12 maj 2007

The most f***able guys in ESC 2007

A list says more than a thousand words...
We let all our ESC-interested gay friends list the five guys in this years contest that they most would like to do something dirty with.
...and here are the results from the swedish gay jury:
.








Rykten...

















Vi vet att man ska vara försiktig med rykten men snacket här i Helsingfors säger att det var Lettland som vann semifinalsomröstningen och att Serbien fick näst mest röster. Ja, vi vet att dessa uppgifter är helt obekräftade men vi vill att ni ska veta så att ni är förberedda på det värsta...

11 maj 2007

Carola vill inte vara schlagerikon

Den uppmärksamme bloggläsaren märkte kanske att ett blogginlägg här i bloggen försvann efter någon timme igår. Anledningen var helt enkelt att Aftonbladet ville låna vårt scoop och ha ensamrätt på att göra något av det i dagens tidning. Självklart ställde vi upp och här är resultatet.

Så här såg vårt inlägg ut:

"I dag var vi och shoppade i Helsinki och kom hem med ett par skojiga ESC-pins. Butiken Limbo säljer en skön kollektion med ESC-tryck på pins, bärkassar, magneter, vykort, t-shirts och speedos(!), och alla hardcore fans av ESC har varit på Limbo och shoppat under veckan.
Tryck inspirerade av årets deltagare Ola Salo, Verka Serduschka, Evridiki, D´Nash, Teapacks och Olivia Lewis säljs för en billig slant, men även äldre schlagerkändisar som Dana International finns avbildade. Det fanns även tryck med vår Carola där hon var avbildad på en knapp med törnekrona med texten "Holy Carola!", men vår schlagervinnare ville inte vara med så hennes advokater hotade killarna bakom kollektionen med stämning. Så nu har Limbo snyggt ramat in stämningshotet i butiken så att alla kan läsa det. Humor, Carola?"




Eurovisionkortisar

Senaste korta direkt från ESCs pressrum!

The Ark berättade på sin presskonferens att deras stora favorit är Ukrainas Verka (som de träffat och snackat med vid flera tillfällen), men Ola erkände också att han fick en tår i ögat av Serbiens Marija när han såg programmet igår och att den seglat upp som en liten favorit. Vitryssland hade de däremot ingenting alls att säga om… Man fick lite känslan av att de knappt kom ihåg vem Koldun var.

Från dagens genrep kan vi berätta att de meningslösa vykorten från gårdagens kvalfinal är fortfarande kvar i finalen. Jo, jag förstår att de måste fixa scenen mellan låtarna…men det måste väl finnas något roligare att visa än (oftast) poänglösa turistfilmer.

Kände bara för en Roger-bild till…

Armeniens bidrag går ut näst sist, och ändå lyckas jag varje gång glömma bort låten innan den är slut. Det är verkligen en konst i sig. Det ryktas för övrigt att Armenien ville ha ett gäng med tama huskatter (!) på scen, men stoppades av EBU. Istället valde de ett träd fullt av toalettpapper.

The Ark träffade dessutom Lordi under dagen och ett av monstren halade till Sylvester Schlegels stora förvåning ("Jag visste inte ens att de där dräkterna hade fickor!") upp en kamera för att få fotografera sitt svenska favoritband.

Ryktet säger också att i vissa länder har spelandet på Verka Serduchka nu stoppats eftersom han är en alldeles för självklar vinnare i morgon.

Lordi inleder förresten finalen i ett långt mycket bättre nummer än det som inledde semifinalen, och när kvällens största fyrverkeri brakar loss så inser man igen vilken bra låt Hardrock Halleluja faktiskt är och varför den vann.

…och för ännu en Scooch-bild.

Ola Salo fördömde också allt snack om att Östeuropa tar över festivalen, och uppmuntrade till eftertanke om vilka fördomar det är som fostrar sådana uttalanden och nämnde i förbifarten att han trodde ESC var en plats menad för "musikalisk förbrödring".

Nycirkus och hårdrock i drivor… Mellanakterna är verkligen inte designade för mig kan jag meddela.

Anyone for Lordi-läsk?

Favvo-TobbeAftonbladet har fått utstå mycket för sitt inlägg om efterfestfiaskot igår – nyss cashade han dessutom in sitt första dödshot – och för sin kritik om de finska bildvinklarna. Suck. Jag kan bara inte förstå hur folk kan ta sitt TV-bolags tillkortakommanden som personliga förolämpningar?

Slutligen: Vi må vara ungefär så nordost man kan komma i Europa, men dygnsrytmen här är närmast sydlänsk. I natt la vi oss klockan fem (och då hade vi alltså inte ens hunnit med någon form av fest eftersom den var över innan vi hann dit), steg upp klockan tolv och snart är det väl dags för lunch runt 19. Morgondagens efterfest börjar kvart över ett på natten till söndag. Finland goes Spanien…men utan värmen och siestan.

Håll ögonen öppna för våra finalbetyg på QX.se inom kort!

Kända röstlämnare under ESC-finalen

Håll ögonen öppna under röstningen i morgon då ett gäng ESC-bekantingar anlitats att lämna sitt lands röster. Bland röstlämnarna märks Andorras Marian van de Wal (tävlade 2005), Finlands Laura Voutillainen (tävlade 2002), Irlands Linda Martin (tävlade 1984 & 1992), Estlands Laura Pöldvere (tävlande för Schweiz 2005) och Makedoniens Elena Risteska (tävlade 2006). Svensk röstlämnare är killen Kristian Luuks har en crush på, André Pops.

Herreys är stora i finska baren

Officiella dansstället för alla fans här i Helsingfors är Euroclub och här spelas svenska och utländska schlagers natten lång. Vill man svalka strupen så finns sex olika drinkar, alla döpta efter en ESC-låt. Fem är döpta efter finska bidrag (bl.a "Bye bye Baby" (rätt besk och lite tantig..) och "Yamma Yamma" (superäcklig), men den sjätte drinken bär namnet "Digge-loo, Digge-ley".
Vi ska genast testa den och se om den skulle passa en mormon i guldskor...

Efterfest!

Efter sändningen i natt hölls en efterfest för alla deltagarna. Några länder var där och festade loss, andra kom inte ens in. Estländska Gerli och hennes dansare fick vända i dörren då de anlände vid 03.30 finsk tid. Samma sak gällde för slovenska Alenka som besviket fick höra på när den finske dörrvakten förklarade att finska regler är finska regler. Lite underligt tycker vi nog att det är att efterfesten stänger inslappet 03.30 då presskonferensen på arenan slutade runt 02.00. Artister ska ju duscha/gråta färdigt och journalister ska skriva...
Andorras killar var enligt snacket väldigt besvikna över att inte ha gått vidare, men höll god min på efterfesten och verkade uppriktigt glada över det stöd ESC-fansen gav dem.
Pinsammast var i alla fall norska schlagergänget Dusty Cowshit som tävlade i norska uttagningarna i år med "Chicken Rodeo". Två av pajasarna kröp ut från Euroclub inför smattrande fotoblixtrar.

Bilderna:
1. Andorras Anonymous sångare
2. Makedoniens Karolina Gocheva
3. Norska Dusty Cowshit
4. Portugals Sabrina
5. Snyggdansaren och två andra dansare från danska numret
6. Det estniska gänget med Gerli Padar i den spretiga frisyren






10 maj 2007

På presskonferens med finalister och annat pack






Om ni undrar...

...så kan vi berätta att det är "Head of delegation" som väljer ut de där klippen som vi får se när bidragen visas i snabbrepriser inför telefonröstningen. Det betyder alltså att det är SVT:s Christel Willers som valt ut vilken del av "The worrying kind" som ska göra Europa röstningssuget på The Ark på lördag. Klippen väljs ut efter den andra repetitionen...

Bildextra: Spanjorer på grönbete



Dagens Lördagsgodis

Den ena av oss är mer kär än den andra. Men vi är i alla fall grymt ense om att tyske Roger Cicero är mannen med sving. Vi rullar gärna hatt med honom nån natt...



PS Ja, vi stuntar fullständigt i vem damen i basker är. Bara hon håller sig borta från vår Roger.

Så röstar du rätt - R&R:s snabbguide till semifinalen

Ikväll är det ju äntligen kvaldags och det är dags för oss att plocka upp telefonerna och ringa vidare våra favoriter. För er som ännu inte bestämt er har vi satt ihop en liten guide där ni snabbt och smidigt kan få veta vad ni ska rösta på bara genom att berätta vad ni röstade på i Melodifestivalfinalen i Globen i år. Varsågoda!

I MF röstade du på: The Ark
Vi säger: Du vill rösta på modern musik med vinstchans som inte känns så klassisk Eurovision och som kan bli en hit på listorna.
Vårt rösttips ikväll: Andorra

I MF röstade du på: Andreas Johnson
Vi säger: Du vill rösta på någon som rotat fram en gammal musikgenre alla vi andra trodde var död, men som skakats till liv för festivalen.
Vårt rösttips ikväll: Belgien

I MF röstade du på: Måns Zelmerlöw
Vi säger: Du vill rösta på en modern popschlager vars titel är en internationellt gångbar fras som alla känner igen.
Vårt rösttips ikväll: Cypern (men kolla gärna i Danmarks MumsMums-lookalike till dansare)

I MF röstade du på: Sarah Dawn Finer
Vi säger: Du vill ha en kraftig ballad enligt formulär 1A där artisten är hela grejen (gärna med ett stort burrigt hår).
Vårt rösttips ikväll: Island

I MF röstade du på: Marie Lindberg
Vi säger: Du vill rösta på en ensam kvinna som sjunger en lugn låt om kärlek som tog slut.
Vårt rösttips ikväll: Ungern

I MF röstade du på: Sonja Aldén
Vi säger: Du vill rösta på en mäktig ballad, på en maffig röst och på något där det gärna får finnas nå't för flatorna att fästa blicken på.
Vårt rösttips ikväll: Serbien

I MF röstade du på: Sebastian
Vi säger: Du vill rösta på en modern radiolåt med en sångare som känns lite lustigt mekanisk och frånvarande.
Vårt rösttips ikväll: Vitryssland

I MF röstade du på: Sanna Nielsen
Vi säger: Du vill rösta på en klassisk schlager, vars svaghet (att den börjar bra men sedan inte lyckas hålla allt vad den lovar och blir ganska formulativ och tjatig) göms i fyrverkerier och synkrondans.
Vårt rösttips ikväll: Danmark

I MF röstade du på: Anna Book
Vi säger: Du vill rösta på en standard-G:son som inte får överraska alls och som gärna innehåller minst tre personer från TV-programmet Let's Dance på scen.
Vårt rösttips ikväll: Norge…eller för dig som är lite 'wild n crazy': Portugal. Samma låt som Norges men på portugisiska)

I MF röstade du på: Tommy Nilsson
Vi säger: Du bryr dig onekligen inte om musik överhuvudtaget och röstar gärna på låtar som inte har en sportmössa att komma någonstans.
Rösttips ikväll: Oh, det finns en hel ocean för dig att välja mellan: Kroatien? Albanien? Montenegro? Österrike?

The Ark frälste finnarna (och konkurrenterna...)

I går uppträdde The Ark inför dom finska fansen i en av Helsingfors konsertlokaler och vi var såklart där och minglade innan, under och efter spelningen. Efter den lilla VIP-festen innan konserten strömmade fansen in och det var fullt ös från första ton i denna lilla specialkonsert där bandet radade upp sina hits. Ola Salo var i sitt esse och kallade ESC-evenemanget för "en härlig fruktsallad" och att han gillar Eurovision eftersom gruppen aldrig känt sig så "normala" som i detta sammanhang.
Och det var inte bara de finska fansen som ville se The Ark, även spanska D´Nash, tyska Roger Cicero och isländske Eirikur var på plats.

09 maj 2007

Mest Eurovisionsaker vinner!

Efter två dagars Helsinkivistelse har postfacket i presscentret fyllts med både roligt, intressant och onödigt. Vi har också upptäckt att det är en sport att komma först till festerna, för annars blir man utan promotionsinglar (fråga bara alla de som blev utan allt utom Guri Schanke-dvd:s på den nordiska festen...)
The Ark har hittills bara försett fansen med en liten plastpåse och ett A4-stort idolkort... Vi hoppas på ändring på deras egna fest som vi strax ska bege oss till.
Nu hoppas vi bara att vår favorit Marija från Serbien ser till att ge oss varsin skiva. Ingen ESC 2007-samling är ju komplett utan vår favvo-truckis!

Allt om semifinalens genrep!

Programledarna är härligt anonyma och har absolut ingen maffig entré med färgsprakande sångnummer och danssteg. Paret är rätt ungt men verkar i alla fall ha rutin. Dom skötte snyggt en sen entré och en volontärpresentation där en spotlight svajade upp och ner framför dom. Och att räkna ner till omröstningen på finska känns faktiskt rätt skoj...

Favoriterna under detta första genrep inför publik var Andorra, Serbien, Belgien, Schweiz, Vitryssland och Lettland. Det applåderades friskt åt de lettiska tenorerna och snacket i H-fors är att de sjunger fram landet till en finfin placering på lördag. Ja, gubbarna i hatt är alltså löjligt givna avancerare i morgon under semin.

Frågan är om det är något land som fått en bättre lottning än Danmarks druga? Mittemellan skandaltråkiga Albanien och Kroatien gör det inget om DQ missar lite toner - låten framstår ändå som ett schlagermästerverk i det sällskapet...och plymer, discokula, klädtrick, pyro och duktiga, snygga dansare gör inte saken sämre.

Andorras punkpoppojkar lär få mången småbrud (och bög, att dömma av reaktionerna bakom oss på läktaren...), att gå i spinn under semifinalen. Den blonda leadgrabben kan sjunga och är söt som socker. Så underskatta aldrig "tweensens" sminkkladdiga fingrar som lär dansa över knappsatsen på mobilerna i morgon. Andorra ÄR i final.

Scenen är rätt snygg i år och videoskärmarna ger snygga bildlandskap till numren. Men aja baja till att vilja för mycket! Cypriotiska Evridikis blåvita mönster tenderar att framkalla epilepsi, Andorras siffror blinkar för mycket och för snabbt, och Estlands sångerska och dansare syns inte på scenen emellanåt tack vare den mönstrade bakgrunden.
Pluspoäng däremot för Georgiens röda bakgrund som förstärker en trist låt, Serbiens Marija som låter framträdandet tala, samt Bulgariens flödande vatten som helt plötsligt förvandlas till eld under ett hetsigt trumpass.

Norska Guri har klämt in ytterligare ett klädbyte och får en silverbaddräkt i sluttonerna. Men hur gammal är människan? Norska "Let´s Dance"-kändisen ser ut att ha en kropp som en 18-åring men ett ansikte som en 50-åring.

Montenegro. Albanien, Kroatien. Portugal. Där har ni kvällens kisspauser.

Polens sångerska är tydligen 18-år. Man blir lätt illamående när man ser henne sexdansa i en kort klänning i en stålbur och sjunga "I get a little bit crazy, crazy, like a baby baby".
Grow up liksom. Radio-Kris varnade för trafficking och hoppades att någon tar sitt ansvar för att tjejen verkligen hamnar på ett plan hem till Polen senare i veckan.

DJ Bobos nummer är en besvikelse. En bra eurodänga har blivit en tramsig vampyrtrall som aldrig lyfter, trots att körtjejen faktiskt sjunger mycket bättre än de första rapporterna antydde. Men varför har dom slängt upp ett gäng skyltdockor på scenen? Dom förstärker inte alls känslan av att dom skulle vara fler på scenen utan man undrar bara varför dom där figurerna där bak inte rör på sig.

Språkbyte i låten är det nya svarta. Exempel finns bland annat både hos Portugal och Makedonien i semifinalen och Tyskland i finalen.

Turken var mycket snyggare stajlad i videon. Den röda cirkusdirektörsjackan med guldapplikationer känns ruskigt omodern om man jämför med det läckert silvriga i videon. Men Justin Timberlake-låten är stark nog att gå vidare ändå.

Vykorten som visas innan varje nummer är ett FM (finsk mästerskap) i menlöshet. De två första har humor, sen orkade inte finnarna hålla lågan uppe. Resten blev menlösa turistkort utan poäng. Jojk, renar, backhoppning, dragspel, hockey, mera backhoppning, tango, mera dragspel och lite Esa-Pecka - allting serveras helt poänglöst i något som stilistiskt ska se ut att vara inspelat 1950.

Serbiens Marija gör det mest lesbiska numret i ESC:s historia. Våra flatkompisar här nere gick i taket av förtjusning... En stund senare kommer Ungerskan med sin packade väska och sätter sig vid en buss-skylt(!?) och plötsligt förstår man vilka två det är som har brutit upp strax innan sändning.

Det var allt från genrepet!
Vår mera detaljerade genomgång av alla bidragen låt-för-låt och lite resultattippande dyker upp på QX.se under kvällen/morgondagen!

Dagens Lördagsgodis

Härmed utser vi denna danske dansare till "Dagens Lördagsgodis". För visst vill vi också bli svalkade av hans fjädrar och föras med i dansens virvlar, på samma sätt som danska DQ. Håll utkik efter denna brunhåriga karamell under torsdagens semi och se till att han hamnar i final, så kanske han tar med sig sin sjungande drugkompis.
Ps. Ja, vi struntar fullständigt i vem kvinnan är.

Fyra flygvärdinnor och en fripassagerare.


















OBS. Han var flygrädd INNAN.

Schlagerrävar x 2

Männen på bilden här intill är gamla rävar i ESC-sammanhang. Min gode vän Fred Bronson från USA:s största musiktidning, Billboard bor varje år på nåt Hiltonhotell och följer intresserat tävlingen. Han är ett stort fan av svensk musik och hyllar ofta våra artister i sin kolumn Chartbeat. I år tycker han dock att Sverige gör ett bra jobb, men att The Ark gjort bättre låtar. Nu är hans favoriter Serbien och Andorra, och han tycker att Storbritannien är fruktansvärda.
Jostein Pedersen hatar däremot alla svenska bidrag. Som norsk kommentator ondgjorde han sig rejält över Carola förra året och i år har han ersatts på kommentatorsposten av Per Sundnes. Lustigt att han i år nu älskar det svenska bidraget:
- I´m totally obsessed with the swedes, hördes han säga till Fred Bronson under den skandinaviska festen under tisdagskvällen.

Eurovisionkortisar

Dansgolvet på Euroclub igår natt utvecklades under en stund till rena svenskfesten. Måns är väldigt popular här, Anna Books Samba Sambero verkar också höra till årets internationella favoriter, Alcazar spelas såklart, självklart också Carola - men även Linda Bengtzing (låtar både med och utan Markoolio), Nanne och Lena Ph fick dansgolvet att koka. Inte ett spår av The Ark, dock.

Om DQs huvudbonader och berget med Guri Schanke-DVDer som norrmännen burit till den nordiska festen imponerade så gjorde knappast gratisbuffén på samma tillställning det. Småkorvar, småköttbullar och chips. That's it. Snabbast rök dock de finska give away-singlarna. Sverige kontrade i sin tur med att varken ha ett bord med reklamprylar eller att låta The Ark uppträda (som alla de andra nordiska artisterna gjorde med ett par tre låtar vardera). Vi verkar ha en ganska annorlunda approach mot alla andra länder här…

Det stora snacket här är fortfarande att arenan är så liten, vilket gör att biljetterna är sjukt svåra att få tag i…till ALLT. Det inkluderar även repetitioner och genrep (R1 får sitta i hallen och undertecknad i presscentret) och tillexempel har hela svenska delegationen (alltså ALL press) bara fått fyra fotoplatser och hela tyska delegationen (160 ackrediterade) har fått sex platser att dela på! Alla ackrediterade får inte heller gå på de officiella efterfesterna.

För den som vill ha en mera "stora uppspärrade ögon gud så häftigt det här är jag har nog aldrig haft så kul"-view om gårdagen kan hoppa till min privata blogg och vill man se bilder så finns det massa på QX.se. Nu blir det genrep.

08 maj 2007

Korta Reflektioner om Sverige

* En första helt personlig (och för er andra ganska meningslös) reflektion är attdet här är den tredje arenan jag sitter i i år och ser The Ark repetera för den här tävlingen... Det är bara så...märkligt.

* Första repetionen känns därför märkligt...loj. Det är inte alls samma hungriga band som i Scandinavium i februari. Trötta på repetitioner? Fest igår? Mätta på upplevelsen? Eller är det inte lika roligt när de plötsligt inte kallas favoriter i pressen längre?

* Den svartvita backdropen är galet snygg, och när Ola lägger sig på The Attic/Therese-snurrskivan är det numrets bästa stund någonsin. Underbart.

* Bandet och låten växer för varje repetition...fjärde framträdandet (med pyro liknande det i Globen) är deras bästa. Låten sitter också bättre efter några lyssningar som bekant.Snacka om att i år borde vi ha kvalat.

* Usch. Jag märker plötsligt att jag dragits med ned i skeptikerträsket och tänker "sämre än Afro-Dite men bättre än Martin Stenmarck"?? Jag hoppas verkligen jag har fel.

Fråga man ställer sig: Om vi skickar Sveriges största band och misslyckas. Vad fan skickar vi nästa år då?
Sammanfattning i fem ord: Bryt ihop och kom igen!
Vinstchans: Känns mindre nu än vad det gjorde på andra sidan Östersjön...men jag har gärna fel.

Hysteriskt, Sverige.

Varning för epilepsi och snurrsjuka då The Ark uppträder på lördag. Sverige har valt två originellt snygga men extremt mönstrade scenbakgrunder som varierar mellan hysteriskt snurrande svart-vitt och discokula-inifrån rosa-svart. Och som ni antagligen hört så snurrar Ola Salo runt på The Attic feat.Thereses ommålade cd-skiva istället för att åka hiss som i den svenska finalen...