03 februari 2007

Andreas till Globen om fansen får välja.

Min senaste MF-kompis Pär håller i en omröstning på ett forum för Eurovision- och MF-fans. Och vi tycker givetvis sånt är hur kul som helst och lägger givetvis ut resultatet här. Så här har 30 stycken hängivna schlagerfans röstat inför kvällen:

1 MOVE Andreas Lundstedt 241
2 MONEY Elin Lanto 200
=========================
3 CLUBBIN' Addis Black Widow 174
4 GOD MORGON Uno & Irma 158
=========================
5 ANYTHING BUT YOU Andersson & Gibson 146
6 HYPNOTIZED Sofia 127
7 JAG TROR PÅ MÄNNISKAN Tommy Nilsson 111
8 SAMBA SAMBERO Anna Book 90

Ett drömresultat för mig i alla fall, om man bara plockar ner kackiga ABW ett par pinnhål... Och Book sist? Folk med koll gillar alltså inte G:son-schlager med sydländsk hetta?
Hoppas nu bara också att svennarna fattar hur bra det vore att rösta fram Andreas L:s sexigt moderna låt till Globen...

/R1 alias Ronny

Oswald/R2s Sammanställning: Jönköping

De helger jag inte själv får/kan vara på plats tänkte jag bjuda på ett litet hemmabetyg och en sammanställning av vad några andra tycker. Lite olika varje vecka. Själv håller jag tummarna för att folk skickar Andreas och Elin tillsammans med Anna till Globen...och kan leva med Uno&Irma. Men det lär väl bli Tommy Nilsson och en kisspaus för undertecknad i Globen.

OBS: R1s betyg hittar ni som vanligt HÄR!

Elin Lanto – Money
Aftonbladet: 3
Expressen: 2
GP: Andra Chansen
DN: 2 - 30% chans att gå vidare
SvD: 5
QX: 3
Schlagerprinsessan: 3

R2 R2 R2 R2 R2
Snygg låt, snygg tjej och ett ryktat snyggt nummer. Rich Bitch-raden satte sig i huvudet redan när jag hörde demon och jag får fortfarande lite ABBA-vibbar någonstans. Får gärna gå vidare.

Andersson&Gibson – Anything But You
Aftonbladet: 2
Expressen: 1
GP: Ute
DN: 3 - 30% chans att gå vidare
SvD: 2
QX: 3
Schlagerprinsessan: 3


R2 R2 R2 R2 R2
Ganska vacker låt som jag glömmer bort att jag hört mellan varje lyssning. Men ändå söt och helt klart något jag gärna skulle lyssna på utanför festivalen.

Anna Book – Samba Sambero
Aftonbladet: 3
Expressen: 3
GP: Final
DN: 3 - 75% chans att gå vidare
SvD: 3
QX: 3
Schlagerprinsessan: 1


R2 R2 R2 R2 R2
Jag fattar inte vad alla schlagernördar verkar gnälla om? Det här är ju G:son precis som han brukar och precis en sådan låt alla förväntar sig från Anna. ABC möter Let’s Dance och det är jättebra när man är full och obegripligt när man är nykter. Typisk schlager.

Addis Black Widow – Clubbin
Aftonbladet: 0
Expressen: 0
GP: Ute
QX: 1
DN: 3 - 20% chans att gå vidare
SvD: 2
Schlagerprinsessan: 2


R2 R2 R2 R2 R2
Jag förstod inte den här låten första gången jag hörde den…och inte andra heller. Sen slutade jag lyssna på den.

Andreas Lundstedt – Move
Aftonbladet: 1
Expressen: 2
GP: Ute
QX: 4
DN: 2 - 50% chans att gå vidare
SvD: 5
Schlagerprinsessan: 4


R2 R2 R2 R2 R2
Helt klart min påse. Dandy Andy & The Funky Nuns toppar överlägset antalet lyssningar i min iPod den här helgen. Och man går faktiskt skitsnyggt på Skånegatan (med Melodifestivalflaggorna redan hissade – ni är sååå välkomna till Götet nästa vecka) med den här låten i öronen. Ingen refräng? Öh. Refrängen är ju fantastisk. Andreas (och Magnus) i Globen, tack!

Tommy Nilsson – Jag Tror på Människan
Aftonbladet: 4
Expressen: 4
GP: Final
QX: 1
DN: 3 - 75% chans att gå vidare
SvD: 3
Schlagerprinsessan: 4


R2 R2 R2 R2 R2
Sådan här musik tycker jag är vämjelig. Olyssningsbar. Spya. Förvisa den genast till någon radiokanal jag slipper lyssna på. Elgitarren får mig att blöda ur öronen.

Sofia Berntson – Hypnotized
Aftonbladet: 3
Expressen: 1
GP: Ute
QX: 3
DN: 2 - 40% chans att gå vidare
SvD: 4
Schlagerprinsessan: 2

R2 R2 R2 R2 R2
Men gud…hur trötta är vi inte på sådant här? Första gången jag hörde den glömde jag den med en gång, och veckan efter hade jag inte kunnat peka ut den i en line-up med tre sådanahär "grekisk musik för Melodifestivalen"-låtar. Man kan riktigt höra hur snacket gått: "Fan. Elena vill inte. Leta upp en snygg anonym brud som kan visa trosorna!!" Tröttsamt.

Uno&Irma – God Morgon
Aftonbladet: 2
Expressen: 2
GP: Andra Chansen
QX: 2
DN: 3 - 60% chans att gå vidare
SvD: 3
Schlagerprinsessan: 2

R2 R2 R2 R2 R2
Det här tycker jag är lite sött. Bättre i vers än i refräng, men ändå klart godkänt i min bok.

Artister på stan i Jönköping!


















Gick på stan hela dan och kollade av schlagertempen i Jönköping. Bäst var det i shoppingeldoradot A6 som hade sin barnschlagertävling och artistuppträdanden. Idol-Ville, Jonas Hedkvist, She-Bang och mina favoriter i Caracola poppade loss inför en rätt otacksam publik. Men bäst var lillkillen Felix som sjöng sin egen låt Ängel. Helt fantastiskt bra liten schlager med charmigt framträdande. Hoppas att han vann (vi hann inte se slutet....).
Ännu tyngre att få igång publiken var det för Richard Herrey som brände av Diggi-loo digge-Ley på en iskall utomhusscen mitt på shoppinggatan i city. Han avlöstes av en frusen Velvet i täckjacka som prickade in sluttonerna betydligt bättre än under förra årets tävling i Karlstad i sin Mi amore.

Dagen D och Andreas stjärt!


Äntligen! Har precis ätit en maffig hotellfrukost och läst Expressen och Aftonbladet och deras schlagertyckande. Shit, vad min bild har ändrats sen jag träffade Nunstedt & Larsson in person. Tror inte att dom är lika allvetande schlagerexperter längre, utan det handlar såå mycket mer om vad ALLA runtomkring tycker. Roligt också att se att en så cool norrlänning som Markus Larsson sitter och har högljudd ångest i pressrummet över hur han ska tippa...

Efter gårdagens genrep ändrades min uppfattning lite och jag tror att det blir Anna Book och Tommy Nilsson (tyvärr) till Globen och Uno & Irma och Elin Lanto till "AC". Tyvärr blir det nog en femteplats för Andreas (min stora favorit i ett rätt slätstruket startfält...). Japp, bögarna och femmorna ingår en helig allians i år också. Vänta bara till kommande veckor och se hur rätt jag kommer att ha. Lundstedts nummer är iaf sååå snyggt att man vill ligga med det. Och Andreas rumpa fick publiken igår att yla av förtjusning. Det skakas nämligen rumpa så det står härliga till. Underbart! Missa heller inte vad Andreas så sexigt viskar ut två gånger under låten: Dandy Andy & The Funky Nuns, dvs Anderas själv och hans tre körtjejer...

Träffade Bert i går. Han haffar alltid tag i mig under mina enkätundersökningar efter genrepet, och vill veta hur det går. Skaramannen gillar inte alls Andreas utan tror precis som jag Nilsson och Book till final och Uno & Irma & Lanto till "AC". Han käbblade dessutom om att det var en för Stockholmsbaserad jury som valt ut låtarna. Det var femte gången han sa dom orden till mig och nu börjar jag hålla med. Det saknas svensk skön schlager och Anna Book är ett dåligt substitut för mig som är van vid Shirley, Carola, Linda och Fame-Jessica.

Min gode vän Edwards tips om att Sofia Berntson kan skrälla köper jag däremot inte. Låten är alldeles för blek även om framträdandet är urläckert.Hennes "coach" Rickard Engfors har förresten en sjuk faiblesse för halvgenomskinliga färgglada tyger, kolla bara in Books körtjejer och Berntsons brudar. Allt ser ut att vara läckra omfärgningar av Shirleys tält från "Att älska dig"-tältet från 2005. Halvsnyggt.

Inatt gick jag och E till vad som kallas för schlagerhotellet, ni vet där artisterna bor. Men det var dött och bara Anna Books hunkdansare Fredrik och Berts dotter Johanna fanns på plats. Senare dök vi in på en privat våning som kallas för VIP-avdelningen. Det var som att komma in på en rätt avslagen privat fest och vi hittade bara Bobby Ljunggren, Thomas G:son och tre av Elin Lantos dansare. Bobby och jag skrattade glatt åt bilden i senaste QX där Bobbys låtskrivarkollega Henrik Wikström ser ut att ha en jätterumpa. det har han inte egentligen men bilden gav så mycket sken av det att Wikström avstått semlor hela veckan...

Annars är det rätt ljumt i Jönköping som schlagermetropol. Det hörs lite Lena Ph här och där och det schlagerpyntas i skyltfönstren. Idag ska vi dock ut till nåt köpcentrum där det är Schlagerhappenings med bl.a Ville Niskanen...

Förresten, musikalmellanakten under kvällens sändning är faktiskt inte alls så bra som man skulle kunna tro. Det föll rätt platt igår och det finns ingen anledning till att inte gör sånt amn brukar göra under schlagerpauser: kissa, fylla på dryck och röka.

..för mer om mina omdömen om låtarna så kan ni väl checka ut qx.se. Där står ALLT.

02 februari 2007

..och så här som dom ut i scenkläderna..del 1




Två Nya Sidor...

...länkade till bland våra schlagerlänkar från och med nu:
Edward af Siléns Melodifestivalblogg på Gylleneskor och charmiga I Love Eurovision.

Den sistnämnda har dessutom lyckats tillgodose min efterlysning tidigare i veckan på Annika Burmans "I en Ding Ding Värld" - och givetvis kan jag inte undehålla er den i väntan på nästa rapport från Ronny.

Jag älskar när hon promenerar på sin vridscen...

Bara en liten grej...

Sitter i arenan och kollar på repen igen. Om det finns någon låt som växer när man ser kläder och koreografi är det Elin Lanto. Globen tror jag inte att det blir, men det är fanimig inte omöjligt att hon tar Andreas Lundstedts plats till Andra chansen...
Och Andersson & Gibson gör en helt oemotståndlig Simon&Garfunkel-melodi som jag verkligen är så förälskad i...Tyvärr så blir den nog 7:a eller 8:a. En låt man måste höra fler gånger...

..och nu anlände förresten även Bert Karlsson till arenan. Ska klämma honom på en gissnaing senare.

01 februari 2007

Facit!

Uno & Irma ska ha blått med blommor på, och Addis Black Widow ska ha brudklänningen och den röda outfiten.

Just nu är det lugna gatan i Jönköping och alla gör sig redo för festen som kommunen brukligt ordnar. Tar med mig kameran ifall jag trillar över nåt skoj.

Förresten, en av Andreas Lundstedts tidigare motståndere från en helt annan delfinal dansar nu med honom. Kolla själva vem hon är på lördag. Kan säga att hon heter Fatima...
/R1

Vilkas kläder?...


..och de sista tu


Sofia Berntsson har charm, röst och kan dansa. Så egentligen skulle grekiskklingande Hypnotized kunna räcka långt. Men när en delfinal innehåller fyra moderna poplåtar så blir det till att ställa sig åt sidan, och låta den här tsatzikin rinna av. Snyggt och färgglatt nummer lär det bli och vi kommer att dansa till den hela året ut, men tyvärr...

Uno & Irma fick min gode vän Edward att bli lite tårögd nyss. Den vardagspoetiska texten om att varje morgon ges nya givar i livet kommer att beröra många på lördag och jag tror den blir farlig. Efter allt modernt poppande röstar nog Svensson ha ett stycke P4-pop till Globen.
Och hur charmig är inte Irma?....

...förresten så sägs det att Uno tyckte att Godmorgon var så pass poppig jämfört med vad han brukar göra att han tyckte att det vara en danslåt som krävde dans.
Såå poppig är den inte.

...alla här nere är säkra på Anna Books avancemang på lördag, men resten verkar öppet. Ja, förutom ABW då. Dom ses som jumbon av MÅNGA.

Andreas rules.

















Addis Black Widow. La Cream är inte här, och det är bara att beklaga. Det spelar ingen roll att den nya blonda söta sångerskan är söt som socker och ska bära brudklänning, hon sjunger inte alls lika vasst. Och tyvärr ser hon rädd ut under hela numret, och när falsksjungande Pigeon studsar runt henne och vill komma henne nära ser hon ännu räddare ut. Lägg därtill gruppens två andra medlemmar som spelar luftgitarr och ser ut som hom dom uppträdde i på en skolkonsert iklädda det senaste från JC.
Sist på lördag?

Andreas Lundstedt däremot. Jösses, vilken show! Supersnyggt koreograferat, ursnygga dansare och en popstjärna som verkligen utnyttjar scenen under tre minuters högenergisk modern danslåt. Move kan vara för svår för ölpimplande tittare på lördag, men räkna med att denna dansdänga blir en stooor hit. Definitivt vidare...

Melodi 6: Tommy Nilsson sjunger en Tommy Nilsson-låt. Och folk röstar. Tyvärr.
Saggigt pekoral om att vi behöver varann och om att bygga broar från land till land. Typ.


Svenska spels odds kom precis in...

Uno & Irma 1,90
Anna Book 1, 33
Andreas L 2,00
Elin Lanto 4,75
Tommy Nilsson 1, 55
Sofia B 18, 00
ABW 60,00
Andersson/Gibson 6, 30

Anna Book i siffror.

















4. Körmänniskor.
1. Körkille (ej straight, och dansade bakom Hanna i Anropar försvunnen. Uppskattas.)
3. Aningen för svåra toner för Anna.
1. Antal gånger hon kom av sig under repetitionerna.
4. Antal klassiska schlagerposer som hinns med på Samba Samberos tre minuter.
2. Uppvisade tygstycken som lär vara scenkläderna.
4. Antal gånger jag hört låten på repetitionerna
3. Antal lyssningar innan jag tröttnat på låten

Den går säkert direkt till Globen, men det här är faktiskt en dålig
ursäkt till schlager. Allt är så manipulativt publikfriande att man
baxnar. Även om jag gillar fröken Book, så...Globen: ja, bra: nej.

/R1

Rapport ett.


Okej!
Nu är jag på plats. Trodde att säkerhetsvakten skojade med mig när han bad mig bilda kö nedanför pressentrén till Elmiahallen. Jag var ensam där och arenan skulle öppna om två minuter. Mini-Gestapo är det värsta jag vet.

Hörde tre rökande tanter prata om Jesus vid personalentrén till arenan. Skulle nog jag också göra om jag också bodde mitt i bibelbältet när bögarna invaderade stan. Hittills identifierat minst nio homosexuella på plats.
Hursomhelst. Elin Lanto gjorde en snygg repetition med fyra unga dansare och läcker koreografi.
En av dansarna är Robert Skronowski, som är med i N.E.X (före detta Natural Ex) och har ett förflutet i Popstarsbandet Supernatural. Han är definitivt hunken i startfältet so far...
Lanto sjunger hyfsat men låten känns redan tjatig. Jag tror inte på avancemang...

Andersson/Gibson gör en maffig Simon & Garfunkel-ballad i midtempo. Vacker, och just nu kan den överraska...Massor av levande ljus på scenen.

..och om någon undrade så tar hissen på scenen 8 sekunder att åka uppifrån och ner.

Nu ska jag iväg och se Anna Book!

Anna - Årets Kikki!

Sedan jag hörde Anna Books Samba Sambero första gången har jag inte kunnat få den ur skallen. Den sitter som ett schlagerlim. Knappast något man med stolthet skulle slänga på stereon i vanliga fall - men med lite alkohol i kroppen är det ju sådana här låtar som ÄR Melodifestivalen. Precis som med Kikki Danielssons låt ifjol. Man vill absolut ha den i Globen - och efter fjorton drinkar på Lino eller Castro - men sedan räcker det.
Det är låtar som liksom påminner om hur Melodifestivalen var på åttiotalet när man var liten...
...och visst är det PRECIS det folk vill ha av Anna i år?
En uppdaterad ABC med inslag av Let's Dance-rytmer!!
Bara hon håller tonen så ska hon nog kunna jazza hela vägen till Globen på lördag.

Elin Lanto känns ABBA utan att vara ABBA alls....det är bara Money, Money-grejen...det känns mera shownummer a' la' Tango, Tango faktiskt...utan att vara det på något sätt heller. Skumt. Men absolut inte dåligt. Kan förmodligen bli hur-skoj-som-helst att titta på.

Addis Black Widow är bara ett enda stort varför???? i min värld. Det var denna platsen som Markoolio-låten borde fått.

31 januari 2007

Ronny&Ronney Tippar Melodifestivalen INNAN Vi Hört Låtarna

Egentligen ett omöjligt uppdrag - men i det ligger själva utmaningen!
Här är hur vi tippar utgången i årets deltävlingar i Melodifestivalen innan vi sett eller hört låtarna (typ det Citys "Schlagerbögar" gjorde hela förra året...fast inför varje deltävling när alla andra tidningar var på arenan) och självklart är det med gigantiska reservationer för eventuella ändringar under resans gång.

Men friskt vågat (etcetera etcetera). No guts no glory

Deltävling 1 - Jönköping
1. Elin Lanto - Money
2. Andersson & Gibson - Anything But You
3. Anna Book - Samba sambero
4. Addis Black Widow - Clubbin
5. Andreas Lundstedt - Move
6. Tommy Nilsson - Jag tror på människan
7. Sofia - Hypnotized
8. Uno & Irma - God Morgon


Ronny
Till Final: Anna Book & Uno med Irma
Till Andra Chansen: Tommy Nilsson & Andreas Lundstedt

Skräll: Andersson & Gibson

Motivering: Anna Book har enda praktschlagern och är läbbigt folklig,
så hon är given. Uno och Irma överraskar med en enkel och bra låt och
tar däremed Tommy Nilsson-platsen. Dom med lite smak
röstar på Lundstedt som kommer att glänsa i ett dansmaffigt nummer.
Andersson & Gibson kan skrälla eftersom dom nog gör en bra låt...
Lanto och Berntson tar ut varann med bra poplåtar, och poptjejer får
sällan mycket röster. Addis är ohjälpligt sist efter ett rörigt framträdande.

Oswald
Till Final: Anna Book & Andreas Lundstedt
Till Andra Chansen: Tommy Nilsson & Uno&Irma
Skräll: Elin Lanto?


Motivering: Visst; Andreas har aldrig lyckas direktkvalificera sig ens med röstmagneten MagnusC vid sin sida i Alcazar, och Anna Book visade i "Så Ska Det Låta" att en dålig dag kan hennes röst sabba alla chanser (danssteg och tuttvänliga kläder till trots) – men jag tror folk vill ha fart och fläkt och gammal hederlig schlager i första delfinalen (och att Tommy och Uno attraherar samma röstare). Balladerna hamnar därför i Andra Chansen. Skrällvarning för vad som ryktas vara värsta shownumret (och snygga låten) från smått okända Elin Lanto.


*****************************************************

Deltävling 2 - Göteborg
1. Regina Lund - Rainbow Star
2. Marie Lindberg - Trying To Recall
3. Jimmy Jansson - Amanda
4. Cosmo4 - What's Your Name
5. Lustans Lakejer - Allt vi en gång trodde på
6. Jessica Andersson - Kom
7. Svante Thuresson & Anne-Lie Rydé - Första gången
8. The Ark - The Worrying Kind


Ronny
Till Final: The Ark och Marie Lindberg
Till Andra Chansen: Jessica Andersson & Jimmy Jansson
Skräll: Marie såklart! Annars kan Cosmo4 ta Jimmys plats....


Motivering: The Ark är lika givna som Carola förra året, inget
annat är ens rimligt att tro. Men Marie Lindberg kommer få Sverige
att stanna med en ofantligt vacker ballad som går raka vägen till
Globen. Jessica Andersson har en halvdan låt men framträdandet
skriker revaschlusta och hon får vara med till "Andra chansen".
Jimmy har kidsen och småbrudarna på sin sida, men kan hotas
av Cosmo4. Svante & Annelie kan också skrälla men jag tror att
Marie tar många av deras röster. Och let´s face it, Rydé funkar
aldrig i schlagersammanhang...Regina Lund är rökt redan efter
refrängen och Lustans Lakejer håller inte måttet.
Men. Detta är faktiskt den mest öppna delfinalen och alla kan faktiskt
skrälla om framträdande synkar med en bra låt.

Oswald
Till Final: The Ark & Marie Lindberg
Till Andra Chansen: Jessica Andersson & Svante&Anne-Lie
Skräll: Marie är väl en tillräcklig skräll? Möjligen kan det vara en skräll om Regina floppar? Eller att Jimmy Jansson fortfarande har någon som röstar på honom utanför Klimpfjäll?


Motivering: The Ark är självskrivna, men sedan blir det tufft. De flesta skulle väl säga Jessica, men jag har hört ryktas att hennes låt kan vara en besvikelse och inte alls som i fjol. Jag tippar därför att Marie Lindberg blir folkets egen älskling (mycket på grund av programmet i julas och på att pressen lär älska henne Göteborgsveckan).

***********************************************************

Deltävling 3 - Örnsköldsvik
1. Måns Zelmerlöw - Cara mia
2. MissMatch - Drop Dead
3. Magnus Carlsson - Live Forever
4. Sheida - Mani armani taha - I mina drömmar
5. The Attic feat. Therese - The Arrival
6. Sebastian - When The Night Comes Falling
7. Sonja Aldén - För att du finns
8. Nanne Grönvall - Jag måste kyssa dig

Ronny
Till Final: Nanne & Magnus
Till Andra Chansen: Måns & Sonja
Skräll: Måns kan skrälla och Magnus kläder kan bli en thriller...


Motivering: Nanne och Magnus är kolosser i schlagerland och seglar säkert vidare.
Måns kan utmana och stöta ut nån av dessa två om han gör sin schlager kalassnygggt.
Sebastian kan ta en AC-plats men jag tror att Sonjas ballad blir årets Niclas Wahlgren
och tar sig till AC med. Måns. The Attic, Missmatch och Sheida är garanterat i botten.

Oswald
Till Final: Nanne & Magnus
Till Andra Chansen: Måns & Sebastian
Skräll: Sonya…förlåt…Sonja kanske? Eller att The Attic+Therese floppar.
Motivering: Idolkillarnas röster blir många, men de tar ut varandra och skickar dem till Andra Chansen. Nanne och Magnus glider därför till Globen på ren rutin, sympati och fan-base.

***********************************************************

Deltävling 4 - Gävle
1. Magnus Uggla - För Kung Och Fosterland
2. Emilè Azar - Vi hade nåt
3. Sanna Nielsen - Vågar du, vågar jag
4. Caroline af Ugglas - Tror på dig
5. After Dark - (Åh) När ni tar saken i egna händer
6. Sarah Dawn Finer - I Remember Love
7. Verona - La musica
8. Andreas Johnson - A Little Bit Of Love


Ronny
Till Final: Magnus Uggla & After Dark
Till Andra Chansen: Andreas Johnsson & Sanna Nielsen
Skräll: Caroline af Ugglas, som med "På spåret"-segern i ryggen har blivit
folklig....men, nä. Topp fyra är gjuten tror jag.

Motivering: Uggla är redan i Globen. After Dark gör en schlager, vilket vi inte
sett på ett par veckor nu och hoppar därmed till Globen. Sanna får som vanligt
mycket röster, men låten är inte tillräckligt stark. Andreas Johnson kan ta Globen-
biljetten för AD men jag tror folk blir besvikna på låten...
Håll förresten utkik efter Emile Azar, chanslös men nog en fin låt...
Och hamnar inte Sarah Dawn Finer och Verona sist, så är något allvarligt fel...

Oswald
Till Final: Magnus Uggla & Andreas Johnson
Till Andra Chansen: Sanna Nielsen & After Dark
Skräll: Caroline af Ugglas?


Motivering: Benhårt. Supertufft. Sjukt jämnt. Allt hänger mer än tidigare på låt och framförande bland dessa tidigare (eller förväntade) röstmagneter. Jag är dock nästan 100% säker på att just dessa fyra går vidare…men vilka går vart? Svårt! Slutligen gick jag på skivförsäljning, popularitet och "du var så bra ifjol".

*****************************************************

Andra Chansen

Ronny
Till Final: Måns & Andreas Johnsson
Motivering: Om jag ska följa mina tidigare gissningar så måste resultatet efter AC
bli så här...

Oswald
Till Final: Sanna Nielsen & After Dark
Motivering: Även om Andra Chansen är omgjord och krattar vägen för låtar som gått tidigare under tävlingen så tror jag ändå Gävle är starkaste deltävlingen och finalplatserna är därefter.


*****************************************************

Nåååååååå. Vad tror ni?
Lycka till i Jönköping nu kollega! Jag är bara måttligt avundsjuk.

/R2 alias Oswald

Excellence-Malin upprör...


Min gode vän Daniel var precis här. Hans bar/restaurang i Stockholm visar Melodifestivalen på storbild sedan många år. Hans roligaste minne var när en flata ställer sig upp precis när Excellence går upp på scenen under den första delfinalen 2002, och hytter med näven mot videoduken och gastar: "Fan ta dig Malin! Du är så jävla falsk!"
Sååå roligt.
Själv hytte jag med näven mot tv-rutan då kvintetten bara tog sig till "Vinnarnas val"...

SnyggEST i stan?

Storfavoriten Ines vann inte förra året så hon gör till helgen ett nytt försök i den estniska finalen. Vi som fortfarande älskar Once in a lifetime från 2000 hejar såklart på Ines, även om låten In good and bad inte alls är lika bra.
Men om det var utseendet det hängde på så borde hon redan sitta på planet till Helsingfors...

Kolla på de estniska bidragen här

30 januari 2007

Schlager8:an samlade på samma omslag


Nu rullar nya QX ut och jag lovar att jag inte ska propagera för "min" tidning mer än nödvändigt i denna blogg, men nu har vi faktiskt samlat åtta av årets schlagerstars på omslaget. Och det är värt att nämnas. Förutom intervjuer med Jessica Andersson, Andreas Lundstedt, Nanne, Magnus Carlsson, Sanna Nielsen, Måns Zelmerlöw, Anna Book och Marie Lindberg har jag träffat "Lionheart"-låtskrivarna och Programledar-Luuk (som tror sig ha koll på vilka fem som hanmar i topp). Allt detta plus en massa annat som rör schlagern...

QX Februari kommer ut under onsdagen och kan även laddas ned som pdf på qx. se från och med onsdag 31 jan.

Presentation av Ronny&Ronney

Okej, här kommer tillslut en presentation av männen bakom den här bloggen. Fellow schlagerbloggers får gärna se frågorna som en utmaning att svara på i sina egna bloggar.

************************************************************
R1

Jag
Namn: Bexton på nätet men annars Ronny Larsson
Ålder: 30, 31 under MF i Göteborg
Bor: Stockholm

Melodifestivalfrågor
Fem favoritlåtar: Last to know/Excellence, Alla Flickor/Linda Bengtzing, Jag ljuger så bra/Linda Bengtzing, Det gör ont/Lena Philipsson & En gång för alla/Nina & Kim
Favoritartister: Linda Bengtzing, Jessica Andersson & Lena Philipsson
Första minnet: När jag stängde av Bamse-videon mitt under finalen 1983 och fick se Carola vinna.
Största minnet: Åh, mycket…förra årets schlagerturné var obetalbar. Annars minns jag med fasa klassiker som när jag började grina när Nackamasten pajade ur under "Mitt i ett äventyr", och hur jag tappade lusten för Melodifestivalen efter att Nina & Kim åkte ut 2004. Jag var besviken i två veckor.
Antal finaler/delfinaler på plats: 10
Mest underskattad låt: Vi lever här vi lever nu/Guide från 2000
Mest överskattad låt: Fångad av en stormvind är inte kul…
Bästa vinnaren: Lena Ph är i en klass för sig, men jag gillar Fame som sjutton
Värsta vinnaren: Martin Stenmarcks Las Vegas. Jag var såååå arg!
Tre favoritår: 2003, 2005 & 2006
Sämsta året: 1994. När en medioker ballad (Stanna hos mig med Cayenne) är bäst, då är något fel...)
Låt jag skäms för att jag gillar: Haha, den gränsen har jag passerat för länge sen.
Låt alla gillar utom jag: Jag är döless på Bra vibrationer.
Så laddar man bäst för en final: Köper alla tidningar man kommer över, pratar schlager med folk som är insatta, läser på, följer alla delfinaler och köper skivan.
Så ser man bäst en final: Med en massa schlagerintresserade kompisar och massor av rödvin.

Inför Årets Melodifestival
Fem favoritartister i år: Jessica Andersson, Marie Lindberg, Magnus Carlsson, Sanna Nielsen & Måns Zelmerlöv
Störst förhoppning: The Ark, Kristian Luuk, Jessicas klädval och Andra Chansen-upplägget.
Minst förhoppning: Miss Match
Förmodad bästa delfinal: Gävle. Med Ö-vik som god tvåa.
Skrällvarning: Marie Lindberg. Jag lovar.
Vem vinner tillslut?: The Ark

*****************************************************
R2



Jag
Namn: Oswald på nätet, Ronney i andranamn & något annat privat.
Ålder: 33, fyller 34 under MF i Göteborg
Bor: Göteborg och Stockholm. Trivs bra i båda.

Melodifestivalfrågor
Fem favoritlåtar: Svårt...omöjligt...här är fem i spontant urval from the top of my head: "Det Gör Ont" – Lena Ph, "Nästa weekend" - Uffe Persson, "Not a Sinner nor a Saint" – Alcazar, "Television" - Markus Landgren, och "Jag Ljuger Så Bra" – Linda Bengtzing
Favoritartister: Lena Ph, Alcazar/Magnus C, BWO
Första minnet: När Chips vann med Dag efter Dag – men det skumma är att jag minns det så starkt för att jag samtidigt minns att jag hållit på dem flera år i följd och de aldrig vunnit...men detaljerna om de åren saknas så jag kör på 1982.
Största minnet: Carola minns jag som om det vore igår, men det som gjort störst intryck är Lena Phs entré i Malmö med "Det Gör Ont" 2004. Det var så mycket annat personligt som spelade in, plus att Lena var en favorit som aldrig fått vinna och låten är en av de bästa vi någonsin skickat.
Antal finaler/delfinaler på plats: 5 (2001, 2003, 2004, 2005, 2006)
Mest underskattad låt: "The one that you need" är Friends bästa låt och deras sämsta placering. Excellences "Last to know" förtjänade ett långt bättre framförande.
Mest överskattad låt: "Främling" med Caola. Hon skulle kunnit sjunga Små Grodorna 1983 och fått samma genombrott för låten var bara en bisak...och den är verkligen varken bra eller går att dansa till.
Bästa vinnaren: Lena igen såklart...
Värsta vinnaren: Dött lopp mellan "Stjärnorna", "Las Vegas" och "Bara Hon Älskar Mig"
Tre favoritår: 2004 (Lena! Shirley! After Dark! E-type! Bara en dålig låt av tio), 1986 (Lena! Style! Anna B! SoM!) och 1989 (Tommy N! Lisa N! Orup&Glenmark! Lili&Sussie!)
Sämsta året: 1994! (Inte en enda bra låt och en horribel vinnare i Bergman&Pontare)
Låt jag skäms för att jag gillar: Sanna Nielsens "Hela Världen för Mig" spydde jag så mycket galla på när den kom (för att hon slog ut Alcazar till Andra Chansen) att jag knappt kan med att erkänna att jag har en grav Sanna-fetisch på just den låten numera...och att jag plockar fram den alldeles för ofta innan jag ska ut numera för att det ska anses som friskt. Sen har vi ju alltid låtar som "Tango, Tango", "En Sensation", "Tvillingsjäl", "Handen på Hjärtat", "Bara Du och Jag" (Balsam Boys, inte Paul Rein), "Här Stannar Jag Kvar" och "Anropar Försvunnen" som jag kanske inte basunerar ut att jag lyssnar på i smyg heller.
Låt alla gillar utom jag: Linda Bengtzings "Alla Flickor" har förvånansvärt stor bögsupport, "Let your spirit fly" med Pernilla Wahlgren & Jan Johansen kom tvåa till min stora bestörtning och så "Främling" som jag redan nämnt.
Så laddar man bäst för en final: Man sover länge, tar en morgonpromenad då man köper frukost, alla kvällstidningar och en semla, sedan läser man allt man hittar och väntar på uppspelningen vid 14. Därefter är det nästan dags för första bubblet och att göra sig partysnygg.
Så ser man bäst en final: Stämningen i Globen är ju obetalbar, men bäst är nog ändå framför en storbildsTV med alla sina polare på en gliitrig schlagerfest med champagne, tävlingar och enorm röstlista projicerad på väggen.

Inför Årets Melodifestival
Fem favoritartister i år: The Ark, Magnus C, The Attic&Therese, Måns & Sanna
Störst förhoppning: The Ark såklart, men jag tror Magnus överraskar.
Minst förhoppning: Addis Black Widow är redan en planerad kissepaus.
Förmodad bästa delfinal: Gävle verkar tuffast på pappret, men Ö-vik har roligast artister.
Skrällvarning: Andreas Johnsson eller Nanne (sympatiröster och tack-för-senast-diton ska aldrig underskattas)
Vem vinner tillslut?: Uggla eller The Ark. 100%-igt.

**************************************************

Lika som bär?

Ända sedan presskonferensen där årets deltagare presenterades har jag klurat på varför jag känner igen Carin i MissMatch...
Nu vet jag. Är det inte hon som spelar Brees slampiga dotter i Desperate Housewives?...

/R1

Sanningen om Invincible & lite annat

I kommande QX-nummer intervjuar jag Fredrik Kempe, Henrik Wikström och Bobby Ljunggren om deras schlagerskrivande. Dessa grejer kom inte med och det är väl yrkesfel att inte sprida det vidare i vår blogg..

Beskriv årets låtar...
Whats´s your name
H: Den är skriven just till Cosmo4 eftersom dom ska släppa ett album och ville vara med i festivalen. Lite Paparizou-disco.
(Å när ni) tar saken i egna händer
H: Gladdisco! Säkert en låt som Magnus Uggla är lite avis på. En fyndig kul text i discotakt.
Vågar du, vågar jag
F: Lite "Vägen hem" fast tuffare.
H: Lite Celine Dion kanske, med en stark melodi
Cara Mia
F: BWO/ABBA/Fredrik Kempe/Medelhavsdisco. När hans namn kom upp så testade vi honom och han sjöng jättebra. Jag hade inte sett Idol alls innan Måns kom in i studion, men han gjorde den verkligen så bra...

Hur var grejen med Invincible?
B: Sonja sjöng in demon på två låtar som kom med 2006 och var tvungen att välja, och jag tycker att hon valde helt rätt. SVT kom då med förslaget att Carola skulle göra Invincible men vi skrattade bara. Vi trodde inte att hon var intresserad, men hon älskade låten! Sanna Nielsen var aktuell eftersom vi var tvungna att se oss om efter någon som kunde och ville göra låten i fall Carola skulle säga nej. Så Sanna sjöng in den.
Jessica Andersson var aktuell i ett tidigt skede eftersom hon blev erbjuden låten tidigare, men hon hade andra låtar på gång. G:son och jag började med låten tidig vår 2005 och gjorde då en lista på vilka vi skulle vilja ha till låten. Överst stod faktiskt Carola men det strök vi eftersom vi trodde att det var omöjligt. Sen hade vi Charlotte Perrelli och det kunde vi också stryka, och så kom ett gäng andra sångerskor längre ner på listan. Men jag tror också att ingen av de andra hade kunnat ta låten så långt som Carola.

Hur nervös är man när låtarna ska offentliggöras?
B: Haha, vi är förbjudna att ens vara med vid det tillfället och det blir bara värre med åren. Men ibland är det ju viktigare att få med vissa låtar. Sonjas låt i år var för mig extra viktig eftersom hon sjöng på Invincible-demon förra året...
H: Man är mer nervös för artisten eftersom man vet hur viktigt det är. Att komma med kan ju innebära hur mycket som helst för en artist som har rätt låt.

/R1

Efterlysning: Annika Burman!

Tobbe Ek uppmanar Närabögen-Fred (som har den skojigaste schlagernedräkningen just nu) att visa Annika Burman i sin blogg...och nostalgin kom sköljande över undertecknad som direkt kastade sig över till YouTube.com. MEN:

Annika Burman finns inte på YouTube - där är ett tips på ett löp under schlagerveckorna!

Skandal om något.Vem vill inte se Malmöoperans snurr-scen in action under "En Ding Ding Värld"? Någon mer som minns att innan finalen i Malmö 1988 körde de ett inslag om Annika i Barnjournalen där man fick se hennes framträdande (utan ljud såklart) - då hade hon dansare. Men de var bara borta under tävlingen.

Nope. Jag hade inget liv då heller.

28 januari 2007

Tunnt med Schlagerskvaller

R1 begraver sig i jobb för att få ut ett schlagerspäckat QX-nummer och R2 spenderar all sin vakna tid i biomörkret på Göteborg Film Festival...det betyder att det blir lite tunnt med skvallret här i bloggen.

Det närmaste man kommer ett scoop i Göteborg så här två veckor innan den drabbas av MF-yra är att Korhan Abay var på plats igår när Helena Bergströms film "Se upp för dårarna!" hade premiär.

Korhan Abay var programledare för Eurovision Song Contest i Istanbul när Lena Ph sjöng It Hurts - och det var så Jannike Åhlund presenterade honom (och jäklar vad folk plötsligt blev intresserade och blixtrarna smattrade mot den anonyme lilla mannen).

Filmen i sig föll mig verkligen inte i smaken alls, men Korhan Abay gjorde iallafall en av de bättre insatserna i filmen - och det är han som kör tunnelbana med språkproblem och därför säger "Se upp för dårarna! Dårarna stängs!"