31 mars 2007

Tre barnsligt bra låtar!

Är man lite less på Melodifestival- och ESC-låtar har jag tre andra små favoriter att dela med mig av. Och med betoning på små, för alla de nedanstående låtarna har koppling till Lilla Melodifestivalen.
Melodi nummer 1 kommer från Malin Eriksson och Bianca Wahlgren-Ingrosso som hamnade på en välförtjänt andraplats med "Kan det bli vi två" i årets Lilla Melodifestivalen som sändes i TV4. Låten är en klassisk schlager med en smula svajiga röstresurser, men med en klockren schlagerkoreografi, snygg tonartshöjning och en maffig refräng träffade den rakt i mitt schlagerhjärta.



Låt nummer 2 har inte varit med i någon tävling alls men är debutsingeln från en ny skön tjejduo där en av brudarna är "Superduper-Sofie". Ja, ni vet hon som vann den allra första Lilla Melodifestivalen 2002 med låten "Superduperkillen". Tillsammans med kompisen Hannah Reynold har hon nu bildat duon Lucky Twice och haft en superduperhit i Spanien med läckra "Lucky". Låten är en charmig poppärla med discoinslag. Lyssna!



Och låt nummer 3 kom tvåa efter nämnda Sofie 2002. Kvartetten Fairytale tävlade med "Tills natt blir dag" och jag älskade denna schlagerkaramell med Abba-piano, schlagerrefräng och barnslig charm från första stund jag hörde den. Tyvärr fanns varken video eller hel låt nånstans men jag tycker att man får bra grepp om denna pärla bara genom denna lilla snutt.

30 mars 2007

Fredagskortisar!


  • Förra veckan gick Cosmo4:s Whats your name in på finska singellistan, men den trillar tyvärr ur den här veckan. Däremot går Veronas La Musica in på en 5:e-plats! Så högt har blondinen inte ens legat i Sverige. Vi håller tummarna för ytterligare avancemang...
  • Frauen regiern die Welt heter det tyska ESC-bidraget och det gick i veckan in på tyska singellistans 7:e-plats. Lika bra går det inte för britterna på hemmaplan, Flying the flag med Schooch går in på en 61:a plats på Englandlistan..
  • Svenska albumlistan: 1:a Marie Lindberg, 3:a Andreas Johnson, 4:a Nanne, 9:a Jimmy Jansson, 11:a Sebastian och 32:a Sanna Nielsen. Och Anna Books album "Samba Sambero" ramlade ut efter en vecka på 38:e plats...
  • Den officiella ESC-sajten satsar stort. Inte nog med att du nu kan se alla bidragen i bra kvalitét och läsa om alla artister, nu kan även du själv bli stjärna. Fans uppmanas att sjunga in en egen version av valfritt bidrag, filma det med webbcam, videokamera eller mobil och skicka in klippet till eurovision.tv. På spel står bland annat en privatchat med ESC-vinnaren 2007 (vilket känns som ett rätt märkligt pris...). Sugen? Texterna till årets låtar hittar du i alla fall här.
  • För oss som älskar Måns gav veckans intervju i Expressen beskedet vi väntat på: Blir det fler melodifestivaler för dig?
    - Jag sa innan att en gång räcker men jag känner mig rätt schlager-hooked så risken att jag kommer tillbaka är nog rätt stor. Hurra!

28 mars 2007

Pandora vill diska brittiska Scootch (med hjälp av Per Herrey)!

Nytt låtbråk! Svenska sångerskan och ex-schlagerdeltagaren Pandora har tagit hjälp av Musikerförbundet och ska nu kontakta EBU om en eventuell diskning av den brittiska låten. Orsaken är att Scooch låt Flying the flag är alldeles för lik hennes låt No regrets från 1999. Det är Aftonbladet som skriver om detta idag och vi är också tagna av likheten. Lyssna på Pandora här och Scootch här.

..Och ja just det, Per Herrey jobbar numera på Musikerförbundet som jurist och han uttalar sig om likheten mellan bidragen och menar att Scootch låt i princip är samma som Pandoras....

Och blir det så att tvåan Cyndi och balladen I´ll leave my heart får packa sina väskor och åka till Helsinki istället, så kommer det med stor sannolikhet att ropas låtstöld från vissa läger. För visst påminner låten bitvis om Josh Grobans You raise me up ...?

27 mars 2007

Song-O-Mat

På Finländska TV-bolaget YLEs hemsida kan man nu ta den snabba vägen till att lista ut vad man ska rösta på i årets ESC. Till den villrådiges hjälp - eller kanske till den som inte orkar plöja igenom alla bidragen (som man självklart också hittar där) - har de nämligen tagit fram en Song-O-Mat!

Du matar helt enkelt in vad du vill ha av din favoritlåt:
Man, Kvinna eller grupp?
Pop, Rock, Etno, etc?

...och så fortsätter det med språk, tempo, textinnebörd, om man vill att artisten ska komma från länder nära eller långt borta och om man vill att låten skall vara vinnarmaterial, topp 10 eller komma sist... Självklart kan man hela tiden välja alternativet 'no preference'.

Givetvis kastade jag mig över detta test och tryckte in att jag ville ha en vinnande poplåt som man kunde dansa till i högt tempo där det kvittade vart artisten kom ifrån, vad de sjöng om och vilket kön de/den hade.

Resultatet ser ni i bilden...och vad ska man säga?
Jag verkar verkligen stå bakom Sverige 100% i år. Men Georgiens Björk-hymn är faktiskt en av mina smygfavoriter så det var najs att få den tvåa...och Belgiens Mikawannabe-möter-sjuttiotalsdisco-möter-Jamiroquai hade jag missat helt tills den dök upp här, så det var ju lite skoj också.

Nu är det DIN tur! Kasta dig över HIT och rapportera sedan ditt resultat!

26 mars 2007

Dagens Länktips



Dagens länktips hittade jag i bloggen Älskade Dumburk.
Den går till sidan eurovisioncovers där man kan hitta i stort sett alla skivomslag till alla låtar som någonsin deltagit i Eurovision Song Contest...
Snacka om orgie i smaklöshet. De som brukar klaga på att musiken i Melodifestivalsammanhang är bad taste har bevisligen inte sett deras singelomslag.

G:son snor av sig själv

Om ni har tillgång till Carolas senaste platta så kan ni lyssna på introt till Stanna eller gå och jämföra det med spanska ESC-bidraget I love you mi vida med pojkgruppen NASH.

Är det bara jag som ser otroliga likheter mellan dessa bidrags intron..?

&

25 mars 2007

Måns äntligen etta!

Direkt in på Svensktoppens förstaplats gick idag Cara Mia med Måns Zelmerlöw. Det innebär att vi har tre MF-låtar på listan just nu, Live Forever (4:a) och Jag tror på människan (9:a).
Och eftersom allt gott kommer med något ont så fick vi veva adjö till (Åh)När ni tar saker i egna händer som ramlade ur Svensktoppen efter bara en vecka på 8:e plats. Denna vecka har dock Sarah Dawn Finer, Anna Book och Magnus Uggla chans att ta sig in på listan med sina bidrag.
Anything but you
med Andersson & Gibson har redan legat på listan. Det blev 10:e plats i endast en vecka innan den ramlade ut...