17 februari 2007

R2s Rapport från Schlagersoffan (fyra)

Well.
Man kan inte ha rätt varje vecka.
Tyvärr.
Medan jag slickar mina sår...och fortfarande håller Magnus låt som kvällens absolut bästa...så får jag väl ändå erkänna att jag ÄLSKADE Måns och hans framträdande. Och Sebastian var helt okej.
Det är bara Andra Chansen jag gärna sett annorlunda.
Men va fan.
Bättre lycka nästa vecka.
Och ska jag dömma av min fest...så har Sverige fått den schlagerlåt i finalen de muttrat om i tre veckor.
Måns is the new hjälte.
Och alla bögar gick ned i brygga.
Nu ska det drickas sprit och sen ska Edward få spela Live Forever tills solen går upp.

R2s Rapport från Schlagersoffan (tre)

Snart smäller det. Deltävling tre är mera schlager och mera spännande än någonsin. I Qruiser schlagerklubbar propageras vilt för och emot vissa bidrag (som vanligt) och jag har sammanställt lite vad våra största tidningar, vi schlagerbloggare, min polare arkitekten och en favoritbloggare tycker i ämnet!

1. Måns Zelmerlöw - Cara Mia
(Fredrik Kempe & Henrik Wikström)
Aftonbladet: 2
Expressen: 3
DN: 2 - 40% chans att gå vidare
SvD: 3
Glitter-Julia: 3
R1 R1 R1 R1 R1
"…låten växer och flirtar han lika snyggt med kameran som han brukar, är det absolut en "Andra Chansare". "Cara Mia" kommer inte att ta sig till final, det är den för välgjord för. "
R2 R2 R2 R2 R2
"Med ABBA-vibbar och plats för smågodiset Måns att skaka en hel del på sin snygga rumpa, tycker jag det lyfter från godkänd medelnivå till snygg discoschlager. Frågan är väl bara om Måns klarar en sådan höjning live? … hetast på Pride i sommar? Utan tvekan!"
FF FF FF FF FF
"Precis så här hade det låtit om Lasse Holm hade haft sin storhetstid på 2000-talet…"

2. Miss Match - Drop Dead
(Fredrik Boström, Märta Grauers, Felix Persson, Marit & Stefan Woody)
Aftonbladet: 1
Expressen: 1
DN: 2 - 20% chans att gå vidare
SvD: 1
Glitter-Julia: 2

R1 R1 R1 R1 R1
"MissMatch är chanslös, men inte dålig…Det här är "Should I stay or should I go" i Girls Aloud-tappning, med lite stänk av Shampoos gamla "Trouble"."
R2 R2 R2 R2 R2
"Snyggt producerat, men var är låten? Monotont och enformigt."
FF FF FF FF FF
"Bubblande, intetsägande elektro-rock. Kisspaus! "

3. Magnus Carlsson - Live Forever
(Danne Attlerud, Michael Clauss & Thomas Thörnblom)
Aftonbladet: 4
Expressen: 4
DN: 3 - 70% chans att gå vidare
SvD: 4
Glitter-Julia: 4

R1 R1 R1 R1 R1
"Vi bjuppas på en hyfsat snygg scenshow (inte helt olik den ifjol...) och en skönsjungande Mange i falsett, men det är inte den Magnus-magi jag hoppats på. Men håll ut, för låten växer som en fjunig tonåring och jag hoppas verkligen att ni röstar vidare den, eftersom detta är bra modern pop som vi kommer att shaka till ända till november. "
R2 R2 R2 R2 R2
"Jag älskar den här låten och bara längtar till att få dansa till den på ett fullsatt dansgolv. Enligt mig är den fortfarande det bästa Magnus gjort i festivalen (och jag är en inbiten Carlsson-fan i de här sammanhangen) och ska han få vinna någon gång så är det fanimej i år. "
FF FF FF FF FF
"Alla som vuxit upp till A-ha och Limahl kommer att älska denna lilla poppärla. Snygg falsett, en bra vers och refrängen sitter som klister efter första lyssningen"

4. Sheida - I Mina Drömmar
(Ulrika Bodén, Rostam Mirlashari & Niklas Rosvall)
Aftonbladet: 0
Expressen: 2
DN: 2 - 20% chans att gå vidare
SvD: 2
Glitter-Julia: 0


R1 R1 R1 R1 R1
"Sheida blandar Mellanösterninstrumentet benju med fäbodtrallande, och resultatet skulle kunna ha blivit skoj. Men det här griper aldrig tag och låten känns tio minuter låååång. "
R2 R2 R2 R2 R2
"Jag tror faktiskt till och med att jag skulle kunna ta det till mig lite mera om det sjungits helt på persiska och vi sluppit den där svenska texten av en sångerska som känns som en förvirrad jojkare som hamnat i en Bollywoodfilm."
FF FF FF FF FF
"Tråkigt etno. Orienten möter Jokkmokk."

5. The Attic feat Therese - The Arrival
(Eric Amarillo & Michael Feiner)
Aftonbladet: 3
Expressen: 2
DN: 4 - 50% chans att gå vidare
SvD: 5
Glitter-Julia: 2½

R1 R1 R1 R1 R1
"…om ett halvår kommer tusentals uppumpade bögar i Miami, Sydney och London att dansa till en svensk Melodifestivallåt. Och bara det är en seger i sig. "
R2 R2 R2 R2 R2
"Förmodligen helt chanslöst här…men sitter förmodligen som en smäck på ställen där de aldrig ens hört talas om Melodifestivalen innan."
FF FF FF FF FF
"Lite slätstruket albumspår som inte skulle ha gjort så mycket väsen av sig om den inte skickats in till festivalen. Attics bästa bidrag är ju fortfarande deras melodifestivalvinjett."

6. Sebastian - When the Night Comes Falling
(Sebastian Karlsson & Peter Kvint)
Aftonbladet: 4
Expressen: 4
DN: 3 - 60% chans att gå vidare
SvD: 3
Glitter-Julia: 4

R1 R1 R1 R1 R1
"Det här är tråkigt, oinspirerat och sådär lagom P3-skvaligt. Men folk kommer tyvärr att rösta, och det blir antagligen final. Boooring! "
R2 R2 R2 R2 R2
"Tänd cigarrerna: "Sing for Me" har fått en lillebror! Sebastian har ju alltid låtit som Andreas Johnson…men det här slår ju alla rekord. Förmodligen den andra jokern som promenerar rakt in i flirtkulan."
FF FF FF FF FF
"Jag tycker Andreas gör Andreas bättre. Det låter lite som om någon av de där Fame Factory-killarna slängt ihop en låt under en håltimme."

7. Sonja Aldén - För att Du Finns
(Sonja Aldén & Bobby Ljunggren)
Aftonbladet: 3
Expressen: 3
DN: 3 - 60% chans att gå vidare
SvD: 4
Glitter-Julia: 5


R1 R1 R1 R1 R1
"Det här är för mig 2007 års näst bästa ballad (Marie är fortfarande nummer ett...), och dessutom ett kärt återseende av en kär gammal vän, schlagerballaden. Otroligt snyggt kamerabevakad sjunger Sonya balladen som definitivt blir farlig för förhandsfavoriterna. "
R2 R2 R2 R2 R2
"…dels väntar jag på ett lyft som aldrig kommer och dels tycker faktiskt en stor del av mig att det räcker med ballader i Globen nu. Sonja kan gott få hamna i Andra chansen – och där kan hon få sjunga skjortan av Uno Svenningsson eller nåt – men det räcker för mig."
FF FF FF FF FF
"Snygg ballad som börjar starkt och lovar mycket. Lovar kanske lite för mycket för jag känner mig lite snopen när låten tar slut. Varför kom inte den där långa tonen, vad hände med upphöjningen och vad hände med stråkarna?"

8. Nanne - Jag Måste Kyssa Dig
(Ingela ”Pling” Forsman, Nanne Grönvall & Peter Grönvall)
Aftonbladet: 3
Expressen: 4
DN: 3 - 80% chans att gå vidare
SvD: 3
Glitter-Julia: 2


R1 R1 R1 R1 R1
"Nannes revanschlåt är allt man inte vill att den ska vara, och skulle lättast beskrivas som en sämre kopia av "Håll om mig". Tjatig, stompig och larvig är ord som jag helst inte skulle vilja nämna i samma mening som sköna Nanne men här blir det oundvikligt. Låten är en "Big time Party". Alltså något vi så gärna vill ska vara bra men inte är det. "
R2 R2 R2 R2 R2
"Inget stoppar Juggernauten Nanne i Melodifestivalen efter "Håll Om Mig"-succén och cancern…så är det bara. Då kvittar det att den här Faith-möter-Russlana-biten inte är mycket mera än en återkommande monoton rytm. "
FF FF FF FF FF
"Nanne och Pling kan hantverket. De levererar precis vad man förväntar sig av dem. Men är det inte lite tråkigt? Antagligen kommer en byggställning och fem dansare rädda Nannes heder och ta henne direkt till Globen utan att passera andra chansen."


Gott & Blandat


















  • Har samma hotell som Bert Karlsson, så jag stötte ihop med honom vid frukosten. Han klagade högljutt på att semlorna i kondisdelen av frukostmatsalen inte alls var bra. INgen smaksatt grädde och alldeles för kompakta var schlagerkungens omdöme.
  • Magnus C har spelat in en video till Live Forever. Den lär vara härligt schlagerflörtig och anspela på MC:s tidigare deltaganden. Bland annat bär han Not a sinner-dressen i nån sekvens. Fick dock höra att Magnus inte är lika slim som när Alcazar tävlade 2003 så han fick stå helt stilla i den röda dressen under inspelningen, annars hotade den att spricka...
  • Och när det gäller Live Forever så är singeln väldigt matig. Eller vad sägs om det här.....: 1. Live Forever (Original Version)
    2. Siempre As Tu Lado (Spanish Version)
    3. J'ai Vivrai (French Version)
    4. Live Forever (SoundFactory Radio Mix)
    5. Live Forever (SoundFactory Eternal Club Mix)
    6. Live Forever (SoundFactory Damnation Dub Mix)
  • Sheida-numret ikväll är unikt. Två gravida på scenen! Körande Tessan Lööf och sångerskan Ulrika har båda en bulle i ugnen. Tjockchock?
  • Sebastian är inte poppis bland pressen. Omdömen som arrogant, dryg och tråkig att intervjua studsar mellan väggarna i pressrummet...
  • Två av årets låtar har redan gjort entré på singellistan. Andersson/Gibson är 40:a och Andreas Lundstedt är 53:a . Och fråga mig inte hur en singel vid namn Burn med Magnus Bäcklund kan ligga fyra....

16 februari 2007

R2s Rapport från Schlagersoffan (två)

Då var det dags för den andra rapporten från schlagersoffan, där jag nu hört morgondagens startfält tillsammans med min gode vän, arkitekten FF. Till skillnad från förra veckan när jag indoktrinerades med låtarna live i två dagar innan jag satte betyg, så är hemma-betygssättandet mera subjektivt och mera en bedömning av låten i sig än dess chanser att ta sig vidare till Globen. Samtidigt blir det ju lite mera spännande så här.

Betygen är satta (och motiveringarna skrivna) helt oberoende av varandra på olika datorer…och den gode R1s betyg (och de vackra bilderna i originalstorlek) hittar ni som vanligt på QX.se!
Hey ho, let’s go.

1. Måns Zelmerlöw - Cara Mia
(Fredrik Kempe & Henrik Wikström)
R2 R2 R2 R2
Snygg låt som jag kommer dansa till en HEL del framöver och mitt böghjärta älskar den ovillkorligt redan efter andra lyssningen. Först tyckte jag faktiskt den var en liten besvikelse - inte minst efter Kempes grymma Regina-låt förra veckan – men det var möjligen bara på grund av mina uppiskade förväntningar från min käre schlagerbloggspartner. För när jag hör den för tredje gången så: Wow. Bang. Poff. Sen är den min. Med ABBA-vibbar och plats för smågodiset Måns att skaka en hel del på sin snygga rumpa, tycker jag det lyfter från godkänd medelnivå till snygg discoschlager. Frågan är väl bara om Måns klarar en sådan höjning live? I så fall kan kvällens enda riktiga schlager bli alltifrån riktigt farlig till en femteplats. Men hetast på Pride i sommar? Utan tvekan! Det vore landsförräderi om inte Edward bad honom komma.
FF FF FF F
Precis så här hade det låtit om Lasse Holm hade haft sin storhetstid på 2000-talet, men nu är det varken 80-tal eller Skara. ”Schlagerfabriken” drivs numera av ett antal olika gruppkonstellationer som massproducerar bidrag efter bidrag. Snyggt, slickt men otroligt förutsägbart. För i vilken ordning är det som Kempe och hans polare snor från Abba? Men de skall ha all heder åt upphöjningen. Det här måste ha varit låten som Fredrik haft svårast att lämna ifrån sig för att framföras av någon annan än han själv! Men vad jag än tycker nu så kommer jag säkert vara en av de där som kommer älska låten en sen kväll med alldeles för mycket öl innanför västen. Hoppas verkligen att jag behåller t-shirten på…

2. Miss Match - Drop Dead
(Fredrik Boström, Märta Grauers, Felix Persson, Marit & Stefan Woody)
R2
Snyggt producerat, men var är låten? Monotont och enformigt. Tråkigt och gapigt. Orkar inte ens skriva mer. Garanterat utanför de fem.
FF
Bubblande, intetsägande elektro-rock. Kisspaus!

3. Magnus Carlsson - Live Forever
(Danne Attlerud, Michael Clauss & Thomas Thörnblom)
R2 R2 R2 R2 R2
Det mesta av 80talsblippet från demon är borta och ersatt med ett rejält Alcazar-tryck. Barnkören är kvar men de har tonat ned den lite och lagt till en massa swoch och swichljud …och den ger mig fortfarande rysningar. Jag älskar den här låten och bara längtar till att få dansa till den på ett fullsatt dansgolv. Enligt mig är den fortfarande det bästa Magnus gjort i festivalen (och jag är en inbiten Carlsson-fan i de här sammanhangen) och ska han få vinna någon gång så är det fanimej i år. Inte för att jag tror han gör det…men allt annat än direkt till Globen imorgon beror bara på att folk är trötta på Magnus – inte på låten. QX publikundersökning är väldigt, väldigt oroväckande. Jag får svårt att sova i natt.
FF FF FF FF
Alla som vuxit upp till A-ha och Limahl kommer att älska denna lilla poppärla. Snygg falsett, en bra vers och refrängen sitter som klister efter första lyssningen. Det enda Magnus har emot sig är nog Magnus själv och han bör nog förbereda sig på det som han är så van vid, andra chansen. Folk kan ha tröttnat, åtminstone på hans plattångade mittbena. Jag var en av de där lyckliga som hade förmånen att få en tjuvlyssning på Live Forever och efter två genomlyssningar kunde jag i flera veckor efteråt nynna på både vers och refräng.

4. Sheida - I Mina Drömmar
(Ulrika Bodén, Rostam Mirlashari & Niklas Rosvall)
R2
Det här är som när festivalen vill kvotera in hiphop – det blir inte riktigt det bästa i genren som hamnar här om man vill säga det snällt... Nu tycker jag inte det är sååå illa som det ryktats i förhandssnacket. Jag tror faktiskt till och med att jag skulle kunna ta det till mig lite mera om det sjungits helt på persiska och vi sluppit den där svenska texten av en sångerska som känns som en förvirrad jojkare som hamnat i en Bollywoodfilm. Nu är det mest något för de där som varje år verkar rösta för att sabba.
FF FF
Tråkigt etno. Orienten möter Jokkmokk. Nog för att Svt och Herr Björkman vill bredda tävlingen men om den skall breddas bara för sakens skull så tycker jag att de kan lika gärna kan låta bli. Tar låten aldrig slut?

5. The Attic feat Therese - The Arrival
(Eric Amarillo & Michael Feiner)
R2 R2 R
Det här är en helt okej danslåt, även om jag tycker den börjar briljant men fortsätter lite för enformigt. Påminner mycket mer om det Therese gör nu för tiden, än om något på The Attics skiva. Förmodligen helt chanslöst här (kan till och med bli en sådan folk glömmer bort att rösta på så den hamnar sist) men sitter förmodligen som en smäck på ställen där de aldrig ens hört talas om Melodifestivalen innan.
FF FF F
Lite slätstruket albumspår som inte skulle ha gjort så mycket väsen av sig om den inte skickats in till festivalen. Attics bästa bidrag är ju fortfarande deras melodifestivalvinjett. Det enda riktigt bra med låten är Therese själv, det är hon som lyfter låten. Jag tycker att man kan förvänta sig mer av kombon Thereses röst möter Attics harmonier och i vanliga fall, tralliga refränger. Vi har ju redan haft två kisspauser…

6. Sebastian - When the Night Comes Falling
(Sebastian Karlsson & Peter Kvint)
R2 R2 R2 R2
Tänd cigarrerna: "Sing for Me" har fått en lillebror! Sebastian har ju alltid låtit som Andreas Johnson…men det här slår ju alla rekord! Fast faktum är att jag personligen oftast föredrar Sebastian framför Andreas och det här är helt okej i min bok…MEN: Det betyder inte att jag vill ha mera Andreas Johnson-pop i Melodifestivalen. Jag är faktiskt egentligen rätt trött på det, även om jag förmodligen är den enda. Det här går hem i stugorna - mycket på grund av Andreas framgång ifjol – och blir livsfarligt i morgon. Förmodligen den andra jokern som promenerar rakt in i flirtkulan.
FF FF FF FF
Ville Andreas Johnsson vara med två gånger i år? Jag tycker Andreas gör Andreas bättre. Det låter lite som om någon av de där Fame Factory-killarna slängt ihop en låt under en håltimme. Wallstones gjorde sitt redan 2005 Men samtidigt så kan jag inte låta bli att gilla det.

7. Sonja Aldén - För att Du Finns
(Sonja Aldén & Bobby Ljunggren)
R2 R2 R2 R
Sonja "Jag har landat/Jag har hittat hem" Aldén lever ut hela sitt Shirley Clamp-komplex…och ingen gör det bättre. Knappt Shirley själv om ni minns henne. Sverige älskar den här sortens schlagerballad…och va fan…varför hymla: Det gör jag med! MEN (jag börjar låta som Let’s Dance-juryn) dels väntar jag på ett lyft som aldrig kommer och dels tycker faktiskt en stor del av mig att det räcker med ballader i Globen nu. Sonja kan gott få hamna i Andra chansen – och där kan hon få sjunga skjortan av Uno Svenningsson eller nåt – men det räcker för mig.
FF FF FF F
Bidraget som är räddningen för alla som saknar Shirley? Väninnan Sonja fungerar väl som substitut för Borås andra(?) melodifestivalstjärna. Snygg ballad som börjar starkt och lovar mycket. Lovar kanske lite för mycket för jag känner mig lite snopen när låten tar slut. Varför kom inte den där långa tonen, vad hände med upphöjningen och vad hände med stråkarna? Låten skulle mått bättre om Pling hade fått skriva texten.

8. Nanne - Jag Måste Kyssa Dig
(Ingela ”Pling” Forsman, Nanne Grönvall & Peter Grönvall)
R2 R2 R2
Inget stoppar Juggernauten Nanne i Melodifestivalen efter "Håll Om Mig"-succén och cancern…så är det bara. Då kvittar det att den här Faith-möter-Russlana-biten inte är mycket mera än en återkommande monoton rytm. Det är inte dåligt…och jag tycker verkligen om Nanne och hennes underbart charmiga personlighet och hennes MF-ikonstatus…men det är bara så…hm…gjort. Bah. Jag hoppas, hoppas, hoppas att folk blir besvikna och inte röstar vidare det här på charm och rutin och en klätterställning…men det är förmodligen att hoppas för mycket.
FF FF FF
Nanne och Pling kan hantverket. De levererar precis vad man förväntar sig av dem. Men är det inte lite tråkigt? Antagligen kommer en byggställning och fem dansare rädda Nannes heder och ta henne direkt till Globen utan att passera andra chansen.

Vad tror vi nu då?

FINAL:
R2 vill: Magnus & Måns
R2 tror: Nanne & Sebastian

FF vill: Magnus & Sebastian
FF tror: Nanne & Sebastian

ANDRA CHANSEN:
R2 vill: Sebastian & Sonja
R2 tror: Magnus & Måns
(men spricker rösten för nån av dem kommer Sonja in)

FF vill: Nanne & Måns
FF tror: Magnus & Sonja

Det blir en spännande kväll imorgon. Minst sagt.

R2s Rapport från Schlagersoffan (ett)

Det känns lite konstigt att blogga så här hemma i Stockholm efter en helg på plats där allt händer förra veckan. Vad kan jag komma med när R1 är på plats, liksom? Gör ändå ett försök att rapportera hur melodifestivalen ter sig hemifrån min soffa, och här är del ett:

Schlagerprinsessan uppmärksammar i sin rosa blogg (jag blir alltid så glad av färgen varje gång jag kikar in hos henne) något som schlagerbloggarna snackade om i Göteborg förra helgen; nämligen det faktum av att den lilla signatur som blivit så förknippad med Melodifestivalen de senaste åren faktiskt skrivits (och framförs) av The Attic...killarna bakom bidrag nummer fem i Ö-vik i morgon. Jäv? undrar schlagersessan. Jag skulle nog mera tippa på ett roligt sammanträffande som svt ändå försökt tona ned. Konstigt att inte Expressen nappat?

Aftonbladet har för andra dagen i rad fullt upp med att snacka om det orättvisa i Andra Chansen (kunde de inte dragit igång det drevet första veckan så det kunde fått effekt?) medan svt håller fast vid sitt upplägg. De verkar förresten ändå inte hugga på scoopet jag gav dem igår.

Tidningen Citys schlagerbögar får bara vara med på torsdagens repetitioner innan de skriver sin artikel till fredagens tidning. Det kan ge något konstiga kommentarer som den om Jessicas nakenchock det stod om i City förra veckan. På torsdagsrepen visas nämligen bara kläderna upp på galjar så kamerakillarna kan kolla ljuset...och då visades inte Jessicas svarta tights...bara glittertoppen! Och well...hade hon bara haft den så hade vi nog haft en nakenchock. Men, men. Den här veckan ger de i alla fall femmor till Måns&Sonja, fyror till Nanne&Sebastian och placerar Magnus&Therese precis utanför pallen.

En högst personlig reflektion är förresten att den där kvaltabellen i Andra Chansen för övrigt bara för hela grejen närmare det den egentligen är: Årets sporthändelse för bögar! Man diskuterar ju alltid varför Melodifestivalen är så stor hos oss homos, och min åsikt är att det är enda gången som en stor del av oss kan snacka om något lika intensivt och tippa och hålla på som våra heterosexuella kamrater. Visst, jag gillar också sport och jag VET att det såklart finns massa hängivna homosexuella sportfantaster...men när jag diskuterar Melodifestivalen med R1 är det det närmaste jag kommit att förstå människor i en fotbollsklack. Jag lovar.

Aftonbladets gratistidning .SE har Magnus, Sonja och Sebastian i topp med betyget 4/5. Här får Måns, Therese och Nanne nöja sig med treor.

I sveriges telvisions morgonsoffa satt idag det gamla Peter Jöback-exet, tillika Melodifestivalveteranen, Hans Marklund och snackade gamla nummer och minnen. Riktigt kul att höra hur tankarna gick bakom Lena Philipssons mickstativnummer ("vi ville ha all fokus på Lena, ingen kör, ingen dans"), mellanakten 2000 ("en mellanakt ska inte vara så bra så folk glömmer rösta, vi misslyckades kanske lite där") och hans största katastrof ("människor hade sagt att Vendela Kirsebom var bra som programledare...men det hela blev åtminstone Anders Lundins genombrott som fick rädda allt från katastrof"). Han berättade också lite om hur det går till bakom kulisserna och avslöjade att han höll på Nanne imorgon för han ligger bakom hennes nya krogshow.

Vart tar man vägen efter melodifestivalen imorgon när kroppen rycker av champagne? Lätt; i Göteborg går man till Haket och dansar till världens bästa schlager-DJ Arne och i Stockholm går man till Lino och dansar till världens bästa schlager-DJ Edward. Så lätt var det.

Svts Nyhetspanel var också snabbt inne på ämnet Melodifestival – men då bara när en av deltagarna i panelen dömde ut all jakt på tittarsiffror och ansåg att program som Melodifestivalen skulle förbjudas i svt och förpassas till kommersiella kanaler... Jag avskyr verkligen folk som tror att public service per automatik måste innebära program ingen ser. Det ska väl snarare innebär program som är välproducerade och bra TV så vi som betalar får något för pengarna? Sedan ska det såklart inte göras på bekostnad av Nyheter och smalare program...men att ge upp något bara för att man lyckats göra det till en enorm framgång är ju idiotiskt.

Det var allt från nu. R2 schlagersoffa återkommer förhoppningsvis ikväll med åsikter om helgens låtar efter P4s radioprogram. Då med hjälp från en Melodifestivalskadad arkitekt från Göteborg.

15 februari 2007

Nanne tar ställning.

Nanne, Nanne, Nanne. Vilket framträdande, men vilken dålig låt! Med fem snyggt koreograferade dansare gör Nanne comeback i schlagersammanhang på en snyggt belyst stålställning. Tyvärr är låten inte alls lika snygg. Jag måste kyssa dig låter som om George Michaels Faith och Nannes egen Håll om mig fått ett kärleksbarn; stompigt, gapigt och tröttsamt tjatigt. Och i och med att jag älskar Håll om mig är detta en besvikelse modell grande. Men eftersom framförandet är i Move-klass och extremt "det-händer-nåt-hela-tiden-aktigt" så kommer det här bli en rätt given finalist på lördag. Tyvärr.
Men den vinner ALDRIG i Globen.

Sonjas superballad.

Sonja får den här Melodifestivalens största Ronny-rysning. En underbar äkta schlagerballad som inte ligger långt från Jan Johansens Se på mig. Här förekommer fläktar, insmygande körer och en maffig tonartshöjning som får armhåren att resa sig, med andra ord allt som kännetecknar nåt sånt som kvällspressen kallar Celine Dion-ballad... Eftersom alla räknar med Nanne, Mange, Sebbe och Månsa kanske man skulle sätta en slant på att årets enda schlagerballad tar sig till Globen? För jag behöver väl inte påminna om att alla ballader förtjänar att komma till Globen nu när Tommy Nilssons dynga redan är där...Och den här balladen är riktigt jäkla bra. Om någon låt skräller denna vecka är det För att du finns..

Oinspirerat, Sebbe!


Sebastians låt låter som något som Andreas Johnson skulle vilja lägga vantarna på (ja, Peter Kvint ligger bakom båda grabbarnas låtar...), och är fin men lite slät. Och om det är någon som sabbar en hyfsad låt med ett rackigt framträdande, så är det Sebbe. Kan killen se mer oinspirerad ut? Är han dittvingad? Den sköna livfulla Idol-Sebbe vi såg för två år sen ser ut som en uttråkad surolle. Shape up! skulle Kishti sagt.

The Attic feat. Therese

Therese och The Attic har en sån där låt som sammanfattar en Absolute Dance-platta på tre minuter. Det är dansmusik som dunkar och bultar och aldrig griper tag. Sånt som brukar vara soundtrack till när barbröstade muskelbögar skakar rumpa vid poolkanten i Miami eller Sydney. Alla snackar om att det här är sommarens stora danshit, men det köper jag inte. Visst, det blir en given gayfavvo på klubbar ute i Europa där dom gillar housedivor som sjunger anonyma klubbhits, men nån stor hit här blir det icke. Therese sjunger visserligen snorbra och gör ett snajdigt nummer, och när hon snurrar på en stor cd-skiva är det schlagerkoreografi av den bättre sorten. Men låten är chanslös.

Undran

Avbryter den underbara rapporteringen med en kort sak som plötsligt slog mig: Varför tog Mats namnet Carlsson och inte Magnus namnet Pelli?
Min klara favorit till segern 2008 hade annars varit en duett mellan Pelli&Perrelli!

Ont, det gör ont.

Aj! Aj! Aaaaaj!

Magnus Carlsson sjöng inte alls ut idag under dom första scenrepen, han har halsont. Han kurerar sig ordentligt och ska ta det lugnt fram till på lördag. Carlsson verkar dock inte alltför nedslagen av detta utan genomförde sina dansrutiner som han skulle och sjöng de toner han kunde i falsett (dock med en viss grimasering...).

Och angående Mange C...
- Rickard Engfors delade ut bygghjälmar till Magnus entourtage för att skoja till det här med ljusrampen som kommer ner mitt i låten. Mats Pelli var dock skeptisk till att ta på sig sin och strök sig ängligt över det stajlade håret. Men herr Engfors övertalningsförmåga är skarp och snart satt Mats Pelli (jaja, jag vet, numera Carlsson) där med en orange hjälm.

- Äkta paret Carlsson har förresten båda anammat det här med höga svarta utanpåstövlar. Killarna stövlade stolt runt i sina höga svarta på repetitionerna under förmiddagen. (Shit, vilken dödsviktig info jag kommer med....snart dags för The Attic & Tessan G).

Första rapport från Ö-vik
















Kan ju börja med att berätta att Måns och MissMatch missades eftersom kommunikationerna här uppe inte är dom bästa. Väl framme kastades jag in i Magnus repetitioner. Låten är snygg pop med spår av A-ha, Elton John och The neverending story, men jag är besviken på scenshowen. Fyra dansartjejer används flitigt och mitt i låten kommer en stor ljusställning ner likt ett ufo bakom herr Carlsson, men så jävla imponerande är det inte. Hade väntat mig mer, men jag ska inte vara för hård innan jag sett klädrepet imorron. Och när det gäller kläderna så har jag sett Magnus kläder....Dom är sobert svarta och ser på håll ut att vara i sammet. Tror det blir rätt bra, lite mer gnistrande än förra året men lika "stiligt".

Nu repar Sheida och alla journalister suckar besviket och beger sig till pressrummet. Aftonbladets nya reporter tycker att det här är sämre än sämst och jämför med Elysion. Hallå! Golden star är tusen gånger vassare än larviga indisk-svenska trallen I mina drömmar. Den är helt chanslös och veckans kalkon.

Enligt dom som var här tidigare sägs det att Måns bjuppar på en snygg dansshow med en dyster disco, och att MissMatch leker Tatu men misslyckas kapitalt.

Svenska spel har förresten kommit med sina odds och det känns som att dom vill gardera stjärten av sig. Fem artister ger under 5 gånger pengarna om dom går direkt till Globen! Är det bara för att folk vann så mycket pengar på Marie förra veckan som vi spelare ges så dåliga förutsättningar? Och hur kan usla MissMatch bara ge 40 ggr pengarna? Att dom går vidare är lika troligt som att Addis Black Widdow sjunger rent.
Se här:

Måns Zelmerlöf 3,25
MissMatch 40,00
Magnus Carlsson 1,35
Sheida 75,00
The Attic feat. Therese 9,00
Sebastian 1,45
Sonja Aldén 2,75
Nanne Grönvall 1,70

Varsågod Aftonbladet! Vi Bjuder på Denna!

Äntligen har Aftonbladet uppmärksammats en av mina största funderingar kring årets Melodifestival – det orättvisa med Andra Chansen. Varför ska skitlåtarna från delfinal ett kunna hamna i Globen båda två...men inte Jessica och Jimmy från Göteborg? Hur svårt hade det vara att göra en rättvis tabell? Iallafall.
Här bjuder jag Aftonbladet på en uppföljning, ifall Ö-vik visar sig vara kallt på övriga skandaler:

Maries avancemang avslöjades i förväg!

Något jag störde mig otroligt på i lördags, men som ingen annan orkade bry sig om i allt tumult var att SVT – när de ropade upp att Jimmy Jansson gått som första bidrag till Andra Chansen talade om direkt att han skulle möta någon från Delfinal4 och visade i sin grafik.
I grafiken på SVTs hemsida står tydligt att den låt som hamnar där är "den låt med det lägsta startnumret som går vidare till Andra Chansen från Delfinal2".
I det läget visste vi alltså redan att Marie Lindberg var i final...eller möjligen femma...men hur stor chans var det med det trycket i Scandinavium). Det enda spännande som kvarstod då var om det var Cosmo4 eller Jessica som skulle få möta Elin Lanto i Andra Chansen och vem som skulle hamna utanför strecket.

Idiotiskt!
Nya upplägg är kul – även om jag inte riktigt förstår hur röstbningen ska gå till (ska vi fortfarande rösta på alla i en klump, och så slår de ut varandra beroende på vem som får flest röster inbördes?) – men det vore skönt om SVT tänkt åtminstonde fem minuter på hur det skulle gå till...

Nu väntar jag på Ö-vik svaller! Ronny! Är Måns Lino-hiten vi bögar väntar på? Kan Nanne hota The Ark? Är Magnus låt fantastisk? Är det några barnkörer i startfältet? Vem är chanslös? Tell us!! Jag har en sådan otrolig arena-abstinens...

14 februari 2007

Årets singlar!




















R&R Goes TV*Stars

Ikväll klockan 19.00 på Kanal Lokal i Göteborg kan ni som får in den kanalen på era apparater se hur era favoritschlagerbloggare gör TV-debut med sitt eget speciella soffprogram.

Notera att programmet spelades in i torsdags efter en dags repetitioner (undertecknad hade nog hållit inne med berömmet av Lustans Lakejer och boostat Cosmo4 och Regina lite mera efter flera lyssningar och klädrepen dagen efter) och att vi så här efteråt inte riktigt minns vad vi sa (och jag fattar fortfarande inte om jag skulle kolla på R1, på intevjuarna, rakt fram eller på tågen som swochade förbi) - men att vi redan då höll på The Ark och Marie Lindberg.

Själv vet jag inte om jag hade vågat se det även om jag hade kunnat...

Läget Just Nu...

Aftonbladets popularitets-undersökning inför lördagen understryker väl kanske bara det vi alla redan vet: Det handlar bara om fyra artister och låtar på lördag - men frågan är vilken inbördes ordning de får!?

Nanne goes krogshow!


Schlageraktuella Nanne sätter i höst upp en krogshow på Hamburger Börs i Stockholm. Publiken bjuds på en kavalkad av gamla och nya låtar från Nannes 21-åriga karriär och showoraklet Hans Marklund regisserar. Showen heter "Vild" och trots titeln verkar skogstrollslooken med jättehåret aningen dämpad på dom nya pressbilderna...

Premiär för "Vild" blir det den 21 september och biljetterna släpps redan den 20 februari.

Värsta Schlagern

Nya videon till Värsta Schlagern med Markoolio & Linda finns nu att se på Aftonbladets Webb-TV.
Den får höga betyg i min bok för dansrutinen (ett måste att kunna) och för Bert och hans semla, men minus för att den bygger alla sina putslustiga tokerier på förra årets BWO/Björn Kjellman-figurer som känns sååå avlägsna nu när Melodifestivalen 2007 är igång. Carola är å andra sidan alltid Carola.

Betyg: R2 R2 R2

Schlagerrapport från QX-Gaygala

Precis hemkommen från QX-Gaygala och där var det (såklart) mycket schlager.

* Hela tre artister från den kommande helgens final var där; Sonja syntes i vimlet, Magnus Carlsson inledde hela galan med Love is in the Air och flitigast var Måns Zelmerlöv som både delade ut pris och sjöng kärlekssången Sandy från Grease…men omdöpt till Danny och då riktad till Idol-Danny!
* Andreas Lundstedt uppträdde med Move i samma kläder och med samma dansare som i Jönköping för 1½ vecka sedan.
* Lotta Engberg avslutade (nästan) hela galan med 100% (och hade innan dess också sjungit Världens Längsta Schottis (eller vad den nu heter).
* Christer Björkman, Ingela "Pling" Forsman och otaliga andra från Melodifestivalcirkusen syntes vid nomineringsborden.
* Linda Bengtzing sjöng Årets Svenska Låt 2006: Jag Ljuger Så Bra (efter att ha lurat hela publiken, inklusive undertecknad…jäkla R1!) och avslutade alltihopa med Värsta Schlagern tillsammans med Markoolio!
* Första låten på dansgolvet efter galan var Cosmo4s Whats Your Name. Den följdes upp av Reginas Rainbow Star.

Glömde jag något? R1 får fixa det när han nyktrat till och kommit hem i så fall. Bra fixat av honom! Jag börjar nästan tycka han är värd att få åka till Ö-vik i helgen (trots att jag inte får följa med).

Tillägg: Anna Sahlene delade ut ett pris också (med sina Let's Dance-kollegor). Där har vi ytterligare en schlagerkoppling!

13 februari 2007

Saker Ni Säkert Redan Vet...

...men bara så vi får dem på pränt!

The Ark kommer inte bli stämda bara för att deras låt liknar Love grows (Where my rosemary goes) av Edison Lighthouse som kom 1970 (och går att köpa/lyssna på på iTunes såklart).

Där kan man från och med nu även köpa Andreas Lundsteds Move - och han heter fortfarande Andreas och inte "Dandy Andy" på omslaget - och Regina Lunds underbara homohymn Rainbow Star - som även går att få i en Oscar Holter Remix! Inga spår av schlagerbloggarnas andra Göteborgsefterfestsfavorit Cosmo4 där ännu, dock.

Patrik Frisk ska producera Marie Lindbergs kommande album. Albumet dyker upp i april/maj, skall vara helt på engelska (trots att Bert ville ha det på svenska) och låtarna är skrivna under en tioårsperiod.

Före detta Excellence-medlemmen Malin Olsson (hade hon förresten något artistnamn? Suzie-Q, Ana...Vad var det de andra kallade sig?) skall börja sjunga i dansbandet Joyride.

Tidningen Stureplans chefredaktör Alex Shulman fortsätter spy galla över Melodifestivalen i allmänhet och The Ark och Ola Salo i synnerhet i sin blogg.

Jimmy Jansson och Sandra Dahlberg har äntligen fått sin efterlängtade schlagerbebis som inte ska heta A-amanda men däremot Vilmer. Dahlberg eller Jansson förtäljer inte historien.

Danmark skickar en transa till Helsingfors och Norge skickar en Let’s Dance-brud och Thomas G:son.

Lite Mera Om Marie vs Johan

Som jag skrev igår kom en av mina bästa polare på att han gått i samma klass som Marie Lindberg...och strax därefter ringde Expressen.
Läs mera här om hur kvällstidningar fungerar!

Själva artikeln i Expressen kan du läsa här, och jag lovar att det INTE är Johan som det snackas om i följande stycke:
"Under gymnasiet fick Marie också prova på rollen som hjärtkrossare. En kille i klassen var störtförälskad i henne, men hon verkade bara ha tid för musiken, språkstudierna och kompisarna:- Kärleken blev inte besvarad från hennes sida, summerar en klasskamrat."

12 februari 2007

The Ark Dissas i Nyhetsbrev

Den kända brittiska popbloggen Popjustice dissar idag helgens Melodifestivalvinnare i sitt populära, veckovisa nyhetsbrev. Följande går att läsa:

"Melodifestivalen kicked off in Sweden this weekend. If the blogs are to be believed, The Ark's 'The Worrying Kind' is the best of the entries. Watch it here. If that is the best Sweden can come up with, the whole event is in a spot of trouble..."

Well, de lyckas ju iallafall sprida låten till sjukt många flera Europeiska läsare/TV-tittare än vad som annars skulle fått se vårt förmodade Helsingforsbidrag så här tidigt, så just nu är väl all publicitet bra publicitet hur-som-helst.

Fick ett Telefonsamtal...

...från allra bästaste Johan, min polare på västkusten.

Han ringde för att säga att han alldeles nyss insåg att Marie Lindberg var DEN Marie Lindberg som han gått i samma klass som och som han sjungit tillsammans med.
Efter att gått in på sin blogg för att kolla att han inte varit för elak (vi har helt tydligt inte samma musiksmak i det här fallet) i sin lilla krönika om i lördags så skickade han ett grattis-mess.

Så kan det också vara.

Schlagerskvaller - Efter Göteborg och Inför Ö-vik

Jag vet att det är måndag och ny schlagervecka…men tillskillnad från för en vecka sedan så känns det inte riktigt lika viktigt att sätta punkt och titta framåt riktigt ännu. Här kommer därför lite bilder och noteringar från efterfesten på hotell Opalen i lördagsnatt/söndagsmorse (R1s dito hittar ni som vanligt här):

Efterfestens dansgolvs-slag slutade oavgjort mellan Cosmo4s What’s Your Name och Regina Lunds Rainbow Star. Regina lyckades under sin korta session på festen (rejält sjuk och i illröd mysdress) vara den enda som kunde stjäla lite ljus från Ola Salo och dessutom framföra hela sitt nummer (med dansare och allt) i en komprimerad version. Cosmo4 var å andra sidan på golvet hela kvällen och var supersnygga där de öste så det stod härliga till.

Att bli Årets Homo på Gaygalan verkar tydligen ge en direktbiljett till Melodifestivalens efterfest. Radio-Roger, Magnus Carlsson och Peter Jöback trängdes alla i vimlet. På tisdag får vi veta om Idol-Cissi, Lena Einhorn eller Andreas Carlgren kan förväntas dyka upp nästa vecka (att Magnus Carlsson och Christer Björkman gör det även om de inte vinner är ju minst sagt troligt).

Johan Radomir var väldigt imponerad av schlagerbloggarnas vunna förmögenhet från Svenska Spel.

Det rosa schlagerfåret (snabb omdöpt av undertecknad till Kåsmo-Fåret efter femteplatsbrudarna…vi var ju trots allt i Göteborg) syntes i händerna på ganska många under kvällen. Ibland var det hos Jessica Andersson och ibland hos Sonja och Richard Engfors. Bland andra. Öppnade man Kåsmo-Fåret så låg där lägligt nog ett snapsglas.

Bara så vi reder ut det en gång för alla: INGEN på festen var nere eller kände sig som en förlorare. Regina var mest besviken på sig själv och sin röst (men blev glad av att höra att hon vunnit bögarna och Eurovisionfansens interna omröstningar på nätet) och Jessica Andersson kan ha varit den gladaste Andra Chansare man sett (och hon var helt överlycklig över Maries genombrott).

Ola Salo är en vandrande löpsedel – skicka honom till Helsingfors genast. Han är dessutom en fantastisk DJ (hans stund i DJ-båset med grym 50/60talsrock och pop var sjukt rolig) och förmodligen den bästa hur-man-ser-till-att-få-drag-i-en-fest som Melodifestivalen skådat. Jag njuter fortfarande av minnet av hans framförande av mina favoritlåt-all-time It Takes a Fool to Remain Sane framåt småtimmarna.

Kristian Luuk är en jäkligt trevlig och jordnära snubbe upptäckte jag när R1 snackade med honom (jag observerade mest allting tre steg bakom min "handledare" hela kvällen…lite fånigt…men som förstagångsdeltagare som INTE just vunnit en finalplats till Globen så är man rätt borta) och han sken som en sol när min nyrika vän pröjsade hans drinkar.

Första gången är The Worrying Kind en liten besvikelse för ett The Ark-fan. Tredje gången är den en succé. Efter fem dagars idogt lyssnande är det världens bästa låt.

Familjelyckan bland våra kändisar är inte alltid en dans på rosor märkte jag när jag tyckte mig se en kändis fälla tårar efter ett gräl med sin respektive under natten. De verkade dock bli vänner snabbt igen för efter en stund var de lika oskiljaktiga som alltid.

Mitt under värsta trycket på dansgolvet sågs Anne-Lie Rydé slita upp sin tröja och visa brösten (i och för sig väl täckta av en snygg BH) för ingen mindre än Peter Jöback. Hade jag fått fram kameran hade jag kämpat med mig själv om vilken schlagerpassande text den bilden borde fått: En Sensation! eller Säg Att Du Har Ångrat Dig!

Kalla mig gärna blödig, men jag kan fortfarande få tårar i ögonen av Trying to Recall – och det har inget med Carolagenombrottet i lördags att göra; det har hänt sedan första gången jag hörde låten. Bara för att kvällstidningskrönikörer inte kan skilja en världshit som träffar rakt i hjärtat från en Tommy Nilsson-ballad (och därför lägger hela framgången på "succésagan") och omusikaliska bloggare inte kan skilja en nervöst spröd ballad med känsla från…tja…Carola så betyder det inte att Marie Lindberg hade gått vidare med vad som helst i lördags. Allt hänger på låten…och den håller rakt igenom.

Synd för er nyfikna att jag inte är så skvallrig att jag avslöjar vem som skrek att han skulle döda vem på efterfesten i Christer Björkmans hotellrum… Är fortfarande förvånad över hur många som fick plats i det lilla rummet – och hur folk som inte är bjudna helt ogenerat kan vandra in på någon annans hotellrum som om det var öppet hus.

Jag lyckades dela pissoir med Rob…eller Raz…vilket är berömvärt för någon som alltid behöver låsa in sig och vara ensam vid toalettbesök. Jag lyckades också undvika att skälla på honom för Jessicas bleka dussindisco. Kanske ännu mera berömvärt.

Jag vet inte om jag kommer lyckas, men för en stund lämnar vi nu Göteborg och ställer in siktet på Ö-vik. Under min tid i schlagerland har jag lyckats pressa fram följande rykten om vad vi har att vänta oss: Magnus Carlsson verkar ha fått sin bästa låt någonsin i Melodifestivalsammanhang (som doftar både A-ha och Elton John) och alla undrar hur hans framträdande och kläder är…ska han göra en Jessica 2006 eller en Nanne 2005? Nanne själv ryktas ha en klassisk Nannelåt…men som är sämre än Håll Om Mig och kanske därför gör folk besvikna? Sebastian är Sebastian…vilket kanske inte är så "Melodifestivaldirekt". Sonja har en vacker ballad…men vill vi har flera ballader i Globen nu? Och så ligger det stora bögförväntningar på nästa veckas Kempedisco framförd av smågodiset Måns.

Jag kan knappt vänta…

11 februari 2007

Sorry!

Ber om ursäkt för den totala tystnaden här, men både R1 och R2 är fortfarande så tagna av Maries vinst (och det faktum att vi hade rätt och alla kvällstidningar fel....vi var jäkligt malliga i pressrummet), av våra personliga oddsetvinster och av efterfestsviterna att vi inte orkat blogga igår eller idag...

...men vi kommer igen när-som-helst. Misströsta inte!