa (ge mig en etta och en femma nu så har jag bingo!)

Expressen stasar istället stort och recenserar hela Melodifestivalskivan istället. Anders Nunstedt ger den (det rättvisa men alltid lika trista) betyget tre getingar av fem.

13 mars 2007

Deltävlingsstatistik (eller fakta du inte visste att du ville veta...)

Vi älskar statistik och vi älskar ännu mer att dela med oss av våra schlagernördigheter. Här har vi ställt samman lite delfinalsfakta från 2002-2007...
("Andra chansen" är inte medräknad i något fall...)

Högsta poäng vid en enskild röstningsomgång:
1. Evighet (4/06, omgång 2)...151 021
2. Evighet (4/06, omgång 1)...139 592
3. Give me your love (2/03, omgång 2)..125 975
4. A little bit of love (4/07, omgång 2)..........111 662
5. The worrying kind (2/07, omgång 2).........104 065

Lägsta poäng vid en enskild röstningsomgång:
1. Ingenting, ingenting (2/02, Jennifer Newberry).........2360
2. You´re the best thing (3/02, Linda Grip)....................2679
3. Lovin your feen (2/05, Kwanzaa)..................................3179
4. En värld som alltid brinner (1/02, Rickard Sköld)....3352
5. You are the sunshine of my life (2/04)........................3828

Minsta poängskillnad mellan två bidrag:
6:an "Big up"(Group Avalon) och 7:an "Jenny"(Camilla Brinck) 15 032-15 031, alltså endast ett poäng skiljde dessa bidrag åt i deltävling 2 i Linköping 2005.

Minsta marginal mellan att som femma gå vidare till omgång två, och att hamna på en neslig sjätteplats:
"Kalla nätter" Med Jessica Andersson hade bara 103 fler röster än "Innan natten är över" med Kayo i deltävling 3 i Karlskrona 2006.

Sista-platsen i en deltävling med högst röstningssiffror:
Åttondeplatsaren "Äntligen" med Fre (4/04) fick hela 15 712 röster. Två år tidigare, 2002, gick hela tre bidrag vidare till omgång 2" med sämre röstningssiffror, "Sail away" med Annika Ljungberg (13 907), "Det innersta rummet" med Date (14 127) och "Son of a liar" med Kina Jaarnek (14 186).

Största ökning i röster från omgång 1 till omgång 2:
Fame och "Give me your love" är överlägsna på denna punkt. 56 692 fler valde att rösta Fame till Globen 2003, Den näst största ökningen står faktiskt årets bidrag "Cara Mia" för, 36 648 fler röster fick Måns i omgång två.

Största minskning i röster från omgång 1 till omgång 2:
Nästan alla låtar ökar från omgång 1 till omgång 2. Men det finns undantag och ett av dessa är Style och låten "Stay the night" från 2003 som minskade med hela 17 437 röster (de andra som minskade minskade som mest med omkring 3 000 röster). Alla låtar växer alltså inte vid en andra lyssning...

Deltävlingsnummer med flest vinnare:
Deltävling 2. Vinnarna 2002, 2003 och 2007 kom alla från denna deltävling. Deltävling 4 har haft två låtar som senare vunnit i Globen, 2004 och 2006 och deltävling 3 hade vinnaren 2005. Deltävling 1 har fortfarande inte haft en enda vinnare, men två tvåor (2002 och 2003). Bonusfakta: Deltävling 4 har haft hela sju pallplatser sedan starten 2002. Därmed verkar det mest lyckosamt att starta i den sista deltävlingen om man vill lyckas.

Nannes Nya!

Trots att utgivnings- datumet är listat till den 20 mars (och omslaget man ser där är singelomslaget) så kan man köpa Nannes nya fullängdare Jag Måste Kyssa Dig - vilket berömvärt nog inte är en samlingsskiva (vilket ju verkar vara en regel för alla andra Melloartister i år) men å andra sidan gjorde hon ju det för inte så länge sedan - på iTunes redan nu för nittio spänn.

Ska man lita på de 30 sekunders tjuvlyssningarna som man kan lyssna på gratis så låter det precis som man kan misstänka - väldigt, väldigt Nanne Grönwall...det vill säga en galen blandning av allting: Från Melodifestival/titellåten och annat Håll Om Mig-gitarrigt, via en svensk version av Simon&Garfunkels Bridge Over Troubled Water, till en jazzig chacha-grej(?) som handlar om att Nanne gillar att prova skor...och så en låt som heter något så härligt Astrid Lindgrenskt som Pissenisse.

Skadad som jag är så kan jag så klart inte låta bli att undra över hur många av dem som är rejectade Melodifestivalbidrag? De flesta av dem ligger nämligen runt treminutersgränsen...

Liv...iTunes är en Schlager!

En snabb blick på iTunes försäljningstopplista bevisar att melodifestivalen verkligen tar över svenskt musikliv (antagligen på gott och ont beroende på hur man ser det och vem man är) så här års.

En intressant reflektion är att topp åtta är samma topp åtta som i Globen (bara i en liten annan ordning) medan de två sista platserna tillhör Magnus & Magnus, och att Måns dessutom är etta på albumtoppen, då alla fem spåren på hans Cara Mia EP går att köpa samlat för (vrakpriset...det är vad två spår kostar separat) 18 kronor.

Vidare kan man se att på Top Songs elfteplats - precis utanför listan alltså - ligger Tomas Andersson Wijs cover av Evighet (snacka om reklamvärde på den där spelningen i lördags), Uno&Irma är 13, After Dark 14, Globen-nian Anna Book 16, Nanne 19 och först på plats 23 (snäppet över Jessica Andersson) hittar vi Globen-nollan Tommy.

Noterbart är också att kollar man på hela iTunes Top100 så finns där numera sex stycken The Ark-låtar. Förutom The Worrying Kind och Absolutely No Decorum (21) shoppar folk också på sig Calleth You, Commeth I (43), It Takes a Fool to Remain Sane (29), Clamour for Glamour (57) och One of Us is Gonna Die Young (58) när de ändå är i farten.

Bästa Låten Fick Bästa Videon

Så har Magnus Carlssons video till Live Forever dykt upp på YouTube också, och rättvist nog fick Melodifestivalens bästa låt också den hittills bästa videon (i skarp konkurens med The Attic feat. Therese).

När man ser Magnus här (och när man hörde applåderna i Globen) blir det ännu mera ett mysterium hur han kunde halka utanför åtminstone Andra Chansen...men när man ser siffrorna från Delfinal 3 så kan man kanske misstänka att Nanne & Magnus-fansen helt enkelt slappnade av efter första avancemanget?

Nåväl. Ingen idé att spekulera, utan istället bara njuta av alla små roliga detaljer i videon...som den skojiga Take on Me-blinkningen eller avsnittet med alla Magnus tidigare Melodifestivaloutfits.

Klippet här nedan har skamligt låg kvalité (ibland får man ta vad som bjuds på YouTube) så vill ni se en bättre så får ni hoppa till Aftonbladets Webb-TV, eller vänta tills den dyker upp på Magnus hemsida under mars.


12 mars 2007

Topp 32 Melodifestivalen 2007

Röstningssiffrorna från alla deltävlingarna hittar ni här, men vi går såklart steget längre och slår ihop alla sifforna från de fyra deltävlingarna (inte AC och finalen). På denna lista tar A little bit of love hem segern med The worrying kind som tvåa. Jag måste kyssa dig och Live Forever kvalar in på topp tio och knuffar bort Jag tror på människan(12) och Vågar du, vågar jag (14). Lustigt också att Cara Mia blir trea, I remember love blir fyra och Trying to recall blev femma, precis som i Globen.
Andra konstateranden: Den låt som lyckades sämst med att samla ihop poäng, trots att den gavs två röstningsronder var What´s your name?, och jumbon Clubbin slog i alla fall Jennifer Newberrys Ingenting, ingenting från 2002 (Debutanten Newberry fick bara 2360 röster och är fortfarande ett all-time-low i deltävlingssammanhang).
Och nej, jag kan fortfarande inte smälta att After Dark hamnade BAKOM Tommy Nilsson, slagna med bara 12 röster...

1. A little bit of love…………………..................207 631
2. The worrying kind………………...................185 858
3. Cara Mia………………………..........................142 598
4. I remember love…………………...................139 982
5. Trying to recall……………………..................133 482
6. Jag måste kyssa dig………………….............126 842
7. When the night comes falling…….........…120 896
8. Samba Sambero……………………...............109 223
9. Live Forever………………………..................100 885
10. För att du finns…………………..............…...97 059
11. För kung och fosterland……………............85 398
12. Jag tror på människan………………...........76 540
13. (Åh)När ni tar saken i egna händer.....…76 528
14. Vågar du vågar jag………………................ 75 974
15. Amanda……………………………...................72 738
16. God Morgon………………..............…………58 799
17. Money……………………….................……….53 091
18. Kom…………………………..................………48 383
19. Anything but you………............……………42 594
20. Whats your name……………...........………38 197
21. Tror på dig……………………….................…26 926
22. Vi hade nåt……………...............…………….17 388
23. Move……………………................…………...17 145
24. Hypnotized………….............……………….16 695
25. La musica………………………….................16 516
26. I mina drömmar………………..........……..15 839
27. Första gången…………………...........……..12 965
28. The Arrival………………….............……….10 960
29. Allt vi en gång trodde på….......…………..8 808
30. Rainbow star………………….............………7 188
31. Drop dead……………………...............………7 062
32. Clubbin…………………...............…………….3 717

Sverige ut som startnummer 12 i Eurovisionfinalen!

Under eftermiddagen lottades startordningen i ESC 2007 i Helsingfors. Sverige hamnade i mitten och fick startnummer 12. Senaste gången vi hade startnummer 12 var 2002 med Never let it go och Afrodite och då slutade vi på en åttondeplats. Senast någon vann med startnummer 12 var när Irland segrade 1970 med Dana och låten All kinds of everything, och innan det så var det Italien som vann 1964 med Gigliola Cinquetti och Non ho léta som vann med start på tolfte plats.
Men rumänske Mihai och hans superhit Tornero (3:a) hade faktiskt startnummer 12 förra året, liksom gayfavoriten Dime (8:a) som sjöngs av Beth för Spanien 2003.
Nytt för i år var att fem länder i semin och tre länder i finalen fick välja sina startnummer. I semifinalen fick Andorra, Österrike, Slovenien, Lettland och Turkiet välja sina startnummer. Och i finalen var det Tyskland, Ukraina och Armenien som valde först.
Nedan hela startordningen i semifinalen och finalen:

Semifinalen:

  1. Bulgarien
  2. Israel
  3. Cypern
  4. Vitryssland
  5. Island
  6. Georgien
  7. Montenegro
  8. Schweiz
  9. Moldavien
  10. Nederländerna
  11. Albanien
  12. Danmark
  13. Kroatien
  14. Polen
  15. Serbien
  16. Tjeckien
  17. Portugal
  18. FYR Makedonien
  19. Norge
  20. Malta
  21. Andorra
  22. Ungern
  23. Estland
  24. Belgien
  25. Slovenien
  26. Turkiet
  27. Österrike
  28. Lettland
  1. Bosnien-Hercegovina
  2. Spanien
  3. semi
  4. Irland
  5. Finland
  6. semi
  7. semi
  8. semi
  9. Litauen
  10. Grekland
  11. semi
  12. Sverige
  13. Frankrike
  14. semi
  15. Ryssland
  16. Tyskland
  17. semi
  18. Ukraina
  19. Storbritannien
  20. Rumänien
  21. semi
  22. semi
  23. Armenien
  24. semi

Inget nytt tittarrekord...

3 975 000 såg Melodifestivalsfinalen 2007 i lördags, vilket faktiskt är en dipp sedan förra året. Trots rekordhögt röstande toppades alltså inte siffran från 2006 då 4 240 000 såg finalen. Och för första gången på flera år sjönk tittarsiffran under fyramiljorersträcket...
Så här har tittarsiffrorna för finalen sett ut sedan 2002:

2007 3 975 000
2006 4 240 000
2005 4 055 000
2004 4 105 000
2003 3 815 000
2002 3 720 000

(2 190 000 såg dagen-efter-programmet som sändes igår...)

Röstsiffrorna i finalen!

Hurra! Nu är dom här! Röstningssiffrorna i årets final.
Enligt uppgifter ska rösterna ha fördelats så här:

492 180 The Ark (132p)
402 133 Måns Zelmerlöw (110p)
371 222 Andreas Johnsson (88p)
228 422 Marie Lindberg (66p)
157 227 Sarah Dawn Finer (44p)
128 806 Sonja Aldén (22p)
113 012 Sanna Nielsen (11p)
86 861 Sebastian (0p)
50 850 Tommy Nilsson (op)
42 205 Anna Book (0p)

Totalt: 2 072 918

...och jämför sen med förra årets siffror (vi älskar att göra såna här jämförelser...). The Ark fick alltså mer röster än Carola, och trots att hans röstantal ökade fick Andreas Johnson även i år 88 poäng av svenska folket.

437 876 Carola (132p)
368 907 BWO (110p)
350 938 Andreas Johnson (88p)
180 784 The Poodles (66p)
154 115 Rednex (44p)
138 249 Linda Bengtzing (22p)
101 799 Magnus Bäcklund (11p)
83 917 Björn Kjellman (0p)
51 742 Kikki (0p)
44 825 Magnus Carlsson (0p)

Totalt: 1 913 152

Och nu rösterna från finalen 2005....Storfavoriten Nanne fick nästan lika många röster som 2007:s trea, Andreas Johnson...

373 928 Nanne Grönvall (132p)
208 716 Martin Stenmarck (110p)
204 040 Caroline Wennergren (88p)
165 497 Alcazar (66p)
153 923 Shirley Clamp (44p)
130 021 Jimmy Jansson (22p)
111 684 Nordman (11p)
95 532 Linda Bengtzing (0p)
40 037 Sanna & Fredrik Kempe (0p)
36 219 Sanne Salomonsen (0p)

Totalt: 1 519 997

11 mars 2007

Absolute bästa urvalet av årets schlagers...

...gör som vanligt Eva Records på deras kommande Absolute Music-samling. Den 54 Absolute Music-plattan i ordningen har hela 13 låtar med från årets festival. Givetvis alla finalister men också hitsen med Magnus Carlsson, The Attic feat. Therese och After Dark. Dessutom är The Attic representerade på Roxettes nya remix, Reveal. Och med är såklart också årets största schlager, Värsta schlagern...
Plattan kommer ut i butik den 28 mars.


Låtlista
1. The Ark The Worrying Kind
2. Måns Zelmerlöw Cara Mia
3. Andreas Johnson A Little Bit Of Love
4. Magnus Carlsson Live Forever
5. Sebastian When The Night Comes Falling

6. Roxette Reveal (the Attic Remix)
7. Melody Club Fever Fever
8. Timbuktu Karmakontot
9. Salem Al Fakir Good Song
10. Laleh Call On Me
11. Norah Jones Thinking About You
12. Westlife Feat.Delta Goodrem All Out Of Love
13. Pink Nobody Knows
14. Christina Aguilera Candyman
15. Jessica Simpson A Public Affair
16. Orup Sjung Hallelujah (och Prisa Gud)
17. After Dark (åh) När Ni Tar Saken I Egna Händer
18. Sanna Nielsen Vågar Du Vågar Jag

19. Anna Book Samba Sambero

20. Sonja Aldèn För Att Du Finns

21. Tommy Nilsson Jag Tror På Människan

22. Sarah Dawn Finer I Remember Love

23. Marie Lindberg Trying To Recall

Cd2
1. Markoolio & Linda Bengtzing Värsta Schlagern
2. Danny Tokyo
3. Erik Segerstedt I Can´t Say I´m Sorry
4. Markus Fagervall For Once
5. The Fray How To Save A Life
6. Justin Timberlake What Goes Around Comes Around
7. Beyoncé Ring The Alarm (freemasons Radio Edit)
8. September Cry For You
9. The Attic Feat. Therese The Arrival
10. Kleerup With Robyn With Every Heartbeat
11. Encore L’amour Toujours
12. Snook Inge Problem
13. Byz Hey Där
14. Kobojsarna Sång Om Ingenting
15. Eric Prydz Vs Floyd Proper Education
16. Fedde Le Grand Put Your Hands Up For Detroit
17. Sharam Patt (party All The Time)
18. Joss Stone Tell Me ‘bout It
19. Kelis Feat. Cee-lo Lil Star
20. Jojo Too Little Too Late
21. Mario Vasquez Gallery
22. Darin Everything But The Girl

Prayer for the Weekend

Melodifestival- vinnarnas fjärde album Prayer for the Weekend dyker upp i skivaffärer och på nätet den elfte april.

Lika fantistiska låttitlar som vanligt och låten som skrevs för att avsluta skivan - men som sedan "råkade" vinna Melodifestivalen igår - har nu istället hamnat som nummer två före succésingeln Absolutely No Decorum. Så här ser låtlistan ut:

01: Prayer For The Weekend
02: The Worrying Kind
03: Absolutely No Decorum
04: Little Dysfunk You
05: New Pollution
06: Thorazine Corazon
07: I Pathologize
08: Death To The Martyrs
09: All I Want Is You
10: Gimme Love To Give
11: Uriel

Melodifestivalen Dagen Efter - TV-programmet

Hur kan man inte gilla The Ark efter det där programmet?
Jag blev (ännu en gång) helt kär i Ola Salo när han blev tillfrågad om sin favoritschlager och svarade "Nattens Drottning" med Haakon Pedersen...
...och Anna Book borde verkligen vara Melodifestivalmaskot (och kanske inte nödvändigtvis sjunga) varje år. Hon är bara hur kul som helst...och konstant överlycklig.

Men om någon på SVT suttit och klippt ihop det där The Ark-retrospektivet i natt ska jag äta upp mina schlagersmutsiga skor. Är det bara jag som misstänker lite lätt att SVT haft en ganska så stor aning om det här resultatet sedan en tid tillbaka? Eller åtminstone hade två, tre alternativ...

Jag är sjukt nyfiken på delfinalernas röstsiffror nu! Var får man tag i dem?

Melodifestivalens Efterfest - Bilderna!

De "riktiga" bilderna (och R1s text om gårdagen) finns att hitta här på QX.se, men här får ni exlusivt de suddiga bilderna som den drinkhållande civilingenjören (that would be me) parallellknäppte med sin 2Megapixels SonyEricsson två steg bakom QX skjutjärnsreporter. Kvalitén är därefter.

Sjukt kul kväll i alla fall! När jag smält allt kommer det en rapport från schlagersoffan.



.

Måns Firade på Gayklubb!



















Visst är det en schysst rubrik? Och vet ni - den är dessutom sann!

MumsMums dök upp på Lino framåt fyrasnåret, men "bögtsunamin" dränkte killen (som jag numera utan tvekan kallar Mello2007s trevligaste deltagare tillsammans med Marie Lindberg) så han fick fly innan jag, R1 och/eller QX-kameran fick se honom. Trycket på stackars Måns blev liiite för hårt på Lino ikväll...men jag tror jag talar för rätt stor procent av homo-Stockholmarna om jag säger att jag hoppas han vågar försöka igen.
Nåväl. Vi lyckades fånga killen som ungefär ALLA bögar ville ha som vinnare ikväll på bild en hel del innan, och det kommer dyka upp här och på QX.se inom en liten tupplur kan vi lova.

Dessutom: Snälla! Var inte så ledsna. Måns själv verkade vara själaglad - och han slipper nu riskera hela sin nyvunna gigantkarriär här hemma i Svedala med att komma på nån trist 13-plats i ESC för att inte Europa fattar hur bra han är (och ja...vi kan älta i ÅR om nu Ark kommer typ sist ifall Måns skulle gått bättre (som vi gjorde med Nanne) men vi får aldrig veta så släpp det) och låt The Ark ta smällen om den kommer.

Själv är jag jättenöjd med de flesta av kvällens placeringar (ska inte gå in närmare nu på vad jag vill ändra) och har haft en av de roligaste kvällarna i mitt liv, så nu ska jag somna sött med snart fullt dagsljus ute och bara le och minnans en fantastisk Melodifestivalperiod.

...och bara så ni vet: Min och R1s plan är INTE på något sätt att sluta blogga bara för att MF är över. Vi kommer köra hårt fram till Eurovision...och sedan är det Schlager-Pride...och sedan är det dags att börja spekulera för 2008! Så fortsätt komma hit. Vi kommer finnas här!